Er zijn van die dagen dat het af en toe miezert of licht regent, zoals vandaag. Op Buienradar kun je zien waar buien voorkomen of regen valt, maar bij motregen is dat een stuk lastiger. Waarom?
Werking radar
Hoe werkt de Buienradar? Een radar (RAdio Detection And Ranging) zendt radiogolven uit die de lucht in gaan. Deze radiogolven gaan maar door totdat ze objecten, zoals regendruppels tegenkomen. Raakt een radiogolf regendruppels dan wordt vervolgens het signaal teruggekaatst naar de radar. De radar heeft ene ontvanger en die is altijd opzoek naar deze teruggekaatste signalen. Als dus zo’n signaal wordt opgepikt, wordt dat gezien als regen. Het totaalplaatje van al deze opgevangen signalen wordt omgezet in de bekende Buienradar. Hoe groter de intensiteit van de regen, hoe groter het teruggekaatste signaal en ook dit is terug te zien in het beeld. Dit geldt ook voor de druppelgrootte.
Kleine druppel, zwak signaal (graphic: RTL)
Druppelgrootte
De grootte van de druppel is dus ook bepalend voor het terugkerende signaal. Daarbij komen we ook meteen bij de crux van dit verhaal. Motregen bestaat uit hele kleine druppeltjes, veel kleiner dan normale regen. Deze druppels zijn eigenlijk te klein om door de radar opgevangen te worden. De golven die de radar uitzendt, zijn namelijk te groot om (genoeg) effect te ondervinden van de motregen. Hierdoor wordt nauwelijks of geen signaal opgevangen door de radar en blijft het beeld leeg op de radar.
Grote druppels, grote intensiteit, sterk signaal (graphic: RTL)
Te lage wolken
Naast dat de druppeltjes klein zijn, hangt de bewolking waaruit motregen valt soms ook te laag. De radar scant de lucht vanaf 1500 meter en daarboven. Motregen (en ook motsneeuw) valt regelmatig uit bewolking met een wolkenbasis van 500-1000 meter. De radar scant daar overheen, ‘ziet’ dit dus niet, met als gevolg dat ook in dit geval het radarbeeld leeg blijft.
Radar in Herwijnen (Ab Donker)
Niet onzichtbaar
Het lukt motregen echter niet helemaal om ‘onder de radar’ te blijven. Buienradar heeft namelijk de motregenradar in huis. Het is eigenlijk geen radar, maar een inschatting van waar motregen kan vallen met behulp van een aantal andere meetmogelijkheden. Het gewone radarbeeld wordt gecombineerd met grondwaarnemingen en satellietbeelden. Aan de hand daarvan wordt zo goed mogelijk motregen in beeld gebracht. Nieuwsgierig? Check hier de motregenradar.
In Nederland staan twee radarstations om neerslag te detecteren; een in Den Helder en een in Herwijnen (graphic: RTL).