Actueel

Kat-en-muisspel

De temperaturen lopen langzaam op naar 16 graden begin volgende week, maar dat betekent niet automatisch dat de zon altijd even goed tevoorschijn komt. Vooral in de middag blokkeren soms flinke stapelwolken de zon.

Lucht is dichtgesmeerd met stapelwolkenLucht is dichtgesmeerd met stapelwolken

Stapelwolken

De laatste tijd start de dag veelbelovend met flink wat zon. Toch is van de zon 's middags vaak niet veel meer te zien en vormt zich een kat-en-muisspel tussen zon en wolken. Enorme stapelwolken blokkeren in de middaguren de laatste tijd de zon vaak, om pas in de avond weer te verdwijnen. Gisteren beschreven we al hoe die stapelwolken kunnen ontstaan. Vandaag is het proces niet veel anders. Boven het opwarmende landoppervlak ontstaan in de loop van de ochtend en in de middag wolken. Uitzondering hierop is het noordelijk kustgebied. Op de Waddeneilanden blijft de lucht zelfs strakblauw. De oorzaak is de noord(oost)elijke wind. Door de aanvoer over de relatief koude Noordzee wordt het landoppervlak in het noorden van het land niet warm genoeg om stapelwolken te laten ontstaan. De stapelwolken die ontstaan worden daarnaast al groeiend naar het zuiden geblazen. Het noorden van het land is dit weekend dan ook een stuk zonniger dan de rest van Nederland.

Texel is de komende dagen één van de zonnigste plekken van Nederland.

Texel is de komende dagen één van de zonnigste plekken van Nederland.

Zonnige zaterdag

Zaterdag weet de zon vanuit het noorden wel terrein te winnen. De zaterdag start opnieuw overal zonnig en in de loop van de ochtend ontstaan weer stapelwolken. Toch is de noord- tot noordoostelijke wind net iets krachtiger dan vandaag, waardoor de stapelwolken verder 'stroomafwaarts' pas goed tot ontwikkeling komen. Hierdoor is het in een groot deel van het land een stuk zonniger dan vandaag. Zondag draait de wind meer naar het noordoosten en daarnaast neemt de wind iets af. Stapelwolken krijgen weer de overhand. Daarnaast trekt een zwak warmtefront vanuit het Duitsland richting Nederland. Hierop kunnen in de loop van de middag in het oosten van Nederland zelfs een paar lichte buien ontstaan.

Na het weekend

Na het weekend belanden we achter het warmtefront. De lucht wordt hiermee weer wat zachter. De temperatuur bereikt op dinsdag zelfs gemiddelde waarden van 16 graden. Daarnaast blijven stapelwolken zich vormen. Wel worden ze iets groter, waardoor een enkele stapelwolk kan uitgroeien tot een bui. Hoe het weer zich daarna ontwikkelt is nog vrij onzeker. Het lijkt er wel op dat de temperatuur in ieder geval tijdelijk een klein stapje terug doet. Daarnaast is standvastig en droog lenteweer vooralsnog niet aan de orde.

work_meerdaagse.jpgDe weersverwachting voor de komende dagen: Oplopende temperaturen, maar de zon draait nog geen overuren.


16-04-2021 om 12:00 door Maurice Middendorp

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...