Actueel

Is de zomer nu voorbij?

Inmiddels is het einde van augustus in zicht en je merkt aan veel dingen dat de herfst dichterbij komt. We zijn alweer twee uur daglicht kwijt ten opzichte van de langste dag, het is 's ochtends weer vaker mistig en de wegen beginnen weer vol te stromen. Kortom: is de zomer nu echt voorbij?

Meteorologische zomer

Volgens de astronomische kalender loopt de zomer nog precies een maand door, op 23 september 2018 begint officieel de herfst. Om het voor ons meteorologen wat makkelijker te maken het een en ander te vergelijken starten we de seizoenen op de eerste dag van de maand. En zo loopt de meteorologische zomer van 1 juni t/m 31 augustus en start op 1 september de meteorologische herfst. Wat dat betreft is de zomer dus voorbij, maar gelukkig houdt het weer zich niet altijd aan de kalender. Tenminste, als je van zomerweer houdt natuurlijk. Er zijn namelijk genoeg mensen die de komende 'dip' juist als positief weer ervaren.

Weerdip

We spraken al eerder over de 'dip' in het weer, vandaag even een korte update. Een zogenaamd koufront ligt inmiddels op de Noordzee en de komende 24 uur ons land passeren. Daarachter zit beduidend koelere lucht en dat gaan we in het weekend merken. De laatste maanden zijn we zo gewend aan temperaturen boven de 20 graden en geregeld ook boven de 25, dat het toch wel even een jas scheelt. Met name zaterdag is het daarbij behoorlijk wisselvallig met regen en buien en weinig ruimte voor de zon. Veel mensen zullen dit als het einde van de zomer zien, maar er zijn ook mensen die hier blij van worden en ook de natuur staat nog steeds te springen om water, want de droogte is nog lang niet ten einde. 

eu_isobars_extended_14 uur donderdag 23aug2018.jpg

En daarna?

Als het weekend voorbij is dan komt september dus wel heel rap dichterbij, maar raken we dan steeds verder in de 'put of recht de zomer nog een keer zijn rug?

Kijken we naar de meerdaagse verwachting dan zien we dat het begin van de nieuwe week de temperatuur vrolijk weer in de lift gaat en de zon bovendien weer goede zaken lijkt te doen. En dus tellen we rustig door met het aantal warme dagen dit jaar. Inmiddels staat het aantal warme dagen, met vandaag erbij, op 105 dagen. De komende dagen blijven we even steken, maar zoals je kunt zien in de meerdaagse loopt dit aantal in de nieuwe week verder op. In 2003 haalden we in totaal 116 warme dagen en dus hebben we er nog 12 nodig om het record te verbreken. Zeker in september kan het nog geregeld boven de 20 graden komen en dus zou het zomaar kunnen dat ook dit record gebroken gaat worden. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren moeten we natuurlijk afwachten, maar de kansen zijn er zeker.

nl_meerdaagse_23 augustus 2018.jpg

September: zomer of herfst?

Volgende weekend begint dus de eerst meteorologische herfstmaand, maar vaak wordt september ook nog wel gezien als zomermaand. Astronomisch gezien is dat natuurlijk ook zo. In feite kan september alle kanten op, het kan nog volop zomeren, maar het kan ook echt al een echte herfstmaand worden met regen, veel wind en lage temperaturen.

De afgelopen twee jaar zijn daar mooie voorbeelden van. September 2016 verliep zeer warm, zeer droog en zeer zonnig. In De Bilt werden zelfs twee tropische en zeven zomerse dagen geregistreerd. In het zuidoosten werd zelfs een regionale hittegolf bijgeschreven wat zeer bijzonder is in september.

20160908_LaylaWijsmuller_BloemendaalaanZee.JPGVolop zomer in september 2016. Foto van Layla Wijsmuller in Bloemendaal aan Zee (archief 2016)

September 2017 verliep juist weer heel anders; koel en zeer nat. Op geen enkele dag kwam de temperatuur boven de 25 graden uit en werd het in De Bilt maar op zeven dagen warmer dan 20 graden. Er viel die maand veel regen en op 13 september was er zelfs sprake van een officiële herfststorm. 

20170913_GienyWestra_KatwijkaanZee.jpgIn september 2017 tapte het weer uit een heel ander vaatje: storm en veel regen! Foto van Gieny Westra uit Katwijk aan Zee (archief 2017).

Met andere woorden: september kan juist een hele mooie zomermaand worden, maar kan net zo goed in het teken staan van de herfst. Wat het dit jaar gaat doen is nog koffiedik kijken en zullen we dan ook moeten afwachten.


23-08-2018 om 11:15 door Maarten Stam

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...