Actueel

Invloed orkanen op ons weer

Het gebeurt nog wel eens dat een orkaan, die het Caribisch gebied of de Verenigde Staten teisterde uiteindelijk het weer in Europa beïnvloedt. Dat kan resulteren in mooi nazomerweer of juist in winderig en zeer nat weer.Temperatuur zeewater 29-08-2020 (bron: NOAA)
Temperatuur zeewater 29-08-2020 (bron: NOAA)

Warm water
Het orkaanseizoen duurt grofweg van augustus tot en met oktober. In deze periode is het water in het zuidelijke deel van de Atlantische oceaan (ten westen van Afrika) opgewarmd naar waarden boven 27 graden C. Die 27 graden is een van de voorwaarden voor het ontstaan van orkanen. Een perfecte broedplaats voor orkanen zeg maar. Maar voordat een orkaan ontstaat vormt zich eerst een tropische depressie en moeten er zware onweersbuien boven het warme zeewater ontstaan. Daarvoor moet er ook voldoende koude lucht en vocht aanwezig zijn hoger in de atmosfeer. Vervolgens moet er sprake zijn van windschering, waarbij er grote verschillen zijn in wind en windrichting op verschillende hoogtes. Windschering zorgt voor een versterkend effect op de buien en houdt de buien ook in stand.

Oostpasaat brengt een orkaan naar de Cariben of VSOostpasaat brengt een orkaan naar de Cariben of VS

Ex-orkaan
Terwijl zo’n tropische depressie verder uitgroeit tot een tropische storm en misschien wel tot een orkaan, wordt ze door de heersende oostpassaat meegevoerd van de Atlantische oceaan naar de Cariben of naar de zuid- of oostkust van de Verenigde Staten. Eenmaal boven land of in minder warm zeewater verliest de orkaan de voeding en neemt in kracht af. Uiteindelijk zet een ex-orkaan zijn (of haar) reis voort als een stormdepressie of ‘gewoon’ als lagedrukgebied.

Elk lijntje staat voor een orkaan en de route die de orkaan heeft afgelegd (bron: NOAA)
Elk lijntje staat voor een orkaan en de route die de orkaan heeft afgelegd (bron: NOAA)

Straalstroom
Het gebeurt nogal eens dat zo’n lagedrukgebied eerst naar het noorden trekt en vervolgens de Atlantische oceaan weer oversteekt. Tja en aan de andere kant van de ‘grote Atlantische plas’ ligt Europa. Ook in Nederland ondervind je dan de invloeden van een ex-orkaan. Wanneer bijvoorbeeld de straalstroom vat krijgt op de oud-orkaan wordt deze, net als elke andere depressie, over Europa gejaagd. Met als gevolg wisselvallig en windrijk weer. Soms heeft de depressie nog kenmerken uit de tropen en dat merk je dan in hogere temperaturen in combinatie met vochtige lucht (ietwat benauwd). Maar meestal is het gewoon wisselvallig, zoals bij alle andere lagedrukgebieden.

Indian Summer
Het kan ook een totaal ander kant uitslaan, wanneer een hogedrukgebied boven Europa aanwezig is. Dit druksysteem blokkeert als het ware de naderende oud orkaan. Vervolgens komt een zuidelijke stroming op gang die zelfs nog wat versterkt. Warme lucht uit het zuiden wordt vervolgens aangevoerd, met als gevolg warm nazomerweer. Dit kan in september resulteren in de zogenaamde Indian Summer.

Een ex-orkaan kan nazomerweer met zich mee brengen
Een ex-orkaan kan nazomerweer met zich mee brengen


31-08-2020 om 15:15 door William Huizinga

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...