Actueel

(IJs)koude nachten op komst!

Nee, het is voorlopig nog niet gedaan met het koude weer. Ook aankomende week blijven we in de koude lucht zitten! Dat levert ijskoude nachten op, die voor de nodige problemen kunnen zorgen in deze tijd van het jaar…

“De verkeerde kant”

Helaas voor liefhebbers van warmte: ook aankomende week blijven we aan “de verkeerde kant” zitten van het polaire front. Dat is de scheidingslijn tussen de warme lucht vanuit het zuiden en koude lucht vanuit het noorden. Op onderstaande weerkaart is het polaire front mooi te zien over Centraal-Europa. Ten oosten van het front stroomt warme lucht vanuit het zuiden diep Europa in, maar ten westen zakt koude lucht vanaf de Noordpool weer af richting ons kleine landje… 

eu_fronts.jpg

Figuur 1: De frontenkaart voor morgenmiddag. De warme lucht ligt in Oost-Europa, bij ons zit de koude lucht...

Zon doet goede zaken, maar is ook sterk!

Dat levert dus op z’n zachtst gezegd geen hoge temperaturen op aankomende week. Alhoewel, als we dan toch iets positiefs moeten noemen: de zon gaat goede zaken doen! Dus zeker uit de wind en in de zon zal het toch lenteachtig aanvoelen. Je moet zelfs oppassen dat je niet verbrandt! Want de zonkracht laat zich niet beïnvloeden door zaken als temperatuur en wind. Vergeten hoe dit precies zat? Lees het hier terug in onze blog van een tijdje geleden! Conclusie: vergeet niet te smeren komende week!

Zonkracht.jpg

Figuur 2: De zonkracht begint zo rond april toch al serieus toe te nemen! Vergeet je dus niet in te smeren komende week. Vergeten hoe het ook alweer zat met de zonkracht? Lees er hier alles over.

Dat de zon dus flink gaat schijnen aankomende week is zo goed als zeker, maar koud blijft het dus wel. De temperatuur komt overdag rond de 9 graden uit, wat nog steeds maar liefst 5 graden te koud is voor de tijd van het jaar. Nu kun je daar dus wat tegen doen, door uit de wind in de zon te gaan zitten, maar dat wordt ’s nachts een stuk lastiger! De temperaturen gaan dan flink onderuit, waardoor we een aantal nachten achter elkaar gaan krijgen met op uitgebreide schaal vorst. Niet alleen aan de grond, maar ook op normale meethoogte (1,5 meter).

work_meerdaagse.jpg

Figuur 3: De nachten verlopen koud komende week! Ook overdag is het niet bepaald warm, maar in de zon en uit de wind zal het toch lenteachtig aanvoelen.

Lokaal kouder dan -5 graden

En dat het koud gaat worden, staat vast! Doordat de wind ’s nachts wegvalt en het helemaal opklaart, koelt het snel af. Aan de kust blijven de temperaturen nog wel een of twee graden boven het vriespunt, maar in het binnenland (waar er geen effect is van de warme zee) gaat het vrijwel zeker op uitgebreide schaal vriezen! Vannacht begint dat al, met lokaal -3 graden in het oosten. Dan wordt het de nachten erna nog iets kouder, woensdagochtend zou het me zelfs niet verbazen als het lokaal matig gaat vriezen (<-5 graden)! 

work_nl_vannacht.jpg

Figuur 4: De weerkaart voor zondag op maandagnacht! In een groot deel van Nederland gaat het vriezen. Lokaal ontstaat een mistbank en in het noordwesten kan een winterse bui vallen.

Let op je planten!

Dat is uiteraard slecht nieuws voor planten die niet tegen vorst kunnen… Heb je die dus al buiten staan? Haal ze dan naar binnen! Het is namelijk niet een enkele nacht misschien een graadje vorst, maar meerdere nachten achter elkaar. Als naar binnen halen niet mogelijk is, kun je ze proberen af te dekken met een plastic of andere materialen. Zoek vooral even op internet wat het beste is om te doen in jouw situatie.

Ook slapeloze nachten voor fruittelers

Ook voor fruittelers is deze week geen pretje! De bloesem van fruitbomen is namelijk extra kwetsbaar bij vorst. Als deze kapot vriest, groeit er geen vrucht meer aan en kunnen de telers hun omzet wel vergeten… Kortom, het is hen er alles aan gelegen om hun boomgaarden te beschermen tegen de vorst! Want alles kan letterlijk naar de knoppen vriezen. Deze telers zijn echter ook niet van gisteren, waardoor ze meestal in staat zijn hun fruit te redden! Over het algemeen zijn hier drie manieren voor.

1. Het inpakken van planten

Dit is de meest simpele oplossing die soms ook thuis voor vorstgevoelige planten gebruikt wordt. Door simpelweg de planten in te pakken, hoopt men dat ze de temperatuur er net boven het vriespunt kunnen houden. Dit werkt natuurlijk alleen als het maar enkele graden vriest.

6uur&Editie&Laat_01_weerfoto1 (35).jpg

Figuur 5: Het inpakken van planten is een simpele, doch doeltreffende manier om je planten te beschermen tegen vorst.

2. Beregenen van planten

Dit is een van de meest gebruikte methodes van Nederland. Het een voor een inpakken van planten kost veel tijd, tijd die je met beregenen bespaart. Het klinkt echter gek: waarom sproei je water over je planten, wat vervolgens bevriest?? Dat kan toch niet goed zijn? Een knap staaltje natuurkunde legt ons echter uit waarom dit wél werkt!

6uur&Editie&Laat_03_weerfoto3 (20).jpg

Figuur 6: Het beregenen van de knoppen in werking! Foto uit het archief.

Onthoud het volgende: bij ijsvorming komt warmte vrij. Dat klinkt heel vreemd, maar toch is het zo. Het omgekeerde mechanisme heb je vast, al dan niet onbewust, al heel vaak meegemaakt! Het verdampen van water kost namelijk energie, waardoor de temperatuur afneemt. Als jij dus onder de douche vandaan stapt, of ’s zomers uit het zwembad komt, gaat het water op je lichaam verdampen. Dit voel je, want je hebt het koud! Pas als je weer helemaal droog bent, warm je weer op. 

Van dit principe maken fruittelers dankbaar gebruik, maar dan omgekeerd! Bij het vormen van ijs komt er namelijk warmte vrij. Dit betekent dat als zich een ijslaagje rond de bloesem vormt, het aan de binnenkant zal opwarmen, waardoor de temperatuur niet onder het vriespunt komt. Daarna isoleert het laagje ijs bovendien ook de bloesem van de buitenlucht. Een efficiënte manier dus om je knoppen te beschermen!

6uur&Editie&Laat_01_weerfoto1 (34).jpg

Figuur 7: Deze knoppen zijn dus op dit moment beschermd tegen de vrieskou, hoe gek dat ook klinkt!

3. Vuurkorven plaatsen

Sommige fruitbomen zijn echter niet geschikt voor beregenen, omdat de knop niet tegen ijs kan. Dit is bijvoorbeeld bij kersen zo. In dat geval worden er heel veel vuurkorven geplaatst, in de hoop dat deze de temperatuur boven het vriespunt kunnen houden!

6uur&Editie&Laat_04_weerfoto4 (21).jpg

Figuur 8: Een foto uit het archief van honderden vuurkorven bij een fruitteler.

Het worden dus spannende nachten komende week! Hou het actuele weerbericht in de gaten voor de laatste updates.


11-04-2021 om 15:00 door Philippe Schambergen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...