Actueel

Zonkracht neemt toe!

De afgelopen tijd is het vrij zonnig geweest en ook deze dagen schijnt de zon uitbundig. De kracht van de zon neemt de komende maanden ook verder toe! In deze blog leggen we je exact uit wat de zonkracht precies inhoudt en waar het allemaal van afhankelijk is.

Zonkracht_perJaar.jpg
De komende maanden zal de kracht van de zon flink toenemen. In de zomer worden de hoogste waarden bereikt.

De zon
De zon is de ster die zich in het midden van ons zonnestelsel bevindt met een oppervlaktetemperatuur van maar liefst 5000 °C. De zon is 109 keer groter dan de aarde en is eigenlijk een kernreactor, waarbij veel energie vrijkomt door de omzetting van waterstof naar helium in de kern.

De zon_02.jpg
Enkele interessante feiten over de zon.

De zon speelt een uiterst belangrijke rol voor het leven op aarde. Zonder de zon zou er namelijk geen leven op aarde mogelijk zijn. De aarde ontvangt vrijwel al haar energie van de zon. Echter, soms moet je je ook beschermen tegen al deze zonnestralen. Schade aan je huid kan namelijk een gevolg zijn van langdurige blootstelling aan de krachtige zon…

Zonkracht
De zonkracht is een waarde tussen 1 en 10 die gebruikt wordt om de intensiteit van de zonnestralen te classificeren. Het geeft de hoeveelheid UV-straling aan die het aardoppervlak bereikt. In Nederland kan in de zomer heel soms zonkracht 8 worden gehaald. Een onbeschermde huid kan dan al na 10 minuten verbranden!

Zonkracht_verbranden_aangepast.jpg
De zonkrachtschaal: na 10 minuten kan een onbeschermde huid bij zonkracht 8 al verbranden!

In de lente- en zomermaanden neemt de kracht van de zon flink toe, omdat de zon dan hoger boven de horizon staat. De weg van de zonnestralen naar de aarde is dan simpelweg korter en minder UV-straling wordt dan gereflecteerd door allerlei deeltjes in de atmosfeer. Het gevolg is dat meer UV-straling het aardoppervlak bereikt en je je dus moet beschermen tegen de hoge zonkracht.

zonnestand_winter.jpg
In de wintermaanden staat de zon laag boven de horizon. De zonnestralen moeten een relatief lange weg door de atmosfeer afleggen met als gevolg een lagere zonnekracht.

zonnestand_zomer.jpg
In de zomermaanden staat de zon juist veel hoger aan de horizon. De zonnestralen leggen dan een veel kortere weg af door de atmosfeer en de zonkracht zal hoger zijn. 

De zonkracht heeft niet alleen maar te maken met de hoogte van de zon boven de horizon. Stof- en vochtdeeltjes bijvoorbeeld kunnen een deel van de zonnestraling reflecteren. Dit zien we vaak ontstaan wanneer we langdurig te maken hebben met een hogedrukgebied. Deze deeltjes hopen zich dan op in de atmosfeer en de hemel lijkt daardoor ook wat minder blauw.

Verstrooiing kan er juist voor zorgen dat er zonlicht wordt weerkaatst. Dit zien we bijvoorbeeld tijdens het wintersporten. De sneeuw kan het UV-licht makkelijk terugkaatsen, waardoor je sneller verbrandt. Tijdens zonnige dagen op de skipistes, is het dan ook zeker verstandig om goed in te smeren!

Zonkracht wintersport.jpg
Tijdens zonnige dagen op de skipistes is het zeker verstandig om goed in te smeren. De sneeuw zorgt ervoor dat de zon wordt weerkaatst en je huid dus meer UV-straling ontvangt van de zon.

En de temperatuur en wind dan?
Wat ook vaak wordt gedacht, is dat temperatuur of windsnelheid de zonkracht beïnvloeden. Dit is echter helemaal niet het geval. Het hoeft dus helemaal niet warm te zijn om snel te verbranden. Het is dus zeker verstandig om ook goed in te smeren in de zomer, wanneer het niet zo heel warm is. Ook de windsnelheid beïnvloedt de kracht van de zon niet.

UV-straling
Het is nu al een paar keer genoemd: UV-straling. Wat houdt dit precies in? Zonnestralen bestaan eigenlijk uit verschillende delen, zoals infrarood en ultraviolet. Deze laatste is het gevaarlijkste voor de huid. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende soorten ultraviolet-stralen: uv-A, uv-B en uv-C. De eerste twee soorten dringen het verst door in de atmosfeer en kunnen dan ook schade toebrengen aan je huid. Uv-C wordt tegengehouden door de ozonlaag en zal het aardoppervlak niet bereiken.

UV-straling.jpg
Er zijn drie verschillende vormen van UV-straling. Uv-C wordt tegengehouden door de ozonlaag, maar de andere twee soorten kunnen de huid wel bereiken.

En de komende dagen?
Het weerbeeld blijft aanhoudend zonnig. Alleen op zaterdag verschijnt meer bewolking en is er ook kans op een bui. Dit is maar van tijdelijke aard, vanaf zondag volgt weer een periode met veel zon. Houd de zonkracht dus in de gaten en smeer je op tijd in.

2020-04-16 11_03_28-Buienradar.nl - bekijk de pluim voor een beeld voor de komende 14 dagen.png
De verwachte bewolking voor de komende twee weken. Zaterdag is het even minder zonnig, maar daarna laat de zon zich weer volop zien.


16-04-2020 om 11:00 door Thomas Vermeulen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...