Na maanden van stabiel weer en nauwelijks regen komt de komende dagen verandering in het weerpatroon: er staat eindelijk weer regen in de kaarten! Hoeveel dit is, hoe lang het wisselvallig is én of dit een einde brengt aan de droogte, zetten we hieronder voor je uiteen.
Het is waarschijnlijk de meeste mensen wel opgevallen dat de afgelopen maanden gortdroog zijn verlopen. De lente is op zichzelf al een droog seizoen, in de maanden maart, april en mei valt gemiddeld 148 mm. Dit tegenover de zomer met 224 mm, de herfst met 222 mm en de winter met 204 mm gemiddeld aan neerslag. Tot nu toe is er in de maanden maart, april en mei gemiddeld nog maar 38 mm gevallen. Wel moet hierbij gezegd worden dat er grote verschillen zijn tussen West en Oost-Nederland. In het westen van het land is het aanmerkelijk droger. Het oosten van het land heeft in april nog kunnen profiteren van een slepende regenzone en dit heeft de natuur hier destijds wel een boost gegeven.De kustprovincies hebben de minste regen gehad de afgelopen maanden. Daar is het het droogst. Bron KNMI
Dat het zo droog was heeft te maken met de ligging van de hoge en lagedrukgebieden boven Europa. Boven ons land domineren continu hogedrukgebieden, waardoor regengebieden ons niet weten bereiken. De afgelopen maanden zochten deze vaak een weg verder naar het noorden of juist het zuiden, waardoor het in het Middellandse Zeegebied regelmatig flink nat, onstuimig en koel was. Hierover lees je hier meer. Een voordeel is wel, dat ze in landen als Spanje deze regen erg goed kunnen gebruiken. De stuwmeren zijn weer opgevuld de inwoners vertellen dat het er nog nooit zo mooi groen is geweest. De natuur heeft hier een flinke opkikker gehad en die zouden we hier ook goed kunnen gebruiken. En laat er nu net ook bij ons eindelijk serieuzere regensignalen in de kaarten staan.
Door het hogedrukgebied met zijn kern boven IJsland zakken lagedrukgebieden noodgedwongen af naar het Middellandse Zeegebied. Ze volgen het pad van de blauwe pijlen. Opmerkelijk is overigens dat IJsland onder het hoog al dagenlang lenteweer heeft met lokaal temperaturen boven 20 graden.
Het hogedrukgebied waar we onder lagen, trekt zich de komende dagen langzaam wat verder noordelijk terug en tegelijkertijd zakt een lagedrukgebied vanuit Scandinavië juist wat zuidelijker af. Hier tussenin komt Nederland pal onder een noordelijke stroming te liggen. Woensdag zijn er al meer wolken, is het frisser en staat er meer wind. Vanaf donderdag wordt het ook wisselvallig met dan al een enkele bui. Vrijdag staan er duidelijk meer en stevigere buien vanuit het noorden op het programma en ook zaterdag verloopt waarschijnlijk niet helemaal droog. Tot dan toe is van een echte, grootschalige regenstoring nog geen sprake, maar vanaf zondag gaat dit wel gebeuren. Met een westelijke aanvoer en een straffe wind passeert een aantal storingen ons land. De precieze tijd, plaats en hoeveelheid is nog niet nauwkeurig te benoemen, maar wel is duidelijk dat de hogedrukgebieden het resterende gedeelte van de meimaand ruimte maken voor lagedrukgebieden. De gemiddelde neerslaghoeveelheid komt waarschijnlijk uit tussen 30 en 50 mm voor de komende 2 weken. Dit betekent niet direct een einde aan de droogte, maar wel een tijdelijke verlichting.
Bekijk hier 14 dagen vooruit wat het weer gaat doen in jouw woonplaats.Verwachte neerslagsom opgeteld tot en met 31 mei volgens de laatste berekening van ECMWF. bron WX Charts
Ook de neerslagpluim van KNMI laat goed zien dat de wisselvallig zijn intrede doet vanaf donderdag. De komende 2 weken bij elkaar opgeteld laten een mooie neerslagsom zien van tussen 30 en 50 mm.