Actueel

De ene windstoot is de andere niet

We bevinden ons in een periode waarin de wind zich nadrukkelijk laat voelen. Een aantal dagen waarin geregeld een windkracht 7 langs de kust staat en sporadisch zelfs een stormachtige wind opduikt. Vaak gaat deze wind gepaard met windstoten. Maar wist u dat niet elke windstoot op dezelfde manier ontstaat? In deze blog wordt meer duidelijk over het ontstaan van windstoten.

Windstoot
Hoe wind ontstaat, is beschreven in deze blog. Windstoten zijn eigenlijk een kortstondige verandering van de windsnelheid van deze wind. Deze windstoten worden ook wel windvlaag of rukwind genoemd en moeten korter zijn dan 20 seconden. Daarbij spreken we van een windstoot vanaf 50 km/uur. Vanaf 75 km/uur worden ze zware windstoten genoemd en vanaf 100 km/uur zijn het zeer zware windstoten. 

Windschering
Er zijn verschillende oorzaken aan te duiden voor het ontstaan van windstoten. Een daarvan is windschering. Windschering is een moeilijk woord voor het verschil in windkracht of windrichting op verschillende hoogtes. Wanneer er zo'n verschil is, dan neigt de snellere wind als het ware naar beneden te duiken met een windvlaag als gevolg. Bij windschering vindt ook vaak turbulentie plaats, waardoor het vliegverkeer hier hinder van kan ondervinden.

windschering.jpgWindstoten als gevolg van windschering

Buien
Bij buien komt er niet alleen regen naar beneden, maar ook koude lucht. Koude lucht is zwaarder dan de warmere lucht boven de aarde. Hierdoor versnelt de vallende koude lucht richting het aardoppervlak, met een rukwind als gevolg. Deze wind wordt in extreme gevallen ook wel valwind genoemd en kan ernstige schade veroorzaken aan bijvoorbeeld bomen die nog in blad staan of schuttingen. Daarnaast kan het verkeer ook veel hinder ondervinden van valwinden. Denk aan gekantelde vrachtwagens of aanhangers.

3481248_source.jpegOmgevallen bomen door windstoten. Foto: Ben Saanen

Wrijving
Dan is er nog wrijving. Wanneer de wind over het land raast, ondervindt het wrijving van bijvoorbeeld begroeiing of bebouwing. Hierdoor remt de wind plots af vlak boven het aardoppervlak. Daarboven waait de wind iets harder en deze zal dan naar beneden duiken om het verschil op te heffen. Hierdoor ontstaan dan windvlagen, maar ook turbulentie tussen bijvoorbeeld gebouwen. 

wrijving.jpgWindstoten als gevolg van wrijving

Deze week
Vandaag hebben we te maken met een windkracht 7 langs de kust, mogelijk met windstoten tot 75 km/uur. Vanavond en vannacht trekt de wind aan tot een stormachtige wind langs de kust. Hierbij kunnen tot en met morgenochtend zware windstoten tot 100 km/uur voorkomen. Vanaf morgenmiddag wordt het allemaal weer iets rustiger. Voor de huidige windkracht kunt u altijd hier terecht.

work_nl_vannacht.jpgVanavond en vannacht worden zware windstoten verwacht.


20-01-2021 om 12:00 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...