Actueel

Cycloon Batsirai komt aan bij Madagaskar

Batsirai, Madagaskar (NASA Worldview)

De oostkust van Madagaskar kan zich vandaag opmaken voor ‘landfall’ van de levensgevaarlijke cycloon Batsirai, op dit moment een van de 3e categorie volgens de schaal van Saffir-Simpson! Een tijdje terug was Batsirai er zelfs een van de 4e categorie. Er wordt rekening gehouden met enorme schade door de harde wind, maar vooral door de enorme hoeveelheden regen met als gevolg modderstromen, aardverschuivingen en catastrofale verwoestingen.

Cycloon Batsirai
Elk jaar zien we wel weer beelden van de enorme kracht die de natuur kan hebben met soms verwoestende gevolgen. Het blijft dan ook onvoorstelbaar om te zien dat de natuur in staat is om deze verwoestende stormen te vormen, met soms wel windsnelheden tot boven de 300 km/u! Er zijn twee belangrijke factoren die de vorming hiervan bepalen: de temperatuur van het zeewater en de zogenaamde ‘windschering’.

Boven de Indische Oceaan waren de afgelopen week alle ingrediënten aanwezig voor de vorming van een enorm krachtige cycloon. Het begint vaak bij een cluster van onweersbuien. Gevoed door het zeer warme zeewater, kunnen deze onweersbuien zich verder ontwikkelen en beter organiseren. Verder is het belangrijk dat er weinig windschering staat. Windschering kan worden gezien als een verandering van de windsnelheid of windrichting met de hoogte. Wanneer er teveel windschering aanwezig is in de atmosfeer, wordt de storm als het ware uit elkaar ‘getrokken’. Een combinatie van warm zeewater en weinig windschering zal een storm (in dit geval een cycloon) dus snel in kracht laten toenemen. Deze omstandigheden hebben Batsirai ongeveer een week geleden al laten ontstaan en in de afgelopen dagen is de storm uitgegroeid tot een monster van de 4e categorie!

Afgelopen woensdag en donderdag hebben de eilanden Mauritius en La Réunion de kracht van cycloon Batsirai al moeten ervaren. De cycloon passeerde ten noorden van de eilanden en leverde op het eiland La Réunion in ongeveer 36 uur tijd zelfs ruim 1000 millimeter regenwater op. Ter vergelijking: in Nederland valt grofweg ruim 800 millimeter in één jaar! Op dat moment was cycloon Batsirai op z’n hoogtepunt en had het windsnelheden van 215 km/uur met windstoten die nog een stuk hoger lagen!Categorie4.png
Op het hoogtepunt van Batsirai was de cycloon een storm van de 4e categorie op de schaal van Saffir-Simpson met doorstaande windsnelheden van meer dan 200 km/uur: verwoestend dus... Op dit moment is Batsirai een cycloon van de 3e categorie. 

Op weg naar Madagaskar
Inmiddels is de cycloon iets afgezwakt, maar nog altijd is het een zeer gevaarlijke storm met windsnelheden van 175 km/uur en enorme hoeveelheden regen. De verwachting is dat Batsirai later vanmiddag/aan het begin van de avond (Nederlandse tijd) aan land gaat bij de oostkust van Madagaskar. Windsnelheden van meer dan 160 km/uur en windstoten van meer dan 200 km/uur zijn lokaal mogelijk en het meest gevaarlijke is misschien nog wel de enorme hoeveelheid neerslag die het met zich meebrengt. Er kan in 48 uur tijd op het eiland zelfs 400 millimeter vallen. Dat levert in een land als Madagaskar ongetwijfeld modderstromen, aardverschuivingen en enorme verwoestingen op. Het land kent een redelijk vlakke oostkust, maar in het binnenland liggen al snel enorme bergen tot wel 2 kilometer hoogte. De neerslag die hier valt, zal allemaal moeten worden afgevoerd en dat gaat ongetwijfeld schade opleveren. 

Neerslag Madagaskar.JPG
Volgens het Europese weermodel ECMWF wordt er (gerekend vanaf zaterdag 01:00 Nederlandse tijd) tot en met zondag in Madagaskar lokaal zelfs 600 millimeter regen verwacht. Deze hoeveelheden leveren, in deze korte tijd, ongetwijfeld schade door overstromingen, modderstromen en misschien zelfs aardverschuivingen op. Bron: Kachelmannwetter

De afgelopen dagen leek het er in eerste instantie nog op dat Batsirai, na Madagaskar te zijn gepasseerd, richting Mozambique zou trekken. Gelukkig zijn de signalen inmiddels veranderd en lijkt het erop dat de storm richting het zuiden zal afbuigen, waar het geen bedreiging vormt voor land. Bovendien neemt de storm dan ook in kracht af.

Batsirai.gif
De meest recente verwachting van het Joint Typhoon Warning Center (JTWC) laat zien dat Batsirai naar verwachting naar het zuiden zal afbuigen en in kracht zal afnemen nadat het over Madagaskar is geraasd. Bron: Joint Typhoon Warning Center (JTWC)

Cycloon, tyfoon, orkaan: wat is het verschil?
Je hoort in het nieuws vaak verschillende termen voor deze zware stormen: orkanen, cyclonen en tyfonen. Wat is eigenlijk het verschil? Het betekent meteorologisch gezien allemaal hetzelfde. De manier waarop ze ontstaan en hoe ze in elkaar zitten, verschilt niet. Alleen worden er verschillende namen gebruikt in verschillende delen in de wereld. In Australië gebruikt men bijvoorbeeld de term cyclonen, terwijl deze stormen nabij Oost-Azië juist tyfonen worden genoemd. In de Verenigde Staten wordt, zoals waarschijnlijk bekend, de term orkaan gebruikt. 

Naamgeving stormen.jpg
Er worden verschillende namen gebruikt om hetzelfde meteorologische fenomeen aan te geven: orkaan, tyfoon of cycloon. De storm Batsirai ligt in het gebied waar de term 'cycloon' gebruikt wordt. 

En hier?
Het staat natuurlijk totaal niet in verhouding tot de verwoestende windsnelheden en regenhoeveelheden die worden verwacht in Madagaskar, maar het belooft morgen ook in Nederland kletsnat te worden met veel wind. Lokaal kan er tot en met morgen 40 millimeter regenwater naar beneden komen: dat zijn vier emmers water op één vierkante meter! Een ander aandachtspunt is dus de wind... Deze gaat in de loop van vanmiddag al toenemen, maar zal in de loop van de nacht en vooral morgenochtend nog een tandje bijzetten. Vannacht kunnen er langs de westkust al lokaal windstoten optreden van tegen de 80 km/uur. Morgen kunnen de windstoten vanaf het middaguur in het uiterste zuidwesten van ons land uithalen tot bijna 100 km/u. Ook in het binnenland, met uitzondering van het uiterste noorden, is er dan kans op zware windstoten. Het meest actuele weerbericht is altijd hier te vinden! 

Je denkt zelf misschien: lekker weer om binnen te zitten dus! Maar zo denkt niet iedereen, sterker nog, er zijn mensen die graag met dit weer vól tegen de wind in willen fietsen. Morgenochtend om 08:00 start dan ook het Eneco NK Tegenwindfietsen. Aan wind, maar ook aan regen, zal in ieder geval géén gebrek zijn! 

NK-storm.JPGMorgenochtend om 08:00 start het Eneco NK Tegenwindfietsen op de Oosterscheldekering. Het wordt flink trappen voor de deelnemers met een tegenwind van windkracht 7! Foto: Kristian de Winter (Vrouwenpolder). 


05-02-2022 om 11:00 door Thomas Vermeulen


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...