Droge cijfers
De start van een nieuwe maand is een mooi moment om even terug te blikken op de afgelopen maand. En er valt zeker wat te bespreken over het weer in juni, want plaatselijk gebeurde er wel het een en ander. Maar eerst even de ‘droge’ cijfers, die op het moment van schrijven bekend waren. Met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 17,5 graden verliep juni warmer dan het langjarig gemiddelde (15,6). Ook was het met 227 zonuren een zonnige maand (langjarig gemiddelde 194 uur). Qua neerslag lijkt de maand normaal te zijn verlopen, aangezien er 65 mm viel tegen het langjarig gemiddelde va 63 mm.
Lichtende nachtwolken waren deze maand ook te zien (Gijs de Reijke, Heusden)
Zomerse start
Na een zeer droge en zeer zonnige meimaand ging juni ook zomers van start. 1 juni werd het in De Bilt 25,4 graden, goed voor een officieel landelijke zomerse dag. Het was die dag overigens ook zonnig. Lang duurde de zomerpret niet, want de dagen daarna sloeg het weer om en werd het wisselvallig en ronduit fris. Op 5 juni werd het in De Bilt niet warmer dan 14,3 graden. De dagen daarna krabbelde de temperatuur langzaam weer op naar waarden rond 20 graden. 12 en 13 juni gingen vervolgens ook weer de boeken in als landelijk zomerse dagen.
De dagen daarna werd het overdag 20-25 graden. De warmste periode brak op 24 juni aan, met de met uiteindelijk de hoogste temperaturen op 26 juni.
26 juni, eerste tropische dag van 2020 (Layla Wijsmuller, Bloemendaal)
Tropische dag
De eerste landelijk tropische dag van dit jaar werd ook genoteerd op 26 juni. In De Bilt werd het 30,1 graden. De hoogste temperatuur werd op het meetstation van Hoek van Holland gemeten; 32,2 graden C. Ondanks een aantal dagen met zomerse en tropische temperaturen kwam het niet tot een landelijke hittegolf. Het RIVM had overigens voor een deel van het land voor deze periode wel het hitteplan afgekondigd. De laatste dagen van juni vond er een afkoeling plaats.
Wateroverlast 16 juni te Chaam (Wouter van Bernebeek)
Noodweer
Landelijk gezien viel er een vrij gemiddelde hoeveelheid voor de maand juni, maar regionaal of plaatselijk waren de verschillen het grootst. Uitgaande van de KNMI meetstations was het Arcen (Limburg) met 38 mm de droogste plek. In Herwen en Makkum (geen KNMI stations) viel slechts 36 mm). Vlissingen tapte deze maand, tot vandaag ruim 150 mm neerslag af! Overigens viel ruim 100 mm hiervan op 17 juni… Het landelijk langjarige gemiddelde voor juni bedraagt 68 mm.
Buiten de officiële KNMI meetstations viel op sommige plekken 200 mm, waaronder in Helmond.
Boosdoeners van de enorme hoeveelheden regen waren de enorme onweersbuien. Sommige exemplaren ontwikkelden zich tot een supercell, met heel veel regen, hagel en valwinden tot gevolg. Plaatselijk leidde dit dan ook tot enorme schade. Meerdere provincies in het zuiden van het land hadden deze maand met wateroverlast te maken. In Noord-Brabant viel op 27 juni op sommige plekken in korte tijd 50-90 mm regen. Ook het oosten en noordoosten kreeg er van langs. Op 27 juni veroorzaakte een supercell hagel-, wind- en waterschade in onder meer de Groningse plaatsen Veendam en Finsterwolde.
Enorme hagelstenen veroorzaakten op 27 juni in Groningen lokaal schade (Wouter van Bernebeek, Finsterwolde)
Zonnetje in huis
We sluiten af met de meest zonnige plek deze maand in Nederland en dat is het Zeeuwse Wilhelminadorp, waar de zon 270 uur scheen. Al met al was juni 2020 een bijzondere 'weermaand' waarin vele uitersten voorkwamen. Wat zal juli ons brengen? Juli start in elk geval met nattigheid...