Actueel

Zomers onweer in beeld

Voor een groot deel van Nederland was het gisteravond en vannacht niet te missen: het regende flink door en er was op grote schaal onweer aanwezig. In deze blog blikken we terug naar de afgelopen avond en nacht. Wat gebeurde er allemaal?

De aanloop

We begonnen deze week met een weerbeeld dat niet bepaald op zomer leek. Sterker nog, de korte broek kon nog wel eens fris aanvoelen. Pas in de loop van de week begon de temperatuur toe te nemen. Al dan niet met een omweg, werd warme en vochtige lucht via Oost-Europa onze kant op getransporteerd. Het gevolg: de temperatuur nam toe en de atmosfeer werd vochtig. Laat een vochtige en warme atmosfeer ook meteen de perfecte voedingsbodem zijn voor fikse, zomerse onweersbuien. Gisteren, vrijdag, voelde het dan ook erg klam aan en van dat weer is uiteindelijk ook goed gebruik gemaakt!

06_13_Bliksem_Wouter_Dubbel.jpg

Onzekere verwachting

Het bleek afgelopen vrijdag wel weer dat verwachten hoe onweersbuien zich gedragen moeilijk kan zijn. De weermodellen waren er in het algemeen over eens dat de buien vanuit België naar Nederland zouden trekken, maar zich uiteindelijk verplaatsen naar het westen. Uiteindelijk was dat niet helemaal het geval en trokken er fikse onweersbuien over de hele breedte van het land, waaronder dus ook Limburg. 

06_13_Bliksem_Michiel_Shelf.jpg
Naast veel bliksem werden ook prachtige wolkenstructuren vastgelegd vannacht, waaronder deze schitterende "shelf cloud".

Supercell

Daarnaast gebeurde rond het eind van vrijdagavond nog wat bijzonders. Vanuit de grens met Duitsland trok een zogeheten supercell over. Dat is een onweersbui die roteert, waardoor het extra kracht krijgt. Hoewel het in dit geval niet gebeurde, staan supercells er om bekend dat ze tornado's kunnen produceren, al blijft de kans daarop nog altijd klein. De meeste supercells gaan niet gepaard met een tornado. Waar de supercell wel voor zorgde, is veel bliksemontladingen en een bijzondere wolkenstructuur: een zogeheten "wall cloud", wat erg typerend is voor zo'n roterende onweersbui. Wouter van Bernebeek van Onlineweather Stormchasers legde zo'n wall cloud prachtig vast. Het ziet er een beetje uit als een voetje van de onweersbui.

06_13_Bliksem_Wouter_Wall.jpg

Veel water

Het noodweer ging op sommige plaatsen lang door. Vooral in het zuidoosten trok na de eerste lijn van onweersbuien nog een "treintje" van meer onweersbuien over. Tot diep in de nacht bleef het daar soms rommelen en regenen. Uiteindelijk is er verspreid over het land veel regen gevallen. Lokaal werd meer dan 30 millimeter hemelwater gemeten. Daarnaast werden ook windstoten tot wel 75 km/u gemeten. Amateur weerstations kwamen met nog hogere windstoten. Toch was het onweer niet voor heel het land weggelegd. Vooral in de Achterhoek en het noordoosten bleef het veelal droog. In de andere gebieden was al die regen goed nieuws voor de natuur en de akkers. Met tientallen millimeters regen wordt de natuur met de huidige droogte zeker een beetje geholpen, al is het neerslagtekort nog lang niet opgeheven.

06_13_Druppels.jpg

Meer op komst?

De vraag is uiteindelijk ook: komt er nog meer onweer aan? Het antwoord daarop is (helaas) niet zo simpel. Toegegeven: de verwachting is dusdanig onzeker dat het lastig te zeggen is voor morgen. Het zou twee kanten op kunnen gaan. Aan de ene kant is er zeker potentie voor onweersbuien. Het is momenteel, door de onzekerheid binnen de weermodellen, lastig te zeggen waar precies. Voornamelijk langs de grens met Duitsland is kans op onweersbuien. Aan de andere kant zou het ook nog eens vrij rustig kunnen worden, met maar een lokale onweersbui.  Duidelijker dan dit kunnen we het helaas niet maken op het moment.

Dit noemen we zo'n typische situatie waar we moeten "nowcasten". Oftewel: goed de actuele situatie in de gaten houden. Zodra wij meer duidelijkheid en zekerheid krijgen in de voorspelling, kunnen we ook meer details geven in het weerbericht. Voor nu zou ik zeggen: houd de komende tijd Buienradar goed bij de hand en check regelmatig het weerbericht en de buienradar. 

06_13_Bliksem_Wouter_Enkel.jpg


13-06-2020 om 13:15 door Brian Verhoeven

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...