Actueel

Beter regen dan buien

Ferry krauweel, Piershil

Het is een erg droog jaar geweest, en nu lijkt er enige verlichting te komen voor de natuur door de buien die vallen. We hebben echter meer baat bij regen dan buien. In deze blog leg ik uit waarom..

Stortbuien
Veel mensen denken dat doordat we een aantal hoosbuien hebben gehad, het neerslagtekort wel afgenomen zal zijn. Helaas is dat niet helemaal waar. Als we naar de droogtemonitor van de KNMI kijken zien we dat het dit jaar vooralsnog erg droog is. Met ruim 300mm tekort staat 2022 met gemak in de top 5% droogste jaren ooit. De buien zorgen er wel voor dat het neerslagtekort is afgenomen. En later deze week verder zal afnemen, maar eigenlijk zijn het meer druppels op een hete plaat.

neerslagtekort (1).pngNeerslagtekort. Bron: KNMI


Bij gebieden met zandgrond is dat zeker het geval. Daar is door een aantal zeer droge jaren het grondwaterpeil nog steeds te laag. En daar veranderen een aantal stortbuien niet veel aan helaas.

droogteportaal.jpgBij gebieden met zandgrond is het nog droger. Bron: droogteportaal.nl

Infiltratie
Dit effect is afhankelijk van de verwerkingssnelheid van de grond. Ofwel, hoeveel water kan de grond per uur verwerken. Bij langdurige regen van mindere intensiteit kan er meer regen geleidelijk de grond in zakken. Bij een kortstondige regenbui waar in kortere tijd evenveel of zelfs meer millimeter neerslag valt, kan de grond niet alles verwerken. Het meeste water spoelt zo het riool of een beekje in en komt zo dus niet in de grond. Op deze manier dragen hoosbuien dus niet echt bij, bij het oplossen van het neerslagtekort.

Karin Cijsouw, Castricum.jpg
De riolen kunnen het vele regenwater niet aan. Foto: Karin Cijsouw, Castricum

Hulp
Er is ook goed nieuws! Want we kunnen de natuur een handje helpen door bijvoorbeeld de tuin voor te bereiden op het veranderende klimaat. Hoe? Dat kan je lezen in deze blog over het droogtebestendig maken van de tuin.
Daarnaast nemen gemeentes steeds vaker maatregelen om de droogte tegen te gaan. Bijvoorbeeld door het aanleggen van wadi's waarin water wordt opgeslagen. Maar ook het plaatsen van dammetjes in beekjes en sloten, waardoor het water niet direct wegloopt.


Raymond Hofste, Borne.jpeg
Het aanleggen van wadi's om water langer vast te houden. Foto: Raymond Hofste, Borne


06-09-2022 om 10:45 door Martijn Dorrestein


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...