Actueel

Droogtebestendige tuin: meer groen!

Kloetinge

Na twee heel warme en ook droge zomers en een nu al extreem droog voorjaar, moeten we ons voorbereiden om het veranderende klimaat. Het allerbeste is natuurlijk de klimaatverandering tegen gaan, maar tegelijkertijd moet we ons er ook op voorbereiden omdat de natuur daar wat langer over doet. Tot die tijd kun je zelf een hoop doen om de droogte om je huis tegen te gaan. 

Er is een aantal oplossingen om je tuin en huis voor te bereiden op het veranderende klimaat en om het tegelijkertijd tegen te gaan. Alle beetjes helpen! 

Water opvangen en hergebruiken

De makkelijkste en goedkoopste oplossing is een regenton. Tijdens natte periodes kun je water opvangen en dat water kun je hergebruiken ten tijde van droogte. Het voordeel van regenwater ten opzichte van kraanwater is dat het minder kalk bevat, wat weer beter is voor de planten. Naast regenwater kun je bijvoorbeeld ook het water uit je droger hergebruiken om de planten water te geven. 

Sproeien

Ga nooit overdag in de volle zon sproeien maar doe dat 's avonds. Als je overdag in de volle zon gaat sproeien komen er druppels op de planten en die druppels werken dan als een vergrootglas. Zonnestralen kunnen dan brandplekken op de bladeren veroorzaken. Als je 's avonds sproeit is het minder warm en verdampt er minder water en verspil je dus minder.

Als je de planten water gaat geven moet je dit zo dicht mogelijk bij de grond en direct bij de beplanting doen, een tuinslag of gieter is dan ideaal. Sproei ook niet elke dag want daar worden je vaste planten "lui" van. Door minder vaak te sproeien gaan wortels dieper in de grond op zoek naar water. De keren dat je wel sproeit moet je ze wel een flinke slok water geven. Dit geldt ook voor je gazon. Gras kan best tegen een stootje. Het hoeft dus niet altijd groener te zijn dan dat van de buren. 

Buurmalsen

Foto: Ab Donker, Buurmalsen

(Be)schutting

Het helpt ook als je voor wat beschutting zorgt. Wind zorgt voor extra verdamping dus het breken van de wind door bijvoorbeeld een (groene) schutting is aan te raden. Verder zorgt een schutting ook voor extra schaduw, wat de verdamping ook weer tegengaat. 

Beplanting versus bestrating

Zorg ervoor dat je een goede verhouding tussen beplanting en bestrating hebt. Het best is om 70% van je tuin te beplanten en slechts 30% te bestraten. Bedek het grootste gedeelte van die 70% dan met planten en bodembedekkers zodat de donkere aarde niet zichtbaar is, zodat deze minder kan uitdrogen. Heb je geen bodembedekkers dan kun je er ook voor kiezen om aarde te bedekken met een laag organisch materiaal, bijvoorbeeld schors of fijngemalen tuinafval. Zo'n laag is ook nog eens goed voor de biodiversiteit want onder het schors of tuinafval floreert het bodemleven.

Ook de keuze van bestrating heeft nog invloed op de waterhuishouding in je tuin. Kies voor schelpen, kiezels of grind in plaats van tegels of klinkers. Schelpen, kiezels en grind laten veel meer water door en voorkomen dus uitdroging. Tegels en klinkers kunnen tijdens hoosbuien water slecht afvoeren en overtollig water komt daardoor in het riool in plaats van de grond. Elke vorm van bestrating zorgt sowieso voor het opwarmen van je tuin en daardoor verdampt er weer meer water. Mocht je nou echt niet van tuinieren houden of geen tijd hebben dan zijn er inmiddels ook al waterdoorlatende klinkers en tegels.

Groen dak

Een oplossing die niet voor ieder dak of iedere portemonnee is, is een dak van Sedum. Sedum is een vetplant waar wel een paar honderd soorten van zijn. De planten hebben een aangepaste stofwisseling. Kooldioxide (CO2) wordt 's nachts door huidmondjes opgenomen en in appelzuur verwerkt. Overdag staat het dan ter beschikking van fotosynthese (dit is het proces waarmee een plant voedsel en zuurstof maakt met behulp van water, zonlicht en CO2). De huidmondjes in de bladeren zijn zoals bij veel vetplanten alleen 's nachts geopend om gedurende de hete en droge dag verlies van vocht te minimaliseren.

 EVA-_Lanxmeer_Green_roof2_2009.jpg

Een dak van Sedum heeft tal van voordelen o.a:

  • De opvang van regenwater.
  • Schonere lucht; de plantjes verschonen door fotosynthese de lucht.
  • Meer biodiversiteit; een groen dak trekt vogels, insecten en vlinders.
  • Het is warmte regulerend; In de zomer blijft het dag een paar graden koeler en in de winter werkt het juist isolerend.
  • Zonnepanelen; dankzij een koeler dak is het rendement van zonnepanelen hoger.
  • Positieve invloed; leven in een groene omgeving werkt stress verminderend. 

Heb je geen tuin of een kleine portemonnee kun je natuurlijk altijd je balkon vergroenen of binnen zorgen voor meer groen. 


13-05-2020 om 12:15 door Nicolien Kroon

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...