Actueel

2020, het jaar van de bosbranden

In 2020 woedden enorme branden op de wereld. In januari was Australië als eerste aan de beurt, toen kwamen Siberië en de Amazone en nu staat Californië in brand. Wat is er gaande in de wereld? En hangen de branden samen met klimaatverandering?

Bron: ANPBrandweermannen kijken machteloos toe hoe het vuur om zich heen grijpt. Bron: ANP

Grootste bosbranden ooit

De Verenigde Staten zijn de afgelopen dagen in de ban van de bosbranden in het westen van het land. Aan de westkust strijden inwoners van de staten Californië, Oregon en zelfs het noordelijker gelegen Washington tegen immense bosbranden. Voor de staat Californie zijn het de grootste bosbranden ooit. De brandweer meldt dat over een strook van 1300 kilometer branden woeden. Normaal gesproken blijven de staten Oregon en Washington gespaard voor grote bosbranden, omdat het klimaat daar over het algemeen koeler en natter is. Dit jaar is dat echter anders en komen de branden een stuk noordelijker. In Oregon zijn het inmiddels al de dodelijkste bosbranden ooit.

Rook van de bosbranden boven de westelijke staten van de VS gisteren. Bron: NASA

Rookhinder

De afgelopen dagen is door de bosbranden veel rook geproduceerd. De meeste rook waaide afgelopen dagen de Grote Oceaan op. Gisteren draaide de stroming en werd de wind meest aanlandig. De dikke rook dreef Californië binnen en zorgde voor flink wat overlast. De lucht kleurde in San Francisco overdag volledig oranje. Het leverde wel prachtige, buitenaardse plaatjes op. Helaas, zorgde de vieze rook ook voor luchtwegklachten onder inwoners.

De Golden Gate bridge onder een oranje rooklucht. Bron: ANP

De Golden Gate bridge onder een oranje rooklucht. Bron: ANP

De rook van de bosbranden zorgde voor buitenaardse luchten. Bron: ANPDe rook van de bosbranden zorgde voor buitenaardse luchten. Bron: ANP

Andere grote bosbranden: Australië

Het afgelopen jaar is de Verenigde Staten niet het enige gebied op de wereld geweest wat getroffen is door enorme bosbranden. Het jaar begon met de ramp die zich afspeelde in het zuidoosten van Australië. Ook hier gingen enorme hoeveelheden natuur in vlammen op. In totaal is 12 miljoen hectare bos vernietigd. Dat is 120.000 vierkante kilometer, de oppervlakte van bijna drie keer Nederland. Halverwege februari waren de branden eindelijk onder controle. Het veranderende klimaat heeft de weersomstandigheden zodanig beïnvloed dat de natuurbranden in Australië zo enorm groot zijn geworden.

Siberië en Amazone

In de zomermaanden laaiden de bosbranden in Siberië en de Amazone ook weer op. Beide gebieden waren vorig jaar ook al volop in het nieuws vanwege de enorme natuurbranden. Toch werd het dit jaar, tot overmaat van ramp, weer een stukje erger. Eergisteren schreven we al over Siberië, waar een record hoeveelheid broeikasgassen de atmosfeer in is geslingerd door de branden. De meeste branden worden in tegenstelling tot de Verenigde staten en Australië grotendeels door de natuur veroorzaakt. Wel lijkt het veranderende klimaat verantwoordelijk te zijn voor de hittegolf die Siberië dit jaar getroffen heeft. En met hogere temperaturen met droger weer, neemt de kans op branden in de natuur verder toe. Dus ook in Siberië heeft de mens een groot aandeel in de oorzaak van de bosbranden.

Ook de in de Amazone hebben dit jaar meer 80% meer branden gewoed dan in 2019. Toch worden deze branden grotendeels door de mens veroorzaakt. Het heeft te maken met de ontbossing. De boeren kappen het regenwoud, zodat hun eigen vee op het vrijgekomen gebied kan grazen. De Braziliaanse president Bolsonaro wordt geregeld verweten weinig tot niets te doen aan 'de longen van de aarde' die in brand worden gezet. 

Mens zet aarde in brand

Kortom, bij alle grote branden heeft de mens een grote vinger in de pap gehad bij het ontstaan van het vuur. In de Amazone, Amerika en Australië zijn mensen vaak verantwoordelijk geweest voor de eerste vonken. Toch speelt het veranderende klimaat bij alle grote natuurbranden ook een rol. Het nieuwe klimaat zorgt op deze plekken op aarde voor grotere extremen: Hogere temperaturen en langere periodes met droogte.


10-09-2020 om 10:45 door Maurice Middendorp


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...