Gezondheid

Pollen en hooikoorts

Afspelen Pauzeren
Afspelen Pauzeren

  Pollen en hooikoortskaarten zijn ontwikkeld in samenwerking met hooikoortsradar.nl


  Ambrosia bloeit

  Alsemambrosiaplanten beginnen te bloeien op diverse plaatsen in het land. In midden Limburg staat een populatie in een natuurgebied waar de planten inmiddels een hoogte bereikt hebben van zo’n 50-60 cm. Ze ontwikkelen hun bloeiwijzen en de eerste mannelijk bloeiende hoofdjes zijn geopend en het pollen of stuifmeel dat zeer sterk allergeen is wordt afgegeven aan de lucht. Deze soort uit de Composietenfamilie wordt ook dit jaar in een grootscheepse campagne bestreden om vestiging in het land zoveel mogelijk te voorkomen. In de campagne van de NVWA wordt iedereen gevraagd om gevonden exemplaren te melden via ambrosiavrij.nu .

  Neerslag zorgt voor het schoonspoelen van de lucht. Maar deze is nog niet van dien aard geweest dat de plantenwereld zich al herstelt van de grote droogte van de afgelopen zomermaanden. De plantensoort, die nu het meeste sterk allergeen pollen afgeeft, waarvoor nogal wat mensen gevoelig zijn, is de Bijvoet. Dit struikachtige kruid heeft zich ondanks de droogte kunnen ontwikkelen, is soms manshoog en bloeit.


  Uitleg hooikoorts en pollen

  Hierboven is de hooikoorts- en pollenverwachting voor de komende 5 dagen te zien. Zodra de temperaturen weer omhoog gaan, zullen de eerste hooikoortspatiënten weer last krijgen van hun ogen. Bekijk de uitleg van Dennis waarom je daar zo'n last van kan hebben.