Gezondheid

Pollen en hooikoorts

Afspelen Pauzeren
Afspelen Pauzeren

  Pollen en hooikoortskaarten zijn ontwikkeld in samenwerking met hooikoortsradar.nl


  Vooral pollen van grassen en kruiden

  Steeds meer kruiden die allergeen pollen in de lucht brengen staan in bloei. Het pollenmengsel in de lucht omvat stuifmeel van Grassoorten, Weegbree, Glaskruid, Brandnetel. Er zit verder ook nog pollen van bloeiende Lindes en Tamme kastanjes bij.

  Uit de groep van de grassen is veel Glanshaver te zien in grasland, bermen, op dijkhellingen en wegtaluds. Dit gras valt op doordat het in het zonlicht zilverig tot goudkleurig glanst. Ook grotere Zwenkgrassen, Beemdgrassen, Gestreepte witbol en Timoteegras met zijn stijve aren zie je bloeien. Op drogere bermen bloeit het wat lager blijvende Hard zwenkgras en Struisgrassen. Dat het gras flink gegroeid is merk je aan het maaien. Tijdens het maaien van bloeiend gras komt lokaal zeer veel graspollen in de lucht. Stuifmeel of pollen van grassen is zeer sterk allergeen en ongeveer 2 miljoen mensen heeft last van graspollenallergie.


  Uitleg hooikoorts en pollen

  Hierboven is de hooikoorts- en pollenverwachting voor de komende 5 dagen te zien. Zodra de temperaturen weer omhoog gaan, zullen de eerste hooikoortspatiënten weer last krijgen van hun ogen. Bekijk de uitleg van Dennis waarom je daar zo'n last van kan hebben.