Zuid-Amerika

Weerbericht

Hoge windsnelheden in Oostenrijk

Geplaatst op dinsdag 31 oktober 2017 om 21:30 door Jan Visser

De stormdepressie 'Herwart', die afgelopen zondag in het grensgebied van Polen en Wit-Rusland uitdiepte tot circa 970 hPa, heeft onder meer in Oostenrijk bijzonder hoge windsnelheden ontketend. In veel regio's werden windstoten ruim boven 100 km/uur geregistreerd. Op het meetpunt Wien Hohe Warte schoot de wind uit naar 118, Innsbruck-Flughafen 124 en in Enns, deelstaat Opper-Oostenrijk, 140 km/uur. In de bergen werden uiteraard nog hogere snelheden gemeten. Op de Feuerkogel kwamen 'Orkanböen' tot 179 km/uur voor. Uniek is het windgeweld overigens niet. Enns brak met gemak weliswaar het record van 31 maart 2015 (toen 121 km/uur), maar het weerstation aldaar heeft slechts een beperkte meetreeks, namelijk vanaf 2008. Op de Feurkogel werd tijdens de orkaanstorm 'Kyrill' van januari 2007 een schuiver van 207 km/uur gemeten.

De stormdepressie van het afgelopen weekeinde richtte veel schade aan. Dat was niet alleen in Oostenrijk, maar ook in Duitsland, Polen en Tsjechië het geval. Bovendien vielen er zeker 10 slachtoffers te betreuren. In het noordwesten van Duitsland kwam het tot een 'Sturmflut'. Delen van Hamburg kwamen daardoor onder water te staan. De depressie bevindt zich inmiddels, dinsdagmiddag 31 oktober, niet zo ver van Moskou. In de Russische hoofdstad veroorzaakte hst systeem vandaag volop regen en natte (smeltende) sneeuw.

Over sneeuw gesproken: een andere storing veroorzaakte vrijdag 26 oktober een pak sneeuw in het zuidwestelijk deel van Finland. Om 10 uur bedroeg de sneeuwhoogte in Tampere 14 en in Espoo 17 centimeter. Zware sneeuwval de laatste dagen eveneens in de Noorse stad Tromsø. Zondagochtend bedroeg de sneeuwhoogte 2, maandagochtend 32 en vanochtend 45 cm. En dan even een zeer warm bericht. Op de luchthaven van de Spaanse stad Córdoba komt de gemiddelde maximumtemperatuur voor oktober uit op 31,4 tegen normaal 25,1º. Ruim 6 graden 'in de plus' dus. Bovendien met gemak een nieuw record want dat stond, voor wat betreft de gemiddelde oktobermaxima, op 29,1º in 2009.