Actueel

In samenwerking met:

Hoge temperaturen, weinig sneeuw in Alpen: 'Maar er is hoop'

Wie deze week op wintersport wil in de Alpen, zal het vooral moeten doen met zachte temperaturen. Met een paar graden boven 0 moet je vooral hoger zijn om echt goed te kunnen skiën, zegt meteoroloog Marc de Jong van Buienradar. "De omstandigheden zijn niet ideaal, maar er is hoop op een betere sneeuwsituatie."

Het weer kan deze week het beste omschreven worden als wisselvallig. Een combinatie van zon, wolken, regen en sneeuw valt te verwachten. Afgelopen weekend is er best wat sneeuw gevallen, zegt De Jong. 

In het oosten van Zwitserland en Frankrijk lijkt het de komende dagen droog te blijven, met af en toe wat ruimte voor de zon. "Morgen zal het in de Alpen in de ochtend vooral vriezen, dus dan is het aangeraden om vroeg de piste op te gaan."

Deze week zal het qua sneeuw tegenvallen, stelt De Jong. "Tot zo’n 1200 meter ligt er niet veel. Ga je wat hoger naar de 1500 meter, dan is het wel wit gekleurd." De temperaturen zullen de rest van de week ook langzaam stijgen en de 0-gradengrens ligt daardoor doorgaans boven de 2000 meter. “De temperaturen blijven hoog voor deze tijd van het jaar."

Groene pistes

De sneeuw die wel valt, zal door de regen ook niet lang blijven liggen, met groene pistes als gevolg. Donderdag stijgt de temperatuur naar zo’n 10 tot 11 graden in de Alpen. Vanaf het weekend komen er dan meer regen- en sneeuwbuien aan en lijken de temperaturen weer wat te gaan dalen. "Dit is nog onzeker, maar op lange termijn lijken de condities wel te gaan verbeteren en is er hoop op een betere sneeuwsituatie."

Dat februari een zachte maand is tot nu toe, is ook in Nederland te merken. Komende donderdag kan het hier lokaal 14 tot 15 graden worden. Af en toe komt de zon tevoorschijn, maar mogelijk ook wat regen.

"Waar het normaal ongeveer 7 graden overdag moet zijn, is het nu extreem zacht qua temperatuur. We hebben af en toe zelfs nachten met 10 graden, terwijl het dan net iets boven 0 moet zijn." Daarmee lijkt ook hier in Nederland weinig zicht te zijn op echt winterweer. 


12 februari 2024 13:07


Geniet nog even van het weekend, want komende week slaat het weer om

12-04-2024 om 13:02
We moeten het er dit weekend nog even van nemen wat betreft het weer. Een lekker terrasje of barbecueën in de tuin is vanavond tot en met zondag zeker mogelijk. In Limburg kan het morgen wel 24 graden worden. En geniet daar maar van, want na het weekend maakt het weer een flinke omslag.
Lees het artikel

Weer een hitterecord: maart wereldwijd de warmste maart ooit

09-04-2024 om 02:03
Nog nooit werd het volgens de metingen op onze aarde in maart zo warm als het afgelopen maand werd. En dat niet alleen: maart was ook de tiende maand op rij dat er warmterecords werden verbroken.
Lees het artikel

Komend weekend opnieuw 20 graden, daarna voelt het flink kouder

08-04-2024 om 08:47
Warm en dan weer fris. Rustig zonnig weer en dan weer stormachtig en bewolkt. De komende week gaat het weerbeeld alle kanten op. Vandaag is het een prima lentedag en is het vrij warm, morgen krijgen we te maken met flinke wind en kan het herfstig en zelfs een beetje guur aanvoelen.
Lees het artikel

Het is officieel: vandaag is de warmste 6 april ooit gemeten

06-04-2024 om 12:42
Nog nooit was het op 6 april zo warm, sinds de metingen in 1901 begonnen. Rond 14.30 uur kwam de temperatuur in De Bilt uit boven de 23 graden, waarmee het dagrecord werd gebroken. Het zijn uitzonderlijk hoge temperaturen voor deze periode van het jaar.
Lees het artikel

Mogelijk zomerse temperaturen: zo warm is het nu bij jou

06-04-2024 om 11:11
Het is vandaag een warme dag in Nederland. Rond 12.30 werd het in De Bilt meer dan 20 graden en naar verwachting lopen de temperaturen nog verder op. Lokaal tot boven de 26 graden.
Lees het artikel

Ook in Zuid-Europa is het warmer dan gemiddeld: 28 graden in Spanje

06-04-2024 om 10:57
In ons land worden zomerse temperaturen verwacht, maar in Frankrijk, Spanje en Italië is het vandaag nog net iets warmer. Ook zijn de temperaturen hoger dan gebruikelijk op 6 april, met op sommige plekken zelfs zomerse waarden.
Lees het artikel

Nat hè? Maar let op: zaterdag mogelijk 26 graden

04-04-2024 om 09:21
Regen, regen en regen: veel meer ga je vandaag niet krijgen. Ook morgen is het nog nat en waait er een stevige wind. Maar nog even twee dagen doorzetten, want mooi weer komt onze kant op. Aanstaande zaterdag krijgen we te maken met de eerste lokale zomerse dag. In het zuiden kan het zelfs 26 graden worden.
Lees het artikel

Nooit eerder was de prijs van robusta-koffie zo hoog

03-04-2024 om 18:01
De prijs voor Robusta-koffiebonen, die veel wordt gebruikt voor oploskoffie, was nog nooit zo hoog. Vandaag bereikten de bonen op de handelsbeurs in Londen het hoogste niveau ooit. Eén van de oorzaken lijkt een hittegolf in Vietnam te zijn.
Lees het artikel

Regenachtige week, maar lenteweer met 20 graden komt in zicht

31-03-2024 om 09:17
Velen snakken ernaar: in T-shirt naar buiten, een wandeling maken in de warme lentezon. Volgend weekend zou dat zomaar kunnen, al moeten we eerst nog even een regenachtige week door.
Lees het artikel

Eitjes zoeken kan het beste zondag, tweede paasdag kletsnat

29-03-2024 om 08:42
Mensen die het helemaal gehad hebben met de regen van de afgelopen dagen, zullen nog even geduld moeten hebben. Dit weekend blijft het namelijk wisselvallig, met een erg natte maandag op komst.
Lees het artikel

Vier mensen verdronken in Spanje door storm Nelson

28-03-2024 om 17:33
In Spanje zijn vandaag vier mensen verdronken door storm Nelson. Twee van hen werden door de golven de zee in getrokken. Ook een kind dat de zee in liep en een man die het kind probeerde te redden, hebben het niet overleefd.
Lees het artikel

Na regen komt zon: 'De jas kan morgen zeker uit'

25-03-2024 om 14:57
Afgelopen weekend moesten we de regenbuien doorstaan, maar wie nu naar buiten kijkt zal ongetwijfeld een glimlach op zijn gezicht krijgen: het is zonnig én droog. Dat kunnen we de rest van de week grotendeels ook verwachten, zegt meteoroloog Nicolien Kroon van Buienradar.
Lees het artikel