Actueel

In samenwerking met:

Steeds vroeger lente: planten maand eerder in bloei dan halve eeuw geleden

De lenteplanten en -bloemen staan gemiddeld een maand eerder in bloei dan vijftig jaar geleden. Dat concluderen natuurwetenschappers Arnold van Vliet, Wichtertje Bron en Letty de Weger in het onderzoeksblad Nature Today. Zo staan planten als het gewone speenkruid, de gele kornoelje, het gewone sneeuwklokje en de krokus momenteel al volop in bloei.

Ze staan er al mooi bij, de lentebloemen. De verandering in de bloeidatum is onder meer te zien bij de gele kornoelje. "Vijftig jaar geleden openden de eerste kleine gele bloemetjes zich pas rond 13 maart. Deze eeuw ligt de eerste bloeiwaarneming op 18 februari", schrijven de onderzoekers.

Boven de 10 graden

De bloemen en planten staan inderdaad 'vroeger dan voorheen' in bloei, zegt ook meteoroloog Leander de Wit van Buienradar. "Het is ook een feit dat het weer al weken veel te zacht is: gemiddeld is het rond deze tijd van het jaar overdag 7 graden, de afgelopen tijd was het geregeld boven de 10 graden en ook de komende week gaat dat gebeuren."

De gele kornoelje.

December en januari

Wanneer de bloemen precies beginnen met groeien, hangt ook af van de temperatuur in december en januari. Als de eerste twee wintermaanden warmer zijn, bloeien de bloemen en planten eerder. Zo was het afgelopen december en januari gemiddeld 5,4 graden, terwijl het klimaatgemiddelde in die maanden rond de 3,9 graden ligt.

Onderzoeker Van Vliet meldde eind december dat de hazelaar al in bloei stond door de warmte. Ook de elzen zijn op grote schaal in bloei gekomen, waardoor er pollen in de lucht komen. Bij droog weer kan dat leiden tot hooikoorts.

Natuur en fruitteelt

Maar de vroege bloei kan ook tot problemen leiden voor de natuur en fruitteelt, zegt De Wit. "Een paar jaar geleden hadden we dat: toen was het begin februari heel warm, maar hadden we eind februari en begin maart een aantal stevige vorstnachten. Dat is het risico van klimaatverandering: het is heel normaal dat het in maart een aantal nachten flink vriest, maar hoe meer bloemen in knop staan en hoe harder het vriest, hoe meer er kapotgaat. 

De Wit refereert aan een artikel van het KNMI van twee jaar geleden. Toen kwamen appelbomen door het zachte weer in februari en maart al vroeg in bloei, maar zorgde vorst in april vervolgens voor flinke schade aan de bomen. "Valse lente", wordt dit fenomeen genoemd, het komt volgens het KNMI steeds vaker voor.


11 februari 2024 11:23


Weer een hitterecord: maart wereldwijd de warmste maart ooit

09-04-2024 om 02:03
Nog nooit werd het volgens de metingen op onze aarde in maart zo warm als het afgelopen maand werd. En dat niet alleen: maart was ook de tiende maand op rij dat er warmterecords werden verbroken.
Lees het artikel

Komend weekend opnieuw 20 graden, daarna voelt het flink kouder

08-04-2024 om 08:47
Warm en dan weer fris. Rustig zonnig weer en dan weer stormachtig en bewolkt. De komende week gaat het weerbeeld alle kanten op. Vandaag is het een prima lentedag en is het vrij warm, morgen krijgen we te maken met flinke wind en kan het herfstig en zelfs een beetje guur aanvoelen.
Lees het artikel

Het is officieel: vandaag is de warmste 6 april ooit gemeten

06-04-2024 om 12:42
Nog nooit was het op 6 april zo warm, sinds de metingen in 1901 begonnen. Rond 14.30 uur kwam de temperatuur in De Bilt uit boven de 23 graden, waarmee het dagrecord werd gebroken. Het zijn uitzonderlijk hoge temperaturen voor deze periode van het jaar.
Lees het artikel

Mogelijk zomerse temperaturen: zo warm is het nu bij jou

06-04-2024 om 11:11
Het is vandaag een warme dag in Nederland. Rond 12.30 werd het in De Bilt meer dan 20 graden en naar verwachting lopen de temperaturen nog verder op. Lokaal tot boven de 26 graden.
Lees het artikel

Ook in Zuid-Europa is het warmer dan gemiddeld: 28 graden in Spanje

06-04-2024 om 10:57
In ons land worden zomerse temperaturen verwacht, maar in Frankrijk, Spanje en Italië is het vandaag nog net iets warmer. Ook zijn de temperaturen hoger dan gebruikelijk op 6 april, met op sommige plekken zelfs zomerse waarden.
Lees het artikel

Nat hè? Maar let op: zaterdag mogelijk 26 graden

04-04-2024 om 09:21
Regen, regen en regen: veel meer ga je vandaag niet krijgen. Ook morgen is het nog nat en waait er een stevige wind. Maar nog even twee dagen doorzetten, want mooi weer komt onze kant op. Aanstaande zaterdag krijgen we te maken met de eerste lokale zomerse dag. In het zuiden kan het zelfs 26 graden worden.
Lees het artikel

Nooit eerder was de prijs van robusta-koffie zo hoog

03-04-2024 om 18:01
De prijs voor Robusta-koffiebonen, die veel wordt gebruikt voor oploskoffie, was nog nooit zo hoog. Vandaag bereikten de bonen op de handelsbeurs in Londen het hoogste niveau ooit. Eén van de oorzaken lijkt een hittegolf in Vietnam te zijn.
Lees het artikel

Regenachtige week, maar lenteweer met 20 graden komt in zicht

31-03-2024 om 09:17
Velen snakken ernaar: in T-shirt naar buiten, een wandeling maken in de warme lentezon. Volgend weekend zou dat zomaar kunnen, al moeten we eerst nog even een regenachtige week door.
Lees het artikel

Eitjes zoeken kan het beste zondag, tweede paasdag kletsnat

29-03-2024 om 08:42
Mensen die het helemaal gehad hebben met de regen van de afgelopen dagen, zullen nog even geduld moeten hebben. Dit weekend blijft het namelijk wisselvallig, met een erg natte maandag op komst.
Lees het artikel

Vier mensen verdronken in Spanje door storm Nelson

28-03-2024 om 17:33
In Spanje zijn vandaag vier mensen verdronken door storm Nelson. Twee van hen werden door de golven de zee in getrokken. Ook een kind dat de zee in liep en een man die het kind probeerde te redden, hebben het niet overleefd.
Lees het artikel

Na regen komt zon: 'De jas kan morgen zeker uit'

25-03-2024 om 14:57
Afgelopen weekend moesten we de regenbuien doorstaan, maar wie nu naar buiten kijkt zal ongetwijfeld een glimlach op zijn gezicht krijgen: het is zonnig én droog. Dat kunnen we de rest van de week grotendeels ook verwachten, zegt meteoroloog Nicolien Kroon van Buienradar.
Lees het artikel

Al zin in Pasen? Grote kans op mooi weer: 'Uitzonderlijk zacht'

23-03-2024 om 12:19
Het blijft een verwachting, maar er lijkt mooi weer onderweg voor het paasweekend. Volgens de laatste verwachting is de kans groot dat de temperaturen volgende week lokaal richting de 19 graden gaan – bijzonder zacht voor de tijd van het jaar
Lees het artikel