Actueel

In samenwerking met:

Het wordt vannacht nóg kouder, volgende week (kleine) kans op pak sneeuw

Een 'sneeuwstorm des doods' zou het land volgende week weleens 'plat' kunnen leggen: verschillende media berichten over een weersverwachting voor volgende week woensdag. Bij Buienradar trappen ze op de rem. Ja, er is een model dat 20 centimeter sneeuw toont. Maar: "Een week vooruit kijken is echt heel erg ver weg", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein.

Wat hij wél met zekerheid kan zeggen: vandaag is voorlopig de laatste echt zonnige dag en vannacht wordt het nog een stukje kouder. "In het oosten van het land kan het -10 graden worden, dan spreek je van strenge vorst." In De Bilt staat er nu -8 graden als minimumtemperatuur.

Morgen begint zonnig, maar in de loop van de dag komen wolken het land binnendrijven. "De wind gaat iets draaien en komt morgen meer uit het noorden. Normaal betekent dit dat het kouder wordt, maar de temperatuur stijgt juist iets. In De Bilt wordt het zo'n 2 graden." Dat komt omdat in Scandinavië de dooi is ingezet. In Noord-Zweden is het bijvoorbeeld 5 graden, vorige week was het daar nog -30.

Vrijdag komt de wind uit het westen. "Dat betekent dat de lucht vochtiger wordt." Het wordt opnieuw bewolkt en dat blijft zo tot en met zondag. "Zondag neemt de kans op neerslag toe. Dat kan regen zijn of natte sneeuw."

Het S-woord is gevallen. Ligt er volgende week woensdag echt 20 centimeter sneeuw? Komt er een sneeuwstorm? "Er zijn inderdaad weermodellen die met sneeuw komen", zegt Dorrestein. "Met regen erachteraan."

Een week vooruitkijken is alleen 'heel ver', zegt hij. "Je moet echt een slag om de arm houden. Het is afhankelijk welk model je volgt. Zo'n weermodel kan ook nog eens 100 kilometer verplaatsen. Dan kan het juist droog worden. Wat wel interessant is, is dat dit model al twee dagen achter elkaar in de berekeningen staat. Maar de timing is echt afwachten."

De meteoroloog wijst erop dat de spreiding in de modelberekeningen groot is. Er zijn berekeningen die volgende week woensdag uitkomen op -5, maar ook op +10 graden. "Nou, in dat laatste geval kan ik je vertellen: dan gaat het echt niet sneeuwen, hoor."

Morgen lijkt voorlopig de laatste dag dat er nog geschaatst kan worden op natuurijs. Gisteren waagden de eerste liefhebbers zich al op het ijs in onder andere Friesland:

Zo koud is het nu aan de grond:


10 januari 2024 11:16


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at ViewComponents.NewsOverviewViewComponent.InvokeAsync(Control control) in D:\a\1\s\src\Buienradar\ViewComponents\NewsOverviewViewComponent.cs:line 28 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsyncCore(ObjectMethodExecutor executor, Object component, ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25