Actueel

In samenwerking met:

Het wordt vannacht nóg kouder, volgende week (kleine) kans op pak sneeuw

Een 'sneeuwstorm des doods' zou het land volgende week weleens 'plat' kunnen leggen: verschillende media berichten over een weersverwachting voor volgende week woensdag. Bij Buienradar trappen ze op de rem. Ja, er is een model dat 20 centimeter sneeuw toont. Maar: "Een week vooruit kijken is echt heel erg ver weg", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein.

Wat hij wél met zekerheid kan zeggen: vandaag is voorlopig de laatste echt zonnige dag en vannacht wordt het nog een stukje kouder. "In het oosten van het land kan het -10 graden worden, dan spreek je van strenge vorst." In De Bilt staat er nu -8 graden als minimumtemperatuur.

Morgen begint zonnig, maar in de loop van de dag komen wolken het land binnendrijven. "De wind gaat iets draaien en komt morgen meer uit het noorden. Normaal betekent dit dat het kouder wordt, maar de temperatuur stijgt juist iets. In De Bilt wordt het zo'n 2 graden." Dat komt omdat in Scandinavië de dooi is ingezet. In Noord-Zweden is het bijvoorbeeld 5 graden, vorige week was het daar nog -30.

Vrijdag komt de wind uit het westen. "Dat betekent dat de lucht vochtiger wordt." Het wordt opnieuw bewolkt en dat blijft zo tot en met zondag. "Zondag neemt de kans op neerslag toe. Dat kan regen zijn of natte sneeuw."

Het S-woord is gevallen. Ligt er volgende week woensdag echt 20 centimeter sneeuw? Komt er een sneeuwstorm? "Er zijn inderdaad weermodellen die met sneeuw komen", zegt Dorrestein. "Met regen erachteraan."

Een week vooruitkijken is alleen 'heel ver', zegt hij. "Je moet echt een slag om de arm houden. Het is afhankelijk welk model je volgt. Zo'n weermodel kan ook nog eens 100 kilometer verplaatsen. Dan kan het juist droog worden. Wat wel interessant is, is dat dit model al twee dagen achter elkaar in de berekeningen staat. Maar de timing is echt afwachten."

De meteoroloog wijst erop dat de spreiding in de modelberekeningen groot is. Er zijn berekeningen die volgende week woensdag uitkomen op -5, maar ook op +10 graden. "Nou, in dat laatste geval kan ik je vertellen: dan gaat het echt niet sneeuwen, hoor."

Morgen lijkt voorlopig de laatste dag dat er nog geschaatst kan worden op natuurijs. Gisteren waagden de eerste liefhebbers zich al op het ijs in onder andere Friesland:

Zo koud is het nu aan de grond:


10 januari 2024 11:16


Temperatuur bleef maar hoog in februari: warmterecord gebroken

25-02-2024 om 10:36
Een nieuw warmterecord in Nederland: deze maand is de warmste februarimaand sinds de metingen in 1901 begonnen. Daarmee is een record uit 1990 uit de boeken. "Het ligt in de trend, februari is één van de snelst opwarmende maanden van het jaar", zegt meteoroloog Thijs Smink van Buienradar.
Lees het artikel

Windstoten tot 120 km/u mogelijk: zo hard waait het nu bij jou

22-02-2024 om 15:55
Stormdepressie Louis trekt aan het einde van de middag Nederland binnen. Gevolg: langs de kust, boven het IJsselmeer en boven het Waddengebied kunnen windstoten voorkomen van meer dan 120 kilometer per uur. Bekijk hieronder hoe hard het op dit moment bij jou waait.
Lees het artikel

Code oranje in heel het land: 'Flinke windstoten en pittige buien'

22-02-2024 om 15:42
Het KNMI heeft voor vanavond code oranje afgekondigd voor heel het land. Code oranje geldt vanaf het begin van de avond voor zeer zware windstoten en onweersbuien.
Lees het artikel

Sjor het tuinmeubilair maar weer vast: vanavond trekt storm Louis langs

22-02-2024 om 08:47
Je zou het niet zeggen als je nu naar buiten kijkt, maar het gaat later vandaag behoorlijk spoken in het land. En dat heeft allemaal te maken met storm Louis.
Lees het artikel

Vier zwaargewonden door extreme bliksem in Sydney

19-02-2024 om 09:20
In de Australische stad Sydney zijn vier mensen gewond geraakt door bliksem. Tijdens een hevige storm werden in de stad in één middag 75.000 bliksemschichten geregistreerd.
Lees het artikel

Temperatuur schiet de lucht in deze week: 'Mogelijk 16 graden, echt hoog'

12-02-2024 om 17:51
Het was al niet koud, en het wordt alleen maar warmer deze week. Donderdag mogelijk zelfs 16 graden in Limburg, weet meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar.
Lees het artikel

Indonesische voetballer overlijdt door blikseminslag tijdens wedstrijd

12-02-2024 om 17:42
In Indonesië is een voetballer overleden nadat hij tijdens een wedstrijd door de bliksem was getroffen. Op sociale media gaan beelden rond van het moment waarop de 34-jarige Septian Raharja geraakt wordt.
Lees het artikel

Hoge temperaturen, weinig sneeuw in Alpen: 'Maar er is hoop'

12-02-2024 om 12:07
Wie deze week op wintersport wil in de Alpen, zal het vooral moeten doen met zachte temperaturen. Met een paar graden boven 0 moet je vooral hoger zijn om echt goed te kunnen skiën, zegt meteoroloog Marc de Jong van Buienradar. "De omstandigheden zijn niet ideaal, maar er is hoop op een betere sneeuwsituatie."
Lees het artikel

Steeds vroeger lente: planten maand eerder in bloei dan halve eeuw geleden

11-02-2024 om 10:23
De lenteplanten en -bloemen staan gemiddeld een maand eerder in bloei dan vijftig jaar geleden. Dat concluderen natuurwetenschappers Arnold van Vliet, Wichtertje Bron en Letty de Weger in het onderzoeksblad Nature Today. Zo staan planten als het gewone speenkruid, de gele kornoelje, het gewone sneeuwklokje en de krokus momenteel al volop in bloei.
Lees het artikel