Actueel

In samenwerking met:

Hittegolf treft zuidoosten van Australië: 40 graden in Sydney

Het zuidoosten van Australië heeft te kampen met flinke hitte. In de miljoenenstad Sydney werd het zelfs 40 graden, veel warmer dan gemiddeld voor de tijd van het jaar. Bovendien is er risico voor bosbranden in de regio.

Het is zomer in Australië en dat is te merken. Maar zó warm is ook hier uitzonderlijk. De temperatuur van 40 graden ligt 15 graden boven het gemiddelde voor de tijd van het jaar. Overigens werd het op het meetstation op Observatory Hill 38,9 graden Celsius.

De Australische premier Anthony Albanese vroeg inwoners van Sydney 'een beetje op elkaar te letten'. Dat geldt zeker ook op de stranden, waar strandwachten hun handen vol hebben. Eén van hen, Clive Stiff, vertelt aan persbureau Reuters dat hij vooral oplet of mensen zich wel goed insmeren en genoeg drinken. "Zowel de strandgasten als mijn collega's natuurlijk."

Mensen zoeken verkoeling op Bondi Beach.

Door de sterk opgelopen temperaturen waarschuwen de autoriteiten in het zuidoosten van Australië voor een verhoogd risico op bosbranden. Er woedden in de deelstaat New South Wales in totaal zeventig natuurbranden, waaronder 21 die de brandweer niet onder controle heeft.

Verbod op open vuur

In een groot gebied in de deelstaat is een verbod op open vuur van kracht, zegt de brandweer op het sociale mediaplatform X. Dat verbod geldt vanwege 'zeer heet, droog en winderig weer'.

De hittegolf houdt volgens de Australische weerdienst tot zeker begin volgende week aan, al ligt de piek van de temperaturen in dit weekend.


09 december 2023 08:19


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at ViewComponents.NewsOverviewViewComponent.InvokeAsync(Control control) in D:\a\1\s\src\Buienradar\ViewComponents\NewsOverviewViewComponent.cs:line 28 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsyncCore(ObjectMethodExecutor executor, Object component, ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25