Actueel

In samenwerking met:

Zware spits, code geel om dichte mist en gladheid

Waar in Nederland je ook bent: het is vanochtend oppassen geblazen op de weg. In het zuiden begint de dag met dichte mist, later op de ochtend kan het ook noordelijker mistig worden. Verder is het glad. De ANWB waarschuwt voor een zware spits. Kort voor 09.00 uur stond er zo'n 750 kilometer file op de Nederlandse wegen.

Op onder meer de A28 bij Den Dolder, de A2 bij Born en de A12 bij Gouda gebeurden ongelukken die nog altijd tot vertraging leiden.

Een woordvoerder van de ANWB zegt niet de indruk te hebben dat de weersomstandigheden hierin een grote rol spelen. "Je ziet meer ongelukken dan anders, maar dat is zeker in deze tijd van het jaar normaal."

Het KNMI heeft vanochtend voor het hele land code geel afgegeven. In alle provincies behalve in Zeeland geldt de weerwaarschuwing om gladheid. Door bevriezing van natte weggedeelten kan het plaatselijk glad worden.

Mistig in het zuiden

Verder begint de dag in het zuiden met plaatselijk dichte mist. Die breidt zich in de loop van de ochtend uit richting het noorden. Bekijk hier hoeveel zicht er nu bij jou in de buurt is:

Ook Rijkswaterstaat waarschuwt in het zuiden en midden van het land voor het slechte zicht. "Pas – waar nodig – je rijstijl aan", waarschuwt de dienst weggebruikers.

De ANWB waarschuwt dat donderdagochtendspits altijd al druk is, vandaag houdt de ANWB rekening met een zware ochtendspits.

Koud na lichte nachtvorst

Dan de gladheid. Die is er vanochtend na een nacht met lichte en aan de grond plaatselijk matige vorst, meldt Buienradar. In het Gelderse Deelen vroor het bijvoorbeeld meer dan 4 graden. 

Het blijft de rest van de ochtend koud met aan eind van de ochtend in het midden van het land een temperatuur van nog maar iets boven het vriespunt. Daardoor kan het verraderlijk glad zijn. 

Bekijk hier de grondtemperatuur bij jou in de buurt: 


07 december 2023 06:22


Het is koud en nat, maar daar komt verandering in

26-02-2024 om 12:30
Buiten is het een graad of vijf. Wie naar buiten gaat, merkt al gauw dat het waterkoud aanvoelt: de gevoelstemperatuur ligt rond het vriespunt. Maar meteoroloog William Huizinga van Buienradar heeft goed nieuws.
Lees het artikel

Temperatuur bleef maar hoog in februari: warmterecord gebroken

25-02-2024 om 10:36
Een nieuw warmterecord in Nederland: deze maand is de warmste februarimaand sinds de metingen in 1901 begonnen. Daarmee is een record uit 1990 uit de boeken. "Het ligt in de trend, februari is één van de snelst opwarmende maanden van het jaar", zegt meteoroloog Thijs Smink van Buienradar.
Lees het artikel

Windstoten tot 120 km/u mogelijk: zo hard waait het nu bij jou

22-02-2024 om 15:55
Stormdepressie Louis trekt aan het einde van de middag Nederland binnen. Gevolg: langs de kust, boven het IJsselmeer en boven het Waddengebied kunnen windstoten voorkomen van meer dan 120 kilometer per uur. Bekijk hieronder hoe hard het op dit moment bij jou waait.
Lees het artikel

Code oranje in heel het land: 'Flinke windstoten en pittige buien'

22-02-2024 om 15:42
Het KNMI heeft voor vanavond code oranje afgekondigd voor heel het land. Code oranje geldt vanaf het begin van de avond voor zeer zware windstoten en onweersbuien.
Lees het artikel

Sjor het tuinmeubilair maar weer vast: vanavond trekt storm Louis langs

22-02-2024 om 08:47
Je zou het niet zeggen als je nu naar buiten kijkt, maar het gaat later vandaag behoorlijk spoken in het land. En dat heeft allemaal te maken met storm Louis.
Lees het artikel

Vier zwaargewonden door extreme bliksem in Sydney

19-02-2024 om 09:20
In de Australische stad Sydney zijn vier mensen gewond geraakt door bliksem. Tijdens een hevige storm werden in de stad in één middag 75.000 bliksemschichten geregistreerd.
Lees het artikel

Temperatuur schiet de lucht in deze week: 'Mogelijk 16 graden, echt hoog'

12-02-2024 om 17:51
Het was al niet koud, en het wordt alleen maar warmer deze week. Donderdag mogelijk zelfs 16 graden in Limburg, weet meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar.
Lees het artikel

Indonesische voetballer overlijdt door blikseminslag tijdens wedstrijd

12-02-2024 om 17:42
In Indonesië is een voetballer overleden nadat hij tijdens een wedstrijd door de bliksem was getroffen. Op sociale media gaan beelden rond van het moment waarop de 34-jarige Septian Raharja geraakt wordt.
Lees het artikel

Hoge temperaturen, weinig sneeuw in Alpen: 'Maar er is hoop'

12-02-2024 om 12:07
Wie deze week op wintersport wil in de Alpen, zal het vooral moeten doen met zachte temperaturen. Met een paar graden boven 0 moet je vooral hoger zijn om echt goed te kunnen skiën, zegt meteoroloog Marc de Jong van Buienradar. "De omstandigheden zijn niet ideaal, maar er is hoop op een betere sneeuwsituatie."
Lees het artikel