Actueel

In samenwerking met:

Sneeuwliefhebber? Geniet er vandaag nog van, morgen is het voorbij

Wie van sneeuw houdt, moet het er vandaag nog even van nemen. Waar op sommige plekken nu nog miniatuursneeuwpoppen in elkaar gezet kunnen worden, is het witte poeder morgenochtend op de meeste plekken verdwenen. "Het wordt een grotendeels sneeuwloze pakjesavond."

Vandaag voelt het nog even als winter, zegt Magdel Erasmus, meteoroloog bij Buienradar. Vanuit het zuidwesten trekt een gebied over met natte sneeuw en regen richting het noordoosten. Daar hangt de temperatuur net boven het vriespunt, terwijl het in het zuiden een graad of 4 is.

Grote sneeuwpop

Op sommige plekken zie je vandaag nog een beetje sneeuw, zegt Erasmus. "Als je naar buiten gaat, kom je nog wel wat sneeuwrestanten tegen. Vooral op plekken die veel in de schaduw liggen is het kouder en blijft het langer liggen. Je kunt het bij elkaar rapen van autodaken. Een miniatuursneeuwpop kun je nog wel maken." 

Wil je een échte, grote sneeuwpop maken, dan zal je in het noordoosten moeten zijn, want daar is het net wat kouder, kan er nog winterse neerslag vallen en blijft de witte deken die over het land is gevallen langer - met geluk zelfs tot morgenavond - intact. Klein nadeel: het kan er daardoor ook glad zijn tot morgenochtend. 

Ingezonden foto van Jan Middelveld uit Brunssum.

Dat is dan ook de enige plek, zegt Erasmus. "Geleidelijk aan wordt het in het hele land minder koud. Door een lagedrukgebied wordt er minder koude lucht aangevoerd en gaat het vandaag en morgen regenen. Langzaam verdwijnt de sneeuw."

Pakjesavond

Dat betekent op de meeste plekken een sneeuwloze pakjesavond met hier en daar wat regen. Geen enorme stortbuien, maar 'aanhoudend motregen en lichte regen'. "Dus misschien is het handig als sinterklaas een regenpak meeneemt." 

En een winterjas: in het noordoosten hangt de temperatuur morgen rond het vriespunt, in het midden van het land wordt het 3 graden en in het zuiden 5. "In de loop van de week loopt de temperatuur elke dag wat op, met 7 graden op zaterdag." Behalve donderdag, dan zit er weer een klein dipje in de temperatuur."

Inwoners in het noordoosten moeten in de nacht naar donderdag opnieuw oppassen: daar hangt de temperatuur weer rond het vriespunt en kan het die nacht en donderdagochtend glad worden op de weg.

Op de zon hoeven we deze week niet te rekenen. Die heeft de beste papieren op woensdag en donderdag: dan wisselen bewolking en zon elkaar af, zegt Erasmus. Verder krijgen we vooral te maken met grijze luchten en bewolking waar af en toe - vrijdagnacht vooral - regen uit valt. Kortom: je sneeuwschep omruilen voor een paraplu is geen overbodige luxe.


04 december 2023 15:30


Weervrouw Amara Onwuka keert terug bij RTL

27-02-2024 om 13:58
Amara Onwuka keert na een afwezigheid van vijf jaar terug als meteoroloog bij RTL Weer. Tussen 2013 en 2019 was Onwuka te zien als weervrouw bij de RTL-zenders. Afgelopen jaren presenteerde ze het weer op SBS6. "Ik ben blij om terug te zijn en opnieuw onderdeel uit te maken van het team van RTL Weer", zegt ze.
Lees het artikel

Het is koud en nat, maar daar komt verandering in

26-02-2024 om 12:30
Buiten is het een graad of vijf. Wie naar buiten gaat, merkt al gauw dat het waterkoud aanvoelt: de gevoelstemperatuur ligt rond het vriespunt. Maar meteoroloog William Huizinga van Buienradar heeft goed nieuws.
Lees het artikel

Temperatuur bleef maar hoog in februari: warmterecord gebroken

25-02-2024 om 10:36
Een nieuw warmterecord in Nederland: deze maand is de warmste februarimaand sinds de metingen in 1901 begonnen. Daarmee is een record uit 1990 uit de boeken. "Het ligt in de trend, februari is één van de snelst opwarmende maanden van het jaar", zegt meteoroloog Thijs Smink van Buienradar.
Lees het artikel

Windstoten tot 120 km/u mogelijk: zo hard waait het nu bij jou

22-02-2024 om 15:55
Stormdepressie Louis trekt aan het einde van de middag Nederland binnen. Gevolg: langs de kust, boven het IJsselmeer en boven het Waddengebied kunnen windstoten voorkomen van meer dan 120 kilometer per uur. Bekijk hieronder hoe hard het op dit moment bij jou waait.
Lees het artikel

Code oranje in heel het land: 'Flinke windstoten en pittige buien'

22-02-2024 om 15:42
Het KNMI heeft voor vanavond code oranje afgekondigd voor heel het land. Code oranje geldt vanaf het begin van de avond voor zeer zware windstoten en onweersbuien.
Lees het artikel

Sjor het tuinmeubilair maar weer vast: vanavond trekt storm Louis langs

22-02-2024 om 08:47
Je zou het niet zeggen als je nu naar buiten kijkt, maar het gaat later vandaag behoorlijk spoken in het land. En dat heeft allemaal te maken met storm Louis.
Lees het artikel

Vier zwaargewonden door extreme bliksem in Sydney

19-02-2024 om 09:20
In de Australische stad Sydney zijn vier mensen gewond geraakt door bliksem. Tijdens een hevige storm werden in de stad in één middag 75.000 bliksemschichten geregistreerd.
Lees het artikel

Temperatuur schiet de lucht in deze week: 'Mogelijk 16 graden, echt hoog'

12-02-2024 om 17:51
Het was al niet koud, en het wordt alleen maar warmer deze week. Donderdag mogelijk zelfs 16 graden in Limburg, weet meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar.
Lees het artikel

Indonesische voetballer overlijdt door blikseminslag tijdens wedstrijd

12-02-2024 om 17:42
In Indonesië is een voetballer overleden nadat hij tijdens een wedstrijd door de bliksem was getroffen. Op sociale media gaan beelden rond van het moment waarop de 34-jarige Septian Raharja geraakt wordt.
Lees het artikel