Actueel

In samenwerking met:

Sneeuwliefhebber? Geniet er vandaag nog van, morgen is het voorbij

Wie van sneeuw houdt, moet het er vandaag nog even van nemen. Waar op sommige plekken nu nog miniatuursneeuwpoppen in elkaar gezet kunnen worden, is het witte poeder morgenochtend op de meeste plekken verdwenen. "Het wordt een grotendeels sneeuwloze pakjesavond."

Vandaag voelt het nog even als winter, zegt Magdel Erasmus, meteoroloog bij Buienradar. Vanuit het zuidwesten trekt een gebied over met natte sneeuw en regen richting het noordoosten. Daar hangt de temperatuur net boven het vriespunt, terwijl het in het zuiden een graad of 4 is.

Grote sneeuwpop

Op sommige plekken zie je vandaag nog een beetje sneeuw, zegt Erasmus. "Als je naar buiten gaat, kom je nog wel wat sneeuwrestanten tegen. Vooral op plekken die veel in de schaduw liggen is het kouder en blijft het langer liggen. Je kunt het bij elkaar rapen van autodaken. Een miniatuursneeuwpop kun je nog wel maken." 

Wil je een échte, grote sneeuwpop maken, dan zal je in het noordoosten moeten zijn, want daar is het net wat kouder, kan er nog winterse neerslag vallen en blijft de witte deken die over het land is gevallen langer - met geluk zelfs tot morgenavond - intact. Klein nadeel: het kan er daardoor ook glad zijn tot morgenochtend. 

Ingezonden foto van Jan Middelveld uit Brunssum.

Dat is dan ook de enige plek, zegt Erasmus. "Geleidelijk aan wordt het in het hele land minder koud. Door een lagedrukgebied wordt er minder koude lucht aangevoerd en gaat het vandaag en morgen regenen. Langzaam verdwijnt de sneeuw."

Pakjesavond

Dat betekent op de meeste plekken een sneeuwloze pakjesavond met hier en daar wat regen. Geen enorme stortbuien, maar 'aanhoudend motregen en lichte regen'. "Dus misschien is het handig als sinterklaas een regenpak meeneemt." 

En een winterjas: in het noordoosten hangt de temperatuur morgen rond het vriespunt, in het midden van het land wordt het 3 graden en in het zuiden 5. "In de loop van de week loopt de temperatuur elke dag wat op, met 7 graden op zaterdag." Behalve donderdag, dan zit er weer een klein dipje in de temperatuur."

Inwoners in het noordoosten moeten in de nacht naar donderdag opnieuw oppassen: daar hangt de temperatuur weer rond het vriespunt en kan het die nacht en donderdagochtend glad worden op de weg.

Op de zon hoeven we deze week niet te rekenen. Die heeft de beste papieren op woensdag en donderdag: dan wisselen bewolking en zon elkaar af, zegt Erasmus. Verder krijgen we vooral te maken met grijze luchten en bewolking waar af en toe - vrijdagnacht vooral - regen uit valt. Kortom: je sneeuwschep omruilen voor een paraplu is geen overbodige luxe.


04 december 2023 15:30


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at ViewComponents.NewsOverviewViewComponent.InvokeAsync(Control control) in D:\a\1\s\src\Buienradar\ViewComponents\NewsOverviewViewComponent.cs:line 28 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsyncCore(ObjectMethodExecutor executor, Object component, ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25