Actueel

In samenwerking met:

Winterse buien trekken over het land, bekijk hier waar het nu sneeuwt

Het gaat vandaag in grote delen van Nederland sneeuwen. De winterse buien trekken van het zuidwesten naar het noordoosten. Er valt 1 tot plaatselijk 5 centimeter.

De eerste sneeuw valt vanmiddag in Zeeland. Het sneeuwfront trekt langzaam over het land. "Halverwege de middag ligt die sneeuw op de lijn Eindhoven-Utrecht-Amsterdam. pas in de avond bereikt de sneeuw het noorden van het land", zegt Thijs Smink van Buienradar. 

De kans is dan ook groot dat grote delen van Nederland vandaag onder een witte deken verdwijnen. "Achter de sneeuw blijft de temperatuur op of iets boven het vriespunt. Die sneeuw blijft gedurende de avond en nacht wel liggen", zegt Smink. Veel sneeuw valt er overigens niet, waarschijnlijk tussen de 1 en 4 centimeter en plaatselijk misschien 5.

Sneeuwpop

Hoewel er nergens een dik pak valt, kun je later vandaag waarschijnlijk wel een kleine sneeuwpop maken. Kleed je wel goed aan, want vanwege de wind voelt het nog wat kouder dan het is. 

Dit is de actuele sneeuwsituatie in Nederland:

De sneeuwval leidt niet alleen tot winterpret: in combinatie met de lage temperatuur is er kans op gladheid. Rijkswaterstaat adviseert automobilisten alert te zijn en hun rijstijl aan te passen. 

KLM annuleert vluchten

 KLM annuleert zondag 65 vluchten in verband met verwachte sneeuwval. Op die manier wil de luchtvaartmaatschappij ruimte maken, zodat de overige vluchten onder de winterse omstandigheden wel goed kunnen worden afgehandeld.

Het gaat volgens een woordvoerder alleen om vluchten op Europese bestemmingen, de vluchten naar verdere bestemmingen worden wel uitgevoerd.

Ook de luchthaven Schiphol waarschuwt voor vertragingen. 

Morgen natte sneeuw

De NS laat weten dat de treinen ondanks het winterweer volgens de normale dienstregeling rijden. 

Morgenochtend trekt er vanuit het zuidwesten een nieuw neerslaggebied over het land. "Het wordt morgen wel net een graadje warmer", zegt Smink. "Het gaat morgen dan ook over een mix van regen, natte sneeuw en her en der misschien wel wat sneeuw."

De komende dagen wordt het geleidelijk steeds iets minder koud, maar met een graad of 4 en stevige wind kan het nog wel winters aanvoelen. 


03 december 2023 10:38


Windstoten tot 120 km/u mogelijk: zo hard waait het nu bij jou

22-02-2024 om 15:55
Stormdepressie Louis trekt aan het einde van de middag Nederland binnen. Gevolg: langs de kust, boven het IJsselmeer en boven het Waddengebied kunnen windstoten voorkomen van meer dan 120 kilometer per uur. Bekijk hieronder hoe hard het op dit moment bij jou waait.
Lees het artikel

Code oranje in heel het land: 'Flinke windstoten en pittige buien'

22-02-2024 om 15:42
Het KNMI heeft voor vanavond code oranje afgekondigd voor heel het land. Code oranje geldt vanaf het begin van de avond voor zeer zware windstoten en onweersbuien.
Lees het artikel

Sjor het tuinmeubilair maar weer vast: vanavond trekt storm Louis langs

22-02-2024 om 08:47
Je zou het niet zeggen als je nu naar buiten kijkt, maar het gaat later vandaag behoorlijk spoken in het land. En dat heeft allemaal te maken met storm Louis.
Lees het artikel

Vier zwaargewonden door extreme bliksem in Sydney

19-02-2024 om 09:20
In de Australische stad Sydney zijn vier mensen gewond geraakt door bliksem. Tijdens een hevige storm werden in de stad in één middag 75.000 bliksemschichten geregistreerd.
Lees het artikel

Temperatuur schiet de lucht in deze week: 'Mogelijk 16 graden, echt hoog'

12-02-2024 om 17:51
Het was al niet koud, en het wordt alleen maar warmer deze week. Donderdag mogelijk zelfs 16 graden in Limburg, weet meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar.
Lees het artikel

Indonesische voetballer overlijdt door blikseminslag tijdens wedstrijd

12-02-2024 om 17:42
In Indonesië is een voetballer overleden nadat hij tijdens een wedstrijd door de bliksem was getroffen. Op sociale media gaan beelden rond van het moment waarop de 34-jarige Septian Raharja geraakt wordt.
Lees het artikel

Hoge temperaturen, weinig sneeuw in Alpen: 'Maar er is hoop'

12-02-2024 om 12:07
Wie deze week op wintersport wil in de Alpen, zal het vooral moeten doen met zachte temperaturen. Met een paar graden boven 0 moet je vooral hoger zijn om echt goed te kunnen skiën, zegt meteoroloog Marc de Jong van Buienradar. "De omstandigheden zijn niet ideaal, maar er is hoop op een betere sneeuwsituatie."
Lees het artikel

Steeds vroeger lente: planten maand eerder in bloei dan halve eeuw geleden

11-02-2024 om 10:23
De lenteplanten en -bloemen staan gemiddeld een maand eerder in bloei dan vijftig jaar geleden. Dat concluderen natuurwetenschappers Arnold van Vliet, Wichtertje Bron en Letty de Weger in het onderzoeksblad Nature Today. Zo staan planten als het gewone speenkruid, de gele kornoelje, het gewone sneeuwklokje en de krokus momenteel al volop in bloei.
Lees het artikel

Ook januari warmste ooit, achtste recordmaand op rij

08-02-2024 om 04:03
De maand januari is sinds het begin van de metingen nog nooit zo warm verlopen als dit jaar. Een verrassing? Niet echt. Het is de achtste maand op rij waarin een wereldwijd warmterecord is verbroken.
Lees het artikel