Actueel

In samenwerking met:

Code oranje afgelopen, rest van de nacht code geel in hele land

Het KNMI heeft code oranje voor de provincies Noord- en Zuid-Holland wegens gladheid kort na middernacht opgeheven. Voor de rest van Nederland geldt nu code geel.

Vannacht blijft het in het hele land, met uitzondering van Limburg, plaatselijk glad door bevriezing van natte weggedeelten. Vooral het verkeer kan hiervan hinder ondervinden, zegt het KNMI. 

Groot deel van het land

De mogelijke gladheid wordt veroorzaakt door buien die vanuit zee het land op trekken. "Die reiken tot ver in het binnenland", zegt William Huizinga van Buienradar. "Dus in een groot deel van het land moet je rekening houden met plaatselijke gladheid, door winterse neerslag of regen op bevroren ondergrond."

Daarnaast kan vannacht hier en daar mist voorkomen. "De buitjes blijven nog wel even aanhouden", zegt Huizinga, "dus de kans op gladheid duurt voort tot morgenochtend."

Waarschuwing: sneeuwval

Eerder was voor zondag al code geel afgegeven voor het hele land om de verwachte sneeuwval. "In de ochtend is het tijdelijk droog", verwacht Huizinga, "maar in de middag breidt de lichte sneeuwval zich uit vanuit het zuidwesten en het westen."

In een groot deel van het land kan 1 tot 3 centimeter sneeuw vallen. "Op veel plaatsen wordt het wit, dus ook glad", zegt Huizinga.

De kou brengt niet alleen ijzel met zich mee. Op een beperkt aantal plaatsen kan worden geschaatst:


03 december 2023 00:33


Windstoten tot 120 km/u mogelijk: zo hard waait het nu bij jou

22-02-2024 om 15:55
Stormdepressie Louis trekt aan het einde van de middag Nederland binnen. Gevolg: langs de kust, boven het IJsselmeer en boven het Waddengebied kunnen windstoten voorkomen van meer dan 120 kilometer per uur. Bekijk hieronder hoe hard het op dit moment bij jou waait.
Lees het artikel

Code oranje in heel het land: 'Flinke windstoten en pittige buien'

22-02-2024 om 15:42
Het KNMI heeft voor vanavond code oranje afgekondigd voor heel het land. Code oranje geldt vanaf het begin van de avond voor zeer zware windstoten en onweersbuien.
Lees het artikel

Sjor het tuinmeubilair maar weer vast: vanavond trekt storm Louis langs

22-02-2024 om 08:47
Je zou het niet zeggen als je nu naar buiten kijkt, maar het gaat later vandaag behoorlijk spoken in het land. En dat heeft allemaal te maken met storm Louis.
Lees het artikel

Vier zwaargewonden door extreme bliksem in Sydney

19-02-2024 om 09:20
In de Australische stad Sydney zijn vier mensen gewond geraakt door bliksem. Tijdens een hevige storm werden in de stad in één middag 75.000 bliksemschichten geregistreerd.
Lees het artikel

Temperatuur schiet de lucht in deze week: 'Mogelijk 16 graden, echt hoog'

12-02-2024 om 17:51
Het was al niet koud, en het wordt alleen maar warmer deze week. Donderdag mogelijk zelfs 16 graden in Limburg, weet meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar.
Lees het artikel

Indonesische voetballer overlijdt door blikseminslag tijdens wedstrijd

12-02-2024 om 17:42
In Indonesië is een voetballer overleden nadat hij tijdens een wedstrijd door de bliksem was getroffen. Op sociale media gaan beelden rond van het moment waarop de 34-jarige Septian Raharja geraakt wordt.
Lees het artikel

Hoge temperaturen, weinig sneeuw in Alpen: 'Maar er is hoop'

12-02-2024 om 12:07
Wie deze week op wintersport wil in de Alpen, zal het vooral moeten doen met zachte temperaturen. Met een paar graden boven 0 moet je vooral hoger zijn om echt goed te kunnen skiën, zegt meteoroloog Marc de Jong van Buienradar. "De omstandigheden zijn niet ideaal, maar er is hoop op een betere sneeuwsituatie."
Lees het artikel

Steeds vroeger lente: planten maand eerder in bloei dan halve eeuw geleden

11-02-2024 om 10:23
De lenteplanten en -bloemen staan gemiddeld een maand eerder in bloei dan vijftig jaar geleden. Dat concluderen natuurwetenschappers Arnold van Vliet, Wichtertje Bron en Letty de Weger in het onderzoeksblad Nature Today. Zo staan planten als het gewone speenkruid, de gele kornoelje, het gewone sneeuwklokje en de krokus momenteel al volop in bloei.
Lees het artikel

Ook januari warmste ooit, achtste recordmaand op rij

08-02-2024 om 04:03
De maand januari is sinds het begin van de metingen nog nooit zo warm verlopen als dit jaar. Een verrassing? Niet echt. Het is de achtste maand op rij waarin een wereldwijd warmterecord is verbroken.
Lees het artikel