Actueel

In samenwerking met:

Zomer in oktober: vandaag 27 graden in Limburg

De maand oktober is aangebroken, maar het weerbeeld past daar nog niet bij. Afgelopen weekend boften we al met het warme weer en ook vandaag krijgen we te maken met hoge temperaturen. In Limburg kan het zelfs 27 graden worden. Ook voor volgend weekend ziet het er goed uit.

"Vanochtend is het droog en laat de zon zich regelmatig zien", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar. "In het noorden is wel wat meer bewolking aanwezig, daarom blijft de temperatuur daar wat achter. Richting het zuiden is er steeds meer ruimte voor de zon."

De temperatuur varieert van 20 tot 22 graden in het noorden, 22 tot 24 graden in het midden van het land en 25 graden in het zuidoosten. In Limburg kan het zelfs 26, tot lokaal 27 graden worden.

 

Vanavond en vannacht neemt de bewolking toe en kan in het noordwesten wat neerslag vallen. "In het zuidoosten blijft het droog", zegt Dorrestein. "Het koelt af naar ongeveer 12 graden."

Morgen natte dag

Morgen ziet het weerbeeld er iets anders uit. Dat komt door een storing die over ons land trekt. "Die verdrijft de hele droge lucht en gaat gepaard met flink wat buien", zegt Dorrestein. "Morgen wordt wel een natte dag, maar het is nog steeds warmer dan gemiddeld."

"De maximumtemperatuur zal in de ochtend bereikt worden, want na de middag, als de buien overtrekken, koelt het af. Het kan fris aanvoelen, zo'n 14 of 15 graden."

Nazomerweekend

Ook woensdag en donderdag kunnen er nog wat buien vallen en wordt het zo'n 18 tot 19 graden. Vanaf vrijdag stijgt de temperatuur weer. "Het wordt droger en zonniger", zegt Dorrestein. We mogen ons opnieuw gaan opmaken voor een nazomerweekend. "Zondag kunnen we temperaturen verwachten rond de 23 à 24 graden.

De gemiddelde temperatuur voor deze tijd van het jaar is 16 graden.


02 oktober 2023 10:38


Paar centimeter sneeuw: nét genoeg voor een sneeuwpop(je)

04-12-2023 om 06:23
Op sommige plaatsen in het land ligt er nog sneeuw, die gisteravond en afgelopen nacht is gevallen. Veel was het niet, maar op de plaatsen waar een paar centimeter bleef liggen zijn er sneeuwpoppen gemaakt. Vanaf vandaag zal de koude lucht worden verdreven; de temperatuur gaat langzaam maar zeker weer omhoog.
Lees het artikel

Groots herstel Zeeuwse spoorlijn begint vandaag

04-12-2023 om 04:01
ProRail is vannacht begonnen met de werkzaamheden om de verzakkingen op de lijn tussen Roosendaal en Vlissingen te herstellen. Het repareren van de spoorlijn gaat naar verwachting weken duren.
Lees het artikel

Winterse buien trekken over het land, bekijk hier waar het nu sneeuwt

03-12-2023 om 09:38
Het gaat vandaag in grote delen van Nederland sneeuwen. De winterse buien trekken van het zuidwesten naar het noordoosten. Er valt 1 tot plaatselijk 5 centimeter.
Lees het artikel

Code oranje afgelopen, rest van de nacht code geel in hele land

02-12-2023 om 23:33
Het KNMI heeft code oranje voor de provincies Noord- en Zuid-Holland wegens gladheid kort na middernacht opgeheven. Voor de rest van Nederland geldt nu code geel.
Lees het artikel

Sneeuwliefhebbers opgelet: vrijwel overal wordt het wit

02-12-2023 om 11:39
Haal de slee maar weer van stal en je handschoenen uit de kast want zondag gaat het sneeuwen. Lokaal kan er zelfs tot 5 centimeter sneeuw vallen. "Als je geluk hebt, kun je misschien zelfs wel een sneeuwpop maken", zegt meteoroloog Thijs Smink van Buienradar.
Lees het artikel

Code geel in noorden: gladheid tot diep in de ochtend

01-12-2023 om 07:26
Het KNMI waarschuwt automobilisten in Friesland, Groningen en Noord-Holland dat het de hele ochtend op lokale wegen glad kan zijn door het bevriezen van natte weggedeelten. Het weerinstituut heeft code geel afgegeven.
Lees het artikel