Actueel

In samenwerking met:

Nu al bloedheet: Australië bereidt zich voor op zomer vol bosbranden

Australië heeft nu al te maken met flink hete dagen en bosbranden. En dat terwijl de zomer pas in december begint. Een combinatie van het weerverschijnsel El Niño en klimaatverandering zorgen ervoor dat het risico op bosbranden toeneemt.

Het land heeft de warmste winter in ruim honderd jaar achter de rug en ook de lente kent al meerdere hete dagen. "We hebben nu al twee hittegolven gehad en ook deze week gaat het 34 graden worden. Dat zijn abnormale temperaturen voor deze tijd van het jaar", zegt de Nederlandse Merel van Esch (30) vanuit Sydney. Zij woont al acht jaar in Australië. "Het is droog en heet."

In September werden er al hitterecords verbroken in het dichtbevolkte gebied rond Sydney. Volgens het Australisch meteorologisch instituut moeten inwoners zich 'voorbereiden op een zomer vol hitte en brandgevaar'. Klimaatprofessor Andrea Taschetto van de Universiteit van New South Wales zegt tegen CNN zelfs dat het weleens 'de heetste zomer ooit gemeten kan worden'. 

El Niño

Dat het er nu al zo warm is, en dat het naar verwachting in de zomer óók heel warm wordt, komt dus onder meer door El Niño, zegt Maurice Middendorp van Buienradar. El Niño kan zorgen voor warmer en droger weer in Australië. Dat leggen we uit in deze video:

Daarnaast zorgt klimaatverandering ook voor hogere temperaturen. "Die hoge temperaturen zoals we die afgelopen maand al af en toe in Sydney zagen, komen nu vijf keer vaker voor dan honderd jaar geleden in deze tijd. " Die hete dagen zijn wel uitschieters, benadrukt hij. "Het wil niet zeggen dat het in heel Australië de hele maand heel warm was."

'Zwarte zomer'

Toch kunnen die hogere temperaturen en de droogte die El Niño met zich meebrengt een gevaarlijke mix zijn, zegt Middendorp: "Hoe hoger de temperatuur, hoe meer verdamping er optreedt, en hoe droger het wordt. Als de natuur uitdroogt, kan er makkelijker brand ontstaan en zich verspreiden."

Voor veel Australiërs aan de oostkust van het land zit de zomer van 2019-2020 nog vers in het geheugen. Het bosbrandseizoen werd toen omgedoopt tot 'zwarte zomer'. Negentien miljoen hectare brandde toen af, 33 mensen kamen om het leven en miljarden dieren overleefden het niet. 

De Nederlandse Merel kan zich die tijd nog herinneren. En hoewel ze verwacht dat ze in Sydney niet direct in gevaar zal komen in het geval van bosbranden, maakt ze zich zorgen over eventuele luchtverontreiniging deze zomer: "Zulke bosbranden hebben directe gevolgen op je gezondheid. Tijdens de vorige periode van bosbranden was het net alsof je 30 sigaretten had gerookt zodra je naar buiten ging. Daar kijk ik nu wel tegenop."

Maatregelen

Of die zorgen terecht zijn, blijft afwachten: "Natuurbranden kunnen hier in Australië op ieder moment uitbreken", vertelt Emilie Koek van de brandweer in de regio New South Wales in Australië. "Maar we zien op het moment wel een verandering naar warmer weer en dat brengt een hoger risico voor bosbranden met zich mee. Bovendien komen de El Niño-omstandigheden eraan." Er hebben al tientallen bosbrandjes gewoed in september in de regio. "Het zijn er meer dan dat we de afgelopen twee, drie jaar gezien hebben."

De brandweer neemt preventieve maatregelen, vertelt Koek: zo worden brandbare landschappen vaak gecontroleerd verbrand, tijdens gunstige weersomstandigheden. Dan kan het tijdens een mogelijke bosbrand niet meer als brandstof dienen. "Maar dat hebben we minder kunnen doen dan we zouden willen. Die gunstige weersomstandigheden hadden we de afgelopen tijd niet vaak genoeg. We hebben een achterstand die we nu nog proberen in te halen."

Brandweermannen hebben ten zuiden van Sydney preventief een stuk bos laten afbranden.

Ook proberen ze de mensen die in riskant gebied wonen voor te bereiden. "Dat hoeft helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn, met kleine maatregelen zoals gemaaide gazons, schoongemaakte dakgoten en een tuinslang die lang genoeg is." Ook raden ze gezinnen aan een plan te maken voor het geval het vuur wél in de buurt komt. "Het is handig dat mensen met elkaar afspreken: op welk moment gaan we weg? En hoe pakken we dat aan?"

Bosbranden? 

Moeten Australiërs zich dan ook zorgen maken over grote bosbranden komende zomer? Dat het droger en warmer wordt is niet direct reden tot paniek, vertelt Maurice Middendorp. "De afgelopen jaren was het juist minder droog, vanwege een La Niña: dat weersverschijnsel zorgt er juist voor méér regen in Australië. Het is een gunstiger uitgangspunt, want er is in de afgelopen tijd dus minder natuur verdroogd. En dat was in de periode voorafgaand aan de hevige bosbranden van vier jaar geleden wel anders." 

Voor meerdere delen van de regio New South Wales geldt een verbod op open vuur. Voor de stad Sydney is dat voor het eerst in drie jaar.

Ook Koek benadrukt dat het de afgelopen jaren relatief nat is geweest: "We zullen komende zomer in deze regio inderdaad het hoogste risico op bosbranden zien sinds 2019-2020, maar zo erg als toen zal het niet worden."

Voor nu zullen ze zich in New South Wales vooral druk maken om hoe ze het hoofd koel kunnen houden: morgen kan het kwik in Sydney stijgen tot 37 graden. 


30 september 2023 19:19


Tot morgenmiddag glad in het noorden: code geel

05-12-2023 om 06:06
In de provincies Groningen en Friesland en Drenthe kan het vandaag door sneeuwval en sneeuwresten plaatselijk glad zijn. Daarom geldt voor het noorden van het land code geel.
Lees het artikel

Hevige overstromingen in Zuidoost-India, duizenden geëvacueerd

04-12-2023 om 23:44
In het zuidoosten van India zorgt cycloon Michaung voor hevige regenval en harde wind, waardoor duizenden mensen geëvacueerd zijn uit lagergelegen gebieden van de deelstaten Andhra Pradesh en Tamil Nadu.
Lees het artikel

Ron heeft 4 dagen vertraging door sneeuw München: 'Jas zat al in de koffer'

04-12-2023 om 17:42
Het Duitse Beieren kampt met zo veel sneeuwval dat vluchten en internationale treinen al dagenlang geannuleerd worden. Het openbaar vervoer ligt stil en hotels zitten vol. Ron kan erover meepraten: hij deed er vier dagen over om van München naar Nederland te komen.
Lees het artikel

Sneeuwliefhebber? Geniet er vandaag nog van, morgen is het voorbij

04-12-2023 om 14:30
Wie van sneeuw houdt, moet het er vandaag nog even van nemen. Waar op sommige plekken nu nog miniatuursneeuwpoppen in elkaar gezet kunnen worden, is het witte poeder morgenochtend op de meeste plekken verdwenen. "Het wordt een grotendeels sneeuwloze pakjesavond."
Lees het artikel

Paar centimeter sneeuw: nét genoeg voor een sneeuwpop(je)

04-12-2023 om 06:23
Op sommige plaatsen in het land ligt er nog sneeuw, die gisteravond en afgelopen nacht is gevallen. Veel was het niet, maar op de plaatsen waar een paar centimeter bleef liggen zijn er sneeuwpoppen gemaakt. Vanaf vandaag zal de koude lucht worden verdreven; de temperatuur gaat langzaam maar zeker weer omhoog.
Lees het artikel

Groots herstel Zeeuwse spoorlijn begint vandaag

04-12-2023 om 04:01
ProRail is vannacht begonnen met de werkzaamheden om de verzakkingen op de lijn tussen Roosendaal en Vlissingen te herstellen. Het repareren van de spoorlijn gaat naar verwachting weken duren.
Lees het artikel

Winterse buien trekken over het land, bekijk hier waar het nu sneeuwt

03-12-2023 om 09:38
Het gaat vandaag in grote delen van Nederland sneeuwen. De winterse buien trekken van het zuidwesten naar het noordoosten. Er valt 1 tot plaatselijk 5 centimeter.
Lees het artikel

Code oranje afgelopen, rest van de nacht code geel in hele land

02-12-2023 om 23:33
Het KNMI heeft code oranje voor de provincies Noord- en Zuid-Holland wegens gladheid kort na middernacht opgeheven. Voor de rest van Nederland geldt nu code geel.
Lees het artikel