Actueel

In samenwerking met:

Nederland maakt zich op voor tropisch weekend: strandfiles en hitteprotocol

Nederland maakt zich op voor een tropisch weekend. Het wordt vandaag en morgen 28 tot 32 graden, meldt Buienradar. En dat betekent dat je toch wel wat voorzorgsmaatregelen zou moeten nemen.

De hoogste maxima worden volgens Buienradar vandaag bereikt in het zuiden. Aan het strand en in het noordelijk kustgebied blijft de temperatuur met 22 graden wat achter. Na een warme zomerse avond koelt het vannacht af naar zo'n 18 graden. 

Warm tot zeer warm

Morgen krijgt een groot deel van het land opnieuw te maken met maxima tussen 28 en 32 graden. De temperatuur stijgt op de Wadden naar 25 graden. 

Volgende week verandert er niet veel. Dus aanhoudend zonnig weer en op de meeste plaatsen droog. Verder blijft het warm tot zeer warm met aanvankelijk in het zuiden nog middagtemperaturen iets boven 30 graden.

Zo warm is het nu:

Eerste files

De eerste files naar de kust staan er vanmorgen al, onder meer richting Zeeuwse stranden. Volgens de ANWB lopen ook richting Zandvoort en Katwijk strandbezoekers vertraging op.

Vooralsnog valt de vertraging mee, zegt de woordvoerster. Richting de Zeeuwse stranden gaat het om vijf tot tien minuten. Het is daar ook drukker door de afsluiting van de Haringvlietbrug. De brug die West-Brabant en Goeree-Overflakkee verbindt is wegens onderhoud twee maanden dicht.

Meer pech onderweg

Gisteren kwamen door het zomerse weer meer mensen dan normaal met pech stil te staan langs de weg, meldt de ANWB. Eerder had de bond al gemeld dat vooral accu's niet zouden werken. Die kunnen uitvallen doordat ze tijdens warme dagen harder moeten werken om de motor te koelen. Bij eerdere hittegolven in het land waren er ook veel autoproblemen.

Ook vandaag en morgen verwacht de ANWB wegens de hitte meer pechmeldingen. Hierom staan extra wegenwachten paraat. "Wegenwachten op motoren en fietsen worden zo veel mogelijk ingezet in de drukke (strand) gebieden."

Treinen naar het strand

Naar de stranden rijdt meer openbaar vervoer. Tussen Haarlem en Zandvoort rijden meer treinen. Volgens de NS wordt gretig gebruik van gemaakt. Het Haagse vervoersbedrijf HTM zet dit weekend de zogenoemde Strandexpress in, een tram die bovenop de normale dienstregeling naar Scheveningen rijdt. 

Vanuit Rotterdam gaan er extra metro's naar het strand van Hoek van Holland.

Hitteprotocol

Omdat het vandaag en morgen zo heet wordt, heeft Rijkswaterstaat een hitteprotocol ingesteld van 10.00 tot 22.00 uur. Dat geldt vandaag voor Gelderland, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. In deze provincies wordt verwacht dat de temperatuur de 30 graden aantikt. Morgen geldt het protocol voor het hele land.

Weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, worden vanwege het protocol direct geholpen. Ze worden zo snel mogelijk naar een plek met voorzieningen gebracht, zoals een tankstation. "Daar kan de schaduw worden opgezocht en zijn water en andere voorzieningen aanwezig", aldus Rijkswaterstaat. Ook adviseert Rijkswaterstaat weggebruikers genoeg drinkwater mee te nemen en tijdens het wachten een paraplu te gebruiken tegen de zon.


10 juni 2023 10:45


Heerlijk nazomerweer, dus geniet er nog even van, zegt de weerman

26-09-2023 om 07:36
Niks te klagen toch als je naar buiten stapt? Rustig weer, een aangenaam zonnetje en, oké, af en toe een spetter regen op je hoofd. Het is goed nazomerweer, ziet ook meteoroloog Marc de Jong van Buienradar.
Lees het artikel

Om deze reden is het belangrijk mos van je dak te verwijderen (en zo doe je dat)

23-09-2023 om 18:22
Omdat dakpannen continu worden blootgesteld aan het weer, kunnen er op den duur mossen ontstaan. Het lijkt misschien onschuldig, maar het is erg schadelijk doordat de celdraden tot in de poriën van de dakbedekking groeien. Het is dan ook aan te raden het mos geregeld te verwijderen. Belangrijk is echter wel dat je op het volgende let:
Lees het artikel

Kou en regen: legt de herfst het Oekraïense offensief stil?

22-09-2023 om 19:24
Met de herfst in aantocht nemen de zorgen over het succes van het Oekraïense tegenoffensief toe. De regen zou het slagveld in een modderpoel doen veranderen waardoor tanks vastlopen. De dalende temperatuur en kortere dagen met minder daglicht helpen ook niet mee. Legt het najaar het Oekraïense offensief stil?
Lees het artikel

Regen en nog eens regen, maar de nazomer is in zicht

21-09-2023 om 12:42
De komende dagen hebben we de paraplu nog nodig, maar zaterdagmiddag klaart het op en kunnen we tot en met woensdag genieten van nazomerdagen. Vooral in het zuidoosten kan de temperatuur flink oplopen.
Lees het artikel

Voormalige orkanen zorgen komende dagen voor veel wind en regen

18-09-2023 om 11:24
We hebben een wisselvallige week voor de boeg. Komende dagen is het nog warm, maar wel met veel wind en regen. Vrijdag en zaterdag wordt het wat koeler met zo'n 17 graden. "Volgende week kan het wel weer lekker worden", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar.
Lees het artikel

Waarschuwing voor regen en onweer, zware avondspits verwacht

18-09-2023 om 05:19
In een deel van het land geldt code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van tussen de 60 en 75 kilometer per uur en hagel. Mede daardoor wordt een zware avondspits verwacht, zo laat Rijkswaterstaat weten.
Lees het artikel

Ondanks regen, hagel of bloedhitte krijgt de zomervakantie een dikke 8

15-09-2023 om 14:06
Vakantiegangers hebben afgelopen zomer massaal van hun vakantie genoten, ondanks de soms extreme weersomstandigheden. Uit onderzoek onder het RTL Nieuwspanel blijkt dat vakantiegangers hun zomervakantie gemiddeld een 8,2 geven als rapportcijfer.
Lees het artikel

Geniet vooral van dit zonnige weekend, want het weer slaat om

15-09-2023 om 07:33
We krijgen een heerlijk warm en zonnig weekend, verzekert meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar ons. Het is zaak om er flink gebruik van te maken, want vanaf maandag moeten de korte broeken en zomerjurkjes weer een tijd de kast in.
Lees het artikel