Actueel

In samenwerking met:

Nederland maakt zich op voor tropisch weekend: strandfiles en hitteprotocol

Nederland maakt zich op voor een tropisch weekend. Het wordt vandaag en morgen 28 tot 32 graden, meldt Buienradar. En dat betekent dat je toch wel wat voorzorgsmaatregelen zou moeten nemen.

De hoogste maxima worden volgens Buienradar vandaag bereikt in het zuiden. Aan het strand en in het noordelijk kustgebied blijft de temperatuur met 22 graden wat achter. Na een warme zomerse avond koelt het vannacht af naar zo'n 18 graden. 

Warm tot zeer warm

Morgen krijgt een groot deel van het land opnieuw te maken met maxima tussen 28 en 32 graden. De temperatuur stijgt op de Wadden naar 25 graden. 

Volgende week verandert er niet veel. Dus aanhoudend zonnig weer en op de meeste plaatsen droog. Verder blijft het warm tot zeer warm met aanvankelijk in het zuiden nog middagtemperaturen iets boven 30 graden.

Zo warm is het nu:

Eerste files

De eerste files naar de kust staan er vanmorgen al, onder meer richting Zeeuwse stranden. Volgens de ANWB lopen ook richting Zandvoort en Katwijk strandbezoekers vertraging op.

Vooralsnog valt de vertraging mee, zegt de woordvoerster. Richting de Zeeuwse stranden gaat het om vijf tot tien minuten. Het is daar ook drukker door de afsluiting van de Haringvlietbrug. De brug die West-Brabant en Goeree-Overflakkee verbindt is wegens onderhoud twee maanden dicht.

Meer pech onderweg

Gisteren kwamen door het zomerse weer meer mensen dan normaal met pech stil te staan langs de weg, meldt de ANWB. Eerder had de bond al gemeld dat vooral accu's niet zouden werken. Die kunnen uitvallen doordat ze tijdens warme dagen harder moeten werken om de motor te koelen. Bij eerdere hittegolven in het land waren er ook veel autoproblemen.

Ook vandaag en morgen verwacht de ANWB wegens de hitte meer pechmeldingen. Hierom staan extra wegenwachten paraat. "Wegenwachten op motoren en fietsen worden zo veel mogelijk ingezet in de drukke (strand) gebieden."

Treinen naar het strand

Naar de stranden rijdt meer openbaar vervoer. Tussen Haarlem en Zandvoort rijden meer treinen. Volgens de NS wordt gretig gebruik van gemaakt. Het Haagse vervoersbedrijf HTM zet dit weekend de zogenoemde Strandexpress in, een tram die bovenop de normale dienstregeling naar Scheveningen rijdt. 

Vanuit Rotterdam gaan er extra metro's naar het strand van Hoek van Holland.

Hitteprotocol

Omdat het vandaag en morgen zo heet wordt, heeft Rijkswaterstaat een hitteprotocol ingesteld van 10.00 tot 22.00 uur. Dat geldt vandaag voor Gelderland, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. In deze provincies wordt verwacht dat de temperatuur de 30 graden aantikt. Morgen geldt het protocol voor het hele land.

Weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, worden vanwege het protocol direct geholpen. Ze worden zo snel mogelijk naar een plek met voorzieningen gebracht, zoals een tankstation. "Daar kan de schaduw worden opgezocht en zijn water en andere voorzieningen aanwezig", aldus Rijkswaterstaat. Ook adviseert Rijkswaterstaat weggebruikers genoeg drinkwater mee te nemen en tijdens het wachten een paraplu te gebruiken tegen de zon.


10 juni 2023 10:45


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25