Actueel

In samenwerking met:

Binnen blijven tijdens hitte voor hooikoortspatiënten als Aranka

Lekker naar buiten om te genieten van het warme weer? Voor veel hooikoortspatiënten zit dat er de komende dagen niet in. De pollenradar van Buienradar geeft voor het grootste deel van het land een score van 9 of 10 op een schaal van 10. "Het is een periode met mixed feelings", zegt hooikoortspatiënt Aranka.

"Soms kijk ik naar buiten en dan denk ik: o lekker weer. Maar na een half uur in de tuin moet ik naar binnen. Dan begin ik heel veel te niezen, krijg ik een loopneus en jeuk in mijn oren en gehemelte. Daar moet ik dan echt van herstellen", vertelt Aranka terwijl ze binnen op de bank zit.

Geen houden aan

Aranka heeft al van alles geprobeerd, en nu heeft ze pilletjes die aardig werken. Maar op dagen als deze is er geen houden aan. "Het is al zo lang droog, en ik heb het idee dat alles op hetzelfde moment in bloei komt. Dan werken de medicijnen onvoldoende." De hooikoortsperiode duurt bij haar van februari tot augustus.

Aranka heeft veel last van hooikoorts.

Het ergste vindt ze dat ze niet alles kan doen. "We hadden laatst met vrienden het idee om naar een recreatieplas te gaan en daar in het gras te barbecueën. Daar had ik heel veel zin in, maar het is met mij erbij voor niemand leuk. Ik zit de hele tijd te hoesten, dat is heel vermoeiend. Dus ik heb besloten om niet te gaan en thuis te blijven."

Slapen met de ramen open

En ook slapen is met deze hitte ingewikkeld: zonder de ramen open is het in huis te warm, maar met de ramen open komen alle graspollen naar binnen. "'s Morgens word ik wakker en dan heb ik gelijk een minutenlange niesbui. Dat kost veel energie, ook fysiek: niezen kost veel kracht van je lijf, dat ook al de hele tijd bezig is met afweerstoffen aanmaken en reageren op de pollen."

Aranka heeft veel last van ongevraagde adviezen, hoewel goedbedoeld. Er gaan ook een hoop verhalen rond over wat zou helpen tegen hooikoorts. Wat daarvan klopt, vertellen we in deze video:

Aranka hoopt maar dat de allergieën in de toekomst minder worden. "Het is nu al veel minder dan vroeger, dus misschien groei ik eroverheen. En in de tussentijd gaat ze in de zomer op vakantie. "Naar een ander Europees land of naar de kust, want daar heb ik er veel minder last van."

Volgens Buienradar zijn er in Nederland zo'n 2 miljoen mensen die in meerdere of mindere mate last hebben van de grassen die nu in bloei staan. De droogte, zon en het kleine beetje wind dat er staat zijn met elkaar de ideale omstandigheid om pollen vrij te geven.

Opvallend veel advies over hooikoorts 

Dat merkt ook het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven, zei een woordvoerder deze week. "Er wordt opvallend veel advies gevraagd en gegeven. Waarschijnlijk omdat verschillende allergieën zich tegelijk voordoen." Kruidvat verkoopt zo'n 40 procent meer hooikoortsmiddelen dan in dezelfde periode vorig jaar, en ook online wordt veel verkocht en gezocht. "Elke dag zijn er echt duizenden zoekopdrachten naar hooikoorts."

223 op de 100.000 inwoners meldden zich vorige week bij de huisarts met hooikoortsklachten. Dat is het hoogst gemeten aantal dit jaar, maar niet wezenlijk meer dan vorig jaar in deze tijd. Doorgaans zijn de eerste drie weken van juni de weken met de meeste hooikoortspatiënten.

De pollenradar van Buienradar voor de komende vijf dagen:


10 juni 2023 10:28


Heerlijk nazomerweer, dus geniet er nog even van, zegt de weerman

26-09-2023 om 07:36
Niks te klagen toch als je naar buiten stapt? Rustig weer, een aangenaam zonnetje en, oké, af en toe een spetter regen op je hoofd. Het is goed nazomerweer, ziet ook meteoroloog Marc de Jong van Buienradar.
Lees het artikel

Om deze reden is het belangrijk mos van je dak te verwijderen (en zo doe je dat)

23-09-2023 om 18:22
Omdat dakpannen continu worden blootgesteld aan het weer, kunnen er op den duur mossen ontstaan. Het lijkt misschien onschuldig, maar het is erg schadelijk doordat de celdraden tot in de poriën van de dakbedekking groeien. Het is dan ook aan te raden het mos geregeld te verwijderen. Belangrijk is echter wel dat je op het volgende let:
Lees het artikel

Kou en regen: legt de herfst het Oekraïense offensief stil?

22-09-2023 om 19:24
Met de herfst in aantocht nemen de zorgen over het succes van het Oekraïense tegenoffensief toe. De regen zou het slagveld in een modderpoel doen veranderen waardoor tanks vastlopen. De dalende temperatuur en kortere dagen met minder daglicht helpen ook niet mee. Legt het najaar het Oekraïense offensief stil?
Lees het artikel

Regen en nog eens regen, maar de nazomer is in zicht

21-09-2023 om 12:42
De komende dagen hebben we de paraplu nog nodig, maar zaterdagmiddag klaart het op en kunnen we tot en met woensdag genieten van nazomerdagen. Vooral in het zuidoosten kan de temperatuur flink oplopen.
Lees het artikel

Voormalige orkanen zorgen komende dagen voor veel wind en regen

18-09-2023 om 11:24
We hebben een wisselvallige week voor de boeg. Komende dagen is het nog warm, maar wel met veel wind en regen. Vrijdag en zaterdag wordt het wat koeler met zo'n 17 graden. "Volgende week kan het wel weer lekker worden", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar.
Lees het artikel

Waarschuwing voor regen en onweer, zware avondspits verwacht

18-09-2023 om 05:19
In een deel van het land geldt code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van tussen de 60 en 75 kilometer per uur en hagel. Mede daardoor wordt een zware avondspits verwacht, zo laat Rijkswaterstaat weten.
Lees het artikel

Ondanks regen, hagel of bloedhitte krijgt de zomervakantie een dikke 8

15-09-2023 om 14:06
Vakantiegangers hebben afgelopen zomer massaal van hun vakantie genoten, ondanks de soms extreme weersomstandigheden. Uit onderzoek onder het RTL Nieuwspanel blijkt dat vakantiegangers hun zomervakantie gemiddeld een 8,2 geven als rapportcijfer.
Lees het artikel

Geniet vooral van dit zonnige weekend, want het weer slaat om

15-09-2023 om 07:33
We krijgen een heerlijk warm en zonnig weekend, verzekert meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar ons. Het is zaak om er flink gebruik van te maken, want vanaf maandag moeten de korte broeken en zomerjurkjes weer een tijd de kast in.
Lees het artikel