Actueel

In samenwerking met:

Het wordt heet op de weg morgen: Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol in

Rijkswaterstaat stelt voor morgen het hitteprotocol in werking vanwege de verwachte hoge temperaturen. Het protocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen. Het protocol geldt morgen van 10.00 tot 22.00 uur.

Volgens Rijkswaterstaat is het 'onwenselijk' dat gestrande weggebruikers bij hoge temperaturen in de zon lang op een berger moeten wachten.

Met hoge temperaturen kan de buitentemperatuur van het wegdek oplopen tot 50 graden. Op de website Rijkswaterstaat strooit is live te zien hoe hoog de wegdektemperatuur is.

Goed voorbereid op pad

Het hitteprotocol geldt vooralsnog voor de wegen in de provincies Gelderland, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland, Zeeland, Brabant en Limburg. Daar stijgen de temperaturen naar 30 graden of hoger.

Het advies aan reizigers is om goed voorbereid op pad te gaan. Dus dat betekent: voldoende drinkwater mee en een paraplu. Water is belangrijk omdat door hitte je concentratie in de auto kan afnemen. Een paraplu kan dienen als parasol als je met pech achter de vangrail aan het wachten bent. 

30 graden 

In het midden en zuiden loopt de temperatuur morgenmiddag op tot ruim 30 graden. In Limburg en Brabant kan er sprake zijn van een lokale hittegolf. 

De zonkracht is dit weekend ook fors: 7. Ter vergelijking: de maximale Nederlandse zonkracht is 8. De uv-straling is morgenmiddag zo sterk dat je binnen een kwartier extra maatregelen moet nemen. 


09 juni 2023 10:19


Kou en regen: legt de herfst het Oekraïense offensief stil?

22-09-2023 om 19:24
Met de herfst in aantocht nemen de zorgen over het succes van het Oekraïense tegenoffensief toe. De regen zou het slagveld in een modderpoel doen veranderen waardoor tanks vastlopen. De dalende temperatuur en kortere dagen met minder daglicht helpen ook niet mee. Legt het najaar het Oekraïense offensief stil?
Lees het artikel

Regen en nog eens regen, maar de nazomer is in zicht

21-09-2023 om 12:42
De komende dagen hebben we de paraplu nog nodig, maar zaterdagmiddag klaart het op en kunnen we tot en met woensdag genieten van nazomerdagen. Vooral in het zuidoosten kan de temperatuur flink oplopen.
Lees het artikel

Voormalige orkanen zorgen komende dagen voor veel wind en regen

18-09-2023 om 11:24
We hebben een wisselvallige week voor de boeg. Komende dagen is het nog warm, maar wel met veel wind en regen. Vrijdag en zaterdag wordt het wat koeler met zo'n 17 graden. "Volgende week kan het wel weer lekker worden", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar.
Lees het artikel

Waarschuwing voor regen en onweer, zware avondspits verwacht

18-09-2023 om 05:19
In een deel van het land geldt code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van tussen de 60 en 75 kilometer per uur en hagel. Mede daardoor wordt een zware avondspits verwacht, zo laat Rijkswaterstaat weten.
Lees het artikel

Ondanks regen, hagel of bloedhitte krijgt de zomervakantie een dikke 8

15-09-2023 om 14:06
Vakantiegangers hebben afgelopen zomer massaal van hun vakantie genoten, ondanks de soms extreme weersomstandigheden. Uit onderzoek onder het RTL Nieuwspanel blijkt dat vakantiegangers hun zomervakantie gemiddeld een 8,2 geven als rapportcijfer.
Lees het artikel

Geniet vooral van dit zonnige weekend, want het weer slaat om

15-09-2023 om 07:33
We krijgen een heerlijk warm en zonnig weekend, verzekert meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar ons. Het is zaak om er flink gebruik van te maken, want vanaf maandag moeten de korte broeken en zomerjurkjes weer een tijd de kast in.
Lees het artikel

VN laakt chaos autoriteiten: op tijd waarschuwen had veel doden in Libië kunnen voorkomen

14-09-2023 om 11:08
Het dodental als gevolg van de overstromingen in het oosten van Libië had veel lager kunnen zijn als er op tijd goed was gewaarschuwd. De meesten hadden gered kunnen worden als er in het land niet zo'n politieke en bestuurlijke chaos was. Dat zegt Petteri Taalas, het hoofd van de WMO, de meteorologische organisatie van de Verenigde Naties.
Lees het artikel