Actueel

In samenwerking met:

'Spaanse' hitte steeds normaler in Nederland: 'Neem tijd om te wennen'

Dit weekend wacht ons stralend zomerweer met hoge temperaturen. Voor de één reden om uren op het strand te liggen, terwijl de ander liever de hele dag binnen bij de airco zit. Allebei geen goed idee, zeggen experts. En hoe doen ze dat eigenlijk in Spanje, waar het regelmatig loeiheet is? 

Allereerst: hoe warm wordt het nou precies? Nou, behoorlijk warm dus, aldus Marc de Jong van Buienradar. "Vandaag wordt het op sommige plekken al 30 graden, en vooral zaterdag en zondag wordt het warm. Alleen op de Wadden is het koeler, een graad of 18." 

Het is niet alleen heel warm, maar de zon straalt ook nog eens extra krachtig. De zonkracht is de komende dagen een 7 op de UV-index. Dat betekent dat onbeschermde huid al binnen 15 minuten kan verbranden. 

Insmeren dus! In onderstaande video legt huidarts Marlies Wakkee uit waarom het belangrijk is dat je je goed insmeert, en hoe je dat het beste doet.

Goed insmeren helpt om je huid te beschermen, maar beschermt je natuurlijk niet tegen de hitte zelf. In Spanje, waar het nog veel vaker erg warm is dan bij ons, blijven mensen daarom het liefst uit de zon, ziet onze Spanje-correspondent Richard Hogenkamp. 

Spanje

"Spanjaarden doen vooral geen erg inspannende dingen tussen 13:00 en 17:00 uur", zegt Hogenkamp vanuit Madrid. "De hele Spaanse maatschappij is daarop ingesteld, dat is natuurlijk anders dan in Nederland. Maar wat je wel kunt doen is op het heetst van de dag uit de zon blijven, net zoals de meeste Spanjaarden doen." 

Waar de zomermaanden in Nederland volgepland zijn met evenementen en festivals, vinden die in Spanje juist eerder en later in het jaar plaats, om de ergste hitte te vermijden. "Vooral in juli en augustus vinden er hier eigenlijk geen evenementen plaats", zegt Hogenkamp. "En ook op het strand komen Spanjaarden in die maanden weinig. Dan liggen de stranden vol met toeristen." 

Airco

Ook beschikken de meeste huizen in Spanje over airconditioning. Ook in Nederland neemt de populariteit van airco in huis toe, al zijn daar ook flinke bezwaren tegen. Airco's slurpen namelijk energie, en dat is slecht voor het klimaat én de portemonnee. 

Daarnaast is de hele dag naast de airco zitten bij warm weer ook niet aan te raden. Dat zegt Maria Hopman, hoogleraar fysiologie aan de Radboud Universiteit.

Volgens Hopman is het juist goed om je nu bloot te stellen aan de hitte. "Dat het nu warm is overleef je wel, maar het is voor de komende zomer handig als je lichaam zich aanpast aan die warmte," zegt zij.

"Aanpassing krijg je alleen maar als je je aan de hitte blootstelt. Doe dus de komende dagen vooral de dingen die je normaal ook buiten doet. Als het straks in juli of augustus 35 of 40 graden is, is je lichaam al een beetje gewend en kun je dat ook aan."

Wennen

Volgens de hoogleraar kan ons lichaam de hoge temperaturen van de komende tijd prima verdragen, als we maar de tijd nemen om eraan te wennen.

"Wij zijn evolutionair gebouwd om ons aan te passen aan verschillende temperaturen, maar dat heeft wel wat tijd nodig. Je zweetklieren moeten weer wennen, zodat je sneller gaat transpireren en zo warmte kwijtraakt. Ook wordt je bloedvolume wat aangevuld."

Hopman waarschuwt er wel voor om niet te overdrijven. "Doe ook weer geen heel extreme dingen, en wees alert," adviseert ze.

"Zorg er sowieso voor dat je je goed insmeert. Je hoeft niet per se in de zon te zijn om je lichaam te laten wennen aan de hitte. Die 30 graden die voorspeld wordt is temperatuur in de schaduw. En je hoeft ook niet op het heetst van de dag naar buiten, maar onttrek je niet helemaal aan de hitte."

Juni steeds warmer

Warmte in juni is de afgelopen jaren eerder regel dan uitzondering, en juni wordt ook steeds warmer.

In 2017, 2019 én 2021 werd steeds de warmste junimaand tot dan toe gemeten. Ook 2016 en 2018 staan in de top-10 van warmste juni's ooit. En ook dit jaar liggen de temperaturen voorlopig ruim boven het gemiddelde.


09 juni 2023 11:25


Zomer in oktober: vandaag 27 graden in Limburg

02-10-2023 om 08:38
De maand oktober is aangebroken, maar het weerbeeld past daar nog niet bij. Afgelopen weekend boften we al met het warme weer en ook vandaag krijgen we te maken met hoge temperaturen. In Limburg kan het zelfs 27 graden worden. Ook voor volgend weekend ziet het er goed uit.
Lees het artikel

Nu al bloedheet: Australië bereidt zich voor op zomer vol bosbranden

30-09-2023 om 17:19
Australië heeft nu al te maken met flink hete dagen en bosbranden. En dat terwijl de zomer pas in december begint. Een combinatie van het weerverschijnsel El Niño en klimaatverandering zorgen ervoor dat het risico op bosbranden toeneemt.
Lees het artikel

Zonnig nazomerweer houdt aan, morgen tot 24 graden

30-09-2023 om 10:45
Het is herfst, maar het lijkt af en toe wel zomer. Zeker morgen wordt het een echte nazomerdag, met zon, wat sluierbewolking en misschien wel gemiddeld 22 graden. "Dat is ronduit warm voor deze tijd van het jaar", zegt meteoroloog Philippe Schambergen.
Lees het artikel

Noodweer in New York zet straten onder water, zeeleeuw zwemt uit dierentuinverblijf

30-09-2023 om 04:32
Zware regenval in New York heeft geleid tot ondergelopen straten en overstromingen. Een zeeleeuw in de Central Park Zoo wist het extra water zelfs te gebruiken om even te ontsnappen uit haar verblijf.
Lees het artikel

Heerlijk nazomerweer, dus geniet er nog even van, zegt de weerman

26-09-2023 om 07:36
Niks te klagen toch als je naar buiten stapt? Rustig weer, een aangenaam zonnetje en, oké, af en toe een spetter regen op je hoofd. Het is goed nazomerweer, ziet ook meteoroloog Marc de Jong van Buienradar.
Lees het artikel

Om deze reden is het belangrijk mos van je dak te verwijderen (en zo doe je dat)

23-09-2023 om 18:22
Omdat dakpannen continu worden blootgesteld aan het weer, kunnen er op den duur mossen ontstaan. Het lijkt misschien onschuldig, maar het is erg schadelijk doordat de celdraden tot in de poriën van de dakbedekking groeien. Het is dan ook aan te raden het mos geregeld te verwijderen. Belangrijk is echter wel dat je op het volgende let:
Lees het artikel

Kou en regen: legt de herfst het Oekraïense offensief stil?

22-09-2023 om 19:24
Met de herfst in aantocht nemen de zorgen over het succes van het Oekraïense tegenoffensief toe. De regen zou het slagveld in een modderpoel doen veranderen waardoor tanks vastlopen. De dalende temperatuur en kortere dagen met minder daglicht helpen ook niet mee. Legt het najaar het Oekraïense offensief stil?
Lees het artikel

Regen en nog eens regen, maar de nazomer is in zicht

21-09-2023 om 12:42
De komende dagen hebben we de paraplu nog nodig, maar zaterdagmiddag klaart het op en kunnen we tot en met woensdag genieten van nazomerdagen. Vooral in het zuidoosten kan de temperatuur flink oplopen.
Lees het artikel