Actueel

In samenwerking met:

Vandaag nog een jasje mee, maar 30 graden in het weekend

Neem vandaag als je de deur uitstapt een jasje of trui mee: door een straffe noordenwind blijft het fris, vooral in de schaduw of als de zon even weg is. Dat verandert vrijdag, als de wind draait en we mogelijk de eerste landelijke zomerse dag meemaken. En wat dit weekend betreft? "Het wordt heet", zegt Buienradarmeteoroloog William Huizinga.

Het is een week vol tegenstrijdigheden in Nederland: warm in het zuiden, koud in het noorden. Dat komt door 'Noordzeebewolking', legt Huizinga uit. Vandaag stokt het kwik op de Wadden bijvoorbeeld bij 15 graden, in het noorden wordt het 19 graden, in het midden 22, terwijl de temperatuur in het zuidoosten kan oplopen tot 24 graden.

Wind draait

Echt strandweer is het dus nog niet. Daar komt bij dat een lagedrukgebied boven Duitsland vandaag bewolking veroorzaakt in het zuiden van het land, waar zelfs een plaatselijke bui kan vallen. 

Bekijk hier hoe warm het nu bij jou is:

Het weerbeeld verandert volledig als de noordenwind vrijdag naar het oosten draait. "Het gaat dan volop zomeren", legt Huizinga uit. Op veel plekken in het binnenland loopt de temperatuur vrijdagmiddag op tot 28 graden. In het zuidoosten kan het zelfs 30 graden worden. Ook in badplaatsen aan de Nederlandse westkust wordt het dan 'al echt strandweer'.

Het contrast met de Wadden blijft: daar wordt vrijdag zo'n 20 graden verwacht. Of je daar dan al op het strand kan liggen, is dus nog even de vraag. Maar het wordt wel het perfecte festivalweer: Op Terschelling begint vrijdag Oerol.

Zaterdag goed smeren

"Zaterdag gaat het nog een stapje verder", zegt de meteoroloog. In het midden en zuiden loopt de temperatuur zaterdagmiddag op tot ruim 30 graden. Een landelijke hittegolf (5 zomerse dagen van meer dan 25 graden, waarvan er 3 met 30 graden tropisch zijn) zit niet in de pijplijn. In Limburg en Brabant kan er wel sprake zijn van een lokale hittegolf. 

"Rol je zonnescherm dus naar beneden en smeer je in", zegt Huizinga. De zonkracht is dit weekend namelijk ook fors: 7. Ter vergelijking: de maximale Nederlandse zonkracht is 8. De uv-straling is zaterdagmiddag zo sterk dat je binnen een kwartier extra maatregelen moet nemen. 


07 juni 2023 10:56


Om deze reden is het belangrijk mos van je dak te verwijderen (en zo doe je dat)

23-09-2023 om 18:22
Omdat dakpannen continu worden blootgesteld aan het weer, kunnen er op den duur mossen ontstaan. Het lijkt misschien onschuldig, maar het is erg schadelijk doordat de celdraden tot in de poriën van de dakbedekking groeien. Het is dan ook aan te raden het mos geregeld te verwijderen. Belangrijk is echter wel dat je op het volgende let:
Lees het artikel

Kou en regen: legt de herfst het Oekraïense offensief stil?

22-09-2023 om 19:24
Met de herfst in aantocht nemen de zorgen over het succes van het Oekraïense tegenoffensief toe. De regen zou het slagveld in een modderpoel doen veranderen waardoor tanks vastlopen. De dalende temperatuur en kortere dagen met minder daglicht helpen ook niet mee. Legt het najaar het Oekraïense offensief stil?
Lees het artikel

Regen en nog eens regen, maar de nazomer is in zicht

21-09-2023 om 12:42
De komende dagen hebben we de paraplu nog nodig, maar zaterdagmiddag klaart het op en kunnen we tot en met woensdag genieten van nazomerdagen. Vooral in het zuidoosten kan de temperatuur flink oplopen.
Lees het artikel

Voormalige orkanen zorgen komende dagen voor veel wind en regen

18-09-2023 om 11:24
We hebben een wisselvallige week voor de boeg. Komende dagen is het nog warm, maar wel met veel wind en regen. Vrijdag en zaterdag wordt het wat koeler met zo'n 17 graden. "Volgende week kan het wel weer lekker worden", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar.
Lees het artikel

Waarschuwing voor regen en onweer, zware avondspits verwacht

18-09-2023 om 05:19
In een deel van het land geldt code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van tussen de 60 en 75 kilometer per uur en hagel. Mede daardoor wordt een zware avondspits verwacht, zo laat Rijkswaterstaat weten.
Lees het artikel

Ondanks regen, hagel of bloedhitte krijgt de zomervakantie een dikke 8

15-09-2023 om 14:06
Vakantiegangers hebben afgelopen zomer massaal van hun vakantie genoten, ondanks de soms extreme weersomstandigheden. Uit onderzoek onder het RTL Nieuwspanel blijkt dat vakantiegangers hun zomervakantie gemiddeld een 8,2 geven als rapportcijfer.
Lees het artikel

Geniet vooral van dit zonnige weekend, want het weer slaat om

15-09-2023 om 07:33
We krijgen een heerlijk warm en zonnig weekend, verzekert meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar ons. Het is zaak om er flink gebruik van te maken, want vanaf maandag moeten de korte broeken en zomerjurkjes weer een tijd de kast in.
Lees het artikel

VN laakt chaos autoriteiten: op tijd waarschuwen had veel doden in Libië kunnen voorkomen

14-09-2023 om 11:08
Het dodental als gevolg van de overstromingen in het oosten van Libië had veel lager kunnen zijn als er op tijd goed was gewaarschuwd. De meesten hadden gered kunnen worden als er in het land niet zo'n politieke en bestuurlijke chaos was. Dat zegt Petteri Taalas, het hoofd van de WMO, de meteorologische organisatie van de Verenigde Naties.
Lees het artikel