Actueel

In samenwerking met:

Vandaag nog een jasje mee, maar 30 graden in het weekend

Neem vandaag als je de deur uitstapt een jasje of trui mee: door een straffe noordenwind blijft het fris, vooral in de schaduw of als de zon even weg is. Dat verandert vrijdag, als de wind draait en we mogelijk de eerste landelijke zomerse dag meemaken. En wat dit weekend betreft? "Het wordt heet", zegt Buienradarmeteoroloog William Huizinga.

Het is een week vol tegenstrijdigheden in Nederland: warm in het zuiden, koud in het noorden. Dat komt door 'Noordzeebewolking', legt Huizinga uit. Vandaag stokt het kwik op de Wadden bijvoorbeeld bij 15 graden, in het noorden wordt het 19 graden, in het midden 22, terwijl de temperatuur in het zuidoosten kan oplopen tot 24 graden.

Wind draait

Echt strandweer is het dus nog niet. Daar komt bij dat een lagedrukgebied boven Duitsland vandaag bewolking veroorzaakt in het zuiden van het land, waar zelfs een plaatselijke bui kan vallen. 

Bekijk hier hoe warm het nu bij jou is:

Het weerbeeld verandert volledig als de noordenwind vrijdag naar het oosten draait. "Het gaat dan volop zomeren", legt Huizinga uit. Op veel plekken in het binnenland loopt de temperatuur vrijdagmiddag op tot 28 graden. In het zuidoosten kan het zelfs 30 graden worden. Ook in badplaatsen aan de Nederlandse westkust wordt het dan 'al echt strandweer'.

Het contrast met de Wadden blijft: daar wordt vrijdag zo'n 20 graden verwacht. Of je daar dan al op het strand kan liggen, is dus nog even de vraag. Maar het wordt wel het perfecte festivalweer: Op Terschelling begint vrijdag Oerol.

Zaterdag goed smeren

"Zaterdag gaat het nog een stapje verder", zegt de meteoroloog. In het midden en zuiden loopt de temperatuur zaterdagmiddag op tot ruim 30 graden. Een landelijke hittegolf (5 zomerse dagen van meer dan 25 graden, waarvan er 3 met 30 graden tropisch zijn) zit niet in de pijplijn. In Limburg en Brabant kan er wel sprake zijn van een lokale hittegolf. 

"Rol je zonnescherm dus naar beneden en smeer je in", zegt Huizinga. De zonkracht is dit weekend namelijk ook fors: 7. Ter vergelijking: de maximale Nederlandse zonkracht is 8. De uv-straling is zaterdagmiddag zo sterk dat je binnen een kwartier extra maatregelen moet nemen. 


07 juni 2023 10:56


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25