Actueel

In samenwerking met:

Veel wind in de tuin? Met deze tips ga je het tegen!

Wanneer het flink waait en jouw tuin redelijk open is opgezet, zorgt dit niet alleen voor een koudere gevoelstemperatuur maar ook voor wapperende planten. Niet echt fijn als je graag buiten zit, maar ook niet iedere plant is hier tegen opgewassen. Gelukkig bestaan er meerdere manieren om je tuin 'winddicht' te maken.

Tip 1: Een stevige schutting

De beste tip tegen veel wind in je tuin is het plaatsen van een stevige schutting. Bekijk goed uit welke hoeken van je tuin de meeste wind komt en plaats daar een stevige schutting. Wanneer je erg veel last hebt van wind kun je kiezen voor een extra hoge schutting.

Let wel op dat het belangrijk is dat de schutting stevig in de grond staat. Om dit te verzekeren kun je kiezen voor een hout-beton schutting. Het hout geeft een sfeervolle uitstraling en door het beton blijft hij op zijn plek. Daarnaast kun je ook een houten schutting nemen en deze laten begroeien met bijvoorbeeld klimop. Klimplanten zorgen voor extra stevigheid, maar ze zorgen natuurlijk ook voor extra verkoeling in je tuin. Wel zo fijn wanneer je tuin straks winddicht en dus extra warm is. 

Tip 2: Plaats een windscherm

Op het strand worden natuurlijk volop windschermen gebruikt, maar dit kun je ook makkelijk in je eigen tuin toepassen. Een windscherm biedt naast een schutting nog wat extra bescherming tegen de wind in je tuin. Bevestig een windscherm aan je muur, zodat je deze ook weer makkelijk aan de kant kunt doen als het minder hard waait.

Tip 3: Plaats een stevige groene haag

Heb je al een stevige schutting in je tuin, maar wil je toch meer groen? Plaats dan een groene haag om de wind uit je tuin te houden. Hoe hoger de haag, hoe beter het werkt tegen de wind. Kies in dat geval wel voor een haag die tegen een stootje kan, zoals de buxus of de Japanse hulst. Een stevige haag vangt goed de wind op.

Tip 4: Windbestendige grote planten

Om de wind in je tuin te breken kun je grote en hoge planten neerzetten. Planten vangen wind op en bieden daardoor een natuurlijk windscherm. Al is het wel belangrijk dat deze planten tegen de wind kunnen en niet snel afbreken of omwaaien. De planten moeten zachtjes kunnen meebuigen met de wind. Een hoge plant die goed tegen wind kan is bijvoorbeeld bamboe.

Wil je de tuin verder ook 'aankleden' met leuke, kleinere planten? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor mooie siergrassen.

Tip 5: Graaf een zitkuil

Als je veel last hebt van de wind in je tuin kun je dit creatief oplossen door in een gedeelte van je tuin een zitkuil te graven. Doordat dit deel van je tuin lager ligt dan de schutting en je woning vang je hier een stuk minder wind. Een zitkuil kun je leuk aankleden met bijvoorbeeld een vuurkorf, kussens en kleden. 

Tip 6: Bouw een veranda of een overkapping

Misschien geen kleine aanpassing, maar het maakt wel een groot verschil. Een veranda of een overkapping in je tuin is een luxe optie voor als je lekker uit de wind wil zitten. Deze klus neemt meer tijd (en geld) in beslag, maar het is een ideale oplossing. Daarnaast geeft het ook meteen veel sfeer aan je tuin!

Fotocredits


07 juni 2023 20:44


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25