Actueel

In samenwerking met:

Veel wind in de tuin? Met deze tips ga je het tegen!

Wanneer het flink waait en jouw tuin redelijk open is opgezet, zorgt dit niet alleen voor een koudere gevoelstemperatuur maar ook voor wapperende planten. Niet echt fijn als je graag buiten zit, maar ook niet iedere plant is hier tegen opgewassen. Gelukkig bestaan er meerdere manieren om je tuin 'winddicht' te maken.

Tip 1: Een stevige schutting

De beste tip tegen veel wind in je tuin is het plaatsen van een stevige schutting. Bekijk goed uit welke hoeken van je tuin de meeste wind komt en plaats daar een stevige schutting. Wanneer je erg veel last hebt van wind kun je kiezen voor een extra hoge schutting.

Let wel op dat het belangrijk is dat de schutting stevig in de grond staat. Om dit te verzekeren kun je kiezen voor een hout-beton schutting. Het hout geeft een sfeervolle uitstraling en door het beton blijft hij op zijn plek. Daarnaast kun je ook een houten schutting nemen en deze laten begroeien met bijvoorbeeld klimop. Klimplanten zorgen voor extra stevigheid, maar ze zorgen natuurlijk ook voor extra verkoeling in je tuin. Wel zo fijn wanneer je tuin straks winddicht en dus extra warm is. 

Tip 2: Plaats een windscherm

Op het strand worden natuurlijk volop windschermen gebruikt, maar dit kun je ook makkelijk in je eigen tuin toepassen. Een windscherm biedt naast een schutting nog wat extra bescherming tegen de wind in je tuin. Bevestig een windscherm aan je muur, zodat je deze ook weer makkelijk aan de kant kunt doen als het minder hard waait.

Tip 3: Plaats een stevige groene haag

Heb je al een stevige schutting in je tuin, maar wil je toch meer groen? Plaats dan een groene haag om de wind uit je tuin te houden. Hoe hoger de haag, hoe beter het werkt tegen de wind. Kies in dat geval wel voor een haag die tegen een stootje kan, zoals de buxus of de Japanse hulst. Een stevige haag vangt goed de wind op.

Tip 4: Windbestendige grote planten

Om de wind in je tuin te breken kun je grote en hoge planten neerzetten. Planten vangen wind op en bieden daardoor een natuurlijk windscherm. Al is het wel belangrijk dat deze planten tegen de wind kunnen en niet snel afbreken of omwaaien. De planten moeten zachtjes kunnen meebuigen met de wind. Een hoge plant die goed tegen wind kan is bijvoorbeeld bamboe.

Wil je de tuin verder ook 'aankleden' met leuke, kleinere planten? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor mooie siergrassen.

Tip 5: Graaf een zitkuil

Als je veel last hebt van de wind in je tuin kun je dit creatief oplossen door in een gedeelte van je tuin een zitkuil te graven. Doordat dit deel van je tuin lager ligt dan de schutting en je woning vang je hier een stuk minder wind. Een zitkuil kun je leuk aankleden met bijvoorbeeld een vuurkorf, kussens en kleden. 

Tip 6: Bouw een veranda of een overkapping

Misschien geen kleine aanpassing, maar het maakt wel een groot verschil. Een veranda of een overkapping in je tuin is een luxe optie voor als je lekker uit de wind wil zitten. Deze klus neemt meer tijd (en geld) in beslag, maar het is een ideale oplossing. Daarnaast geeft het ook meteen veel sfeer aan je tuin!

Fotocredits


07 juni 2023 20:44


Nu al bloedheet: Australië bereidt zich voor op zomer vol bosbranden

30-09-2023 om 17:19
Australië heeft nu al te maken met flink hete dagen en bosbranden. En dat terwijl de zomer pas in december begint. Een combinatie van het weerverschijnsel El Niño en klimaatverandering zorgen ervoor dat het risico op bosbranden toeneemt.
Lees het artikel

Zonnig nazomerweer houdt aan, morgen tot 24 graden

30-09-2023 om 10:45
Het is herfst, maar het lijkt af en toe wel zomer. Zeker morgen wordt het een echte nazomerdag, met zon, wat sluierbewolking en misschien wel gemiddeld 22 graden. "Dat is ronduit warm voor deze tijd van het jaar", zegt meteoroloog Philippe Schambergen.
Lees het artikel

Noodweer in New York zet straten onder water, zeeleeuw zwemt uit dierentuinverblijf

30-09-2023 om 04:32
Zware regenval in New York heeft geleid tot ondergelopen straten en overstromingen. Een zeeleeuw in de Central Park Zoo wist het extra water zelfs te gebruiken om even te ontsnappen uit haar verblijf.
Lees het artikel

Heerlijk nazomerweer, dus geniet er nog even van, zegt de weerman

26-09-2023 om 07:36
Niks te klagen toch als je naar buiten stapt? Rustig weer, een aangenaam zonnetje en, oké, af en toe een spetter regen op je hoofd. Het is goed nazomerweer, ziet ook meteoroloog Marc de Jong van Buienradar.
Lees het artikel

Om deze reden is het belangrijk mos van je dak te verwijderen (en zo doe je dat)

23-09-2023 om 18:22
Omdat dakpannen continu worden blootgesteld aan het weer, kunnen er op den duur mossen ontstaan. Het lijkt misschien onschuldig, maar het is erg schadelijk doordat de celdraden tot in de poriën van de dakbedekking groeien. Het is dan ook aan te raden het mos geregeld te verwijderen. Belangrijk is echter wel dat je op het volgende let:
Lees het artikel

Kou en regen: legt de herfst het Oekraïense offensief stil?

22-09-2023 om 19:24
Met de herfst in aantocht nemen de zorgen over het succes van het Oekraïense tegenoffensief toe. De regen zou het slagveld in een modderpoel doen veranderen waardoor tanks vastlopen. De dalende temperatuur en kortere dagen met minder daglicht helpen ook niet mee. Legt het najaar het Oekraïense offensief stil?
Lees het artikel

Regen en nog eens regen, maar de nazomer is in zicht

21-09-2023 om 12:42
De komende dagen hebben we de paraplu nog nodig, maar zaterdagmiddag klaart het op en kunnen we tot en met woensdag genieten van nazomerdagen. Vooral in het zuidoosten kan de temperatuur flink oplopen.
Lees het artikel

Voormalige orkanen zorgen komende dagen voor veel wind en regen

18-09-2023 om 11:24
We hebben een wisselvallige week voor de boeg. Komende dagen is het nog warm, maar wel met veel wind en regen. Vrijdag en zaterdag wordt het wat koeler met zo'n 17 graden. "Volgende week kan het wel weer lekker worden", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar.
Lees het artikel