Actueel

In samenwerking met:

Hatsj-woef! Ook jouw hond (of kat) kan last hebben van hooikoorts

Het hooikoortsseizoen is in volle gang. Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Je hond of kat kan namelijk ook last krijgen van een snotneus en tranende ogen. Wat kun je doen als je huisdier hooikoortsklachten vertoont?

Dieren met hooikoorts komen regelmatig voorbij in de praktijk, vertelt dierenarts Kristel de Munnik van AniCura Ermelo. "Het komt veel voor, maar mensen denken er niet zo snel aan", zegt ze tegen Editie NL. "Ze vertellen het ook een beetje grappend als ze langskomen: 'Het lijkt wel alsof-ie last heeft van hooikoorts.' Dat blijkt ook vaak zo te zijn."

Hoewel mensen het wat grappend vertellen, noemt De Munnik het wel 'erg vervelend' voor de dieren. "De klachten zijn vergelijkbaar met die van mensen. Dieren hebben er ook best wel last van."

Zelfde soort immuunsysteem

Dat ook huisdieren hooikoorts kunnen krijgen lijkt wellicht gek, maar dat is het eigenlijk niet. "Het immuunsysteem van alle zoogdieren steekt een beetje hetzelfde in elkaar", vertelt dierenarts Marnix Lamberts van EDZ Amsterdam. En wij mensen zijn natuurlijk zoogdieren, net als katten en honden.

Lamberts voegt toe: "Elk wezen dat een ademhalingsstelsel als het onze heeft, kan hooikoorts krijgen."

Honden de pineut

Maar vooral honden zijn de pineut, zegt De Munnik. Die kunnen dus dezelfde klachten als mensen hebben, zoals rode traanogen en een loopneus. "Maar ze hebben ook vaak last van jeuk."

Volgens De Munnik zijn het klachten die snel opvallen. Het is het beste om de dierenarts op te bellen om zo snel mogelijk een afspraak te maken. "De behandeling hangt af van wat de klachten zijn en hoe erg ze zijn", legt De Munnik uit. "Soms zijn oogdruppels voldoende, soms zijn er jeukremmers nodig."

Af en toe, als de klachten terugkeren, kan de dierenarts ook besluiten om een langer traject te starten. "Dan kan er medicatie op maat worden gemaakt." In heel ernstige gevallen wordt zelfs de ontstekingsremmer prednison voorgeschreven, maar dat gebeurt niet vaak. "Gelukkig zijn er nieuwe medicijnen op de markt die niet zulke heftige bijwerkingen hebben."

Klachten verlichten

Mocht je vermoeden dat je hond hooikoorts heeft en wil je, in afwachting van een afspraak bij de dierenarts, de klachten wat verlichten? Dan zijn er een paar dingen die je kunt doen. "Vaak lopen ze buiten, dus het helpt wel om na de wandeling de pootjes af te spoelen." Zo spoel je de pollen eraf en wrijft de hond die niet in zijn gezicht.

Tot slot: "Tegen de jeuk kun je je hond een lekker koel bad geven of een anti-jeukshampoo gebruiken, maar gebruik die niet meer dan twee keer per week."


06 juni 2023 15:53


Zomer in oktober: vandaag 27 graden in Limburg

02-10-2023 om 08:38
De maand oktober is aangebroken, maar het weerbeeld past daar nog niet bij. Afgelopen weekend boften we al met het warme weer en ook vandaag krijgen we te maken met hoge temperaturen. In Limburg kan het zelfs 27 graden worden. Ook voor volgend weekend ziet het er goed uit.
Lees het artikel

Nu al bloedheet: Australië bereidt zich voor op zomer vol bosbranden

30-09-2023 om 17:19
Australië heeft nu al te maken met flink hete dagen en bosbranden. En dat terwijl de zomer pas in december begint. Een combinatie van het weerverschijnsel El Niño en klimaatverandering zorgen ervoor dat het risico op bosbranden toeneemt.
Lees het artikel

Zonnig nazomerweer houdt aan, morgen tot 24 graden

30-09-2023 om 10:45
Het is herfst, maar het lijkt af en toe wel zomer. Zeker morgen wordt het een echte nazomerdag, met zon, wat sluierbewolking en misschien wel gemiddeld 22 graden. "Dat is ronduit warm voor deze tijd van het jaar", zegt meteoroloog Philippe Schambergen.
Lees het artikel

Noodweer in New York zet straten onder water, zeeleeuw zwemt uit dierentuinverblijf

30-09-2023 om 04:32
Zware regenval in New York heeft geleid tot ondergelopen straten en overstromingen. Een zeeleeuw in de Central Park Zoo wist het extra water zelfs te gebruiken om even te ontsnappen uit haar verblijf.
Lees het artikel

Heerlijk nazomerweer, dus geniet er nog even van, zegt de weerman

26-09-2023 om 07:36
Niks te klagen toch als je naar buiten stapt? Rustig weer, een aangenaam zonnetje en, oké, af en toe een spetter regen op je hoofd. Het is goed nazomerweer, ziet ook meteoroloog Marc de Jong van Buienradar.
Lees het artikel

Om deze reden is het belangrijk mos van je dak te verwijderen (en zo doe je dat)

23-09-2023 om 18:22
Omdat dakpannen continu worden blootgesteld aan het weer, kunnen er op den duur mossen ontstaan. Het lijkt misschien onschuldig, maar het is erg schadelijk doordat de celdraden tot in de poriën van de dakbedekking groeien. Het is dan ook aan te raden het mos geregeld te verwijderen. Belangrijk is echter wel dat je op het volgende let:
Lees het artikel

Kou en regen: legt de herfst het Oekraïense offensief stil?

22-09-2023 om 19:24
Met de herfst in aantocht nemen de zorgen over het succes van het Oekraïense tegenoffensief toe. De regen zou het slagveld in een modderpoel doen veranderen waardoor tanks vastlopen. De dalende temperatuur en kortere dagen met minder daglicht helpen ook niet mee. Legt het najaar het Oekraïense offensief stil?
Lees het artikel

Regen en nog eens regen, maar de nazomer is in zicht

21-09-2023 om 12:42
De komende dagen hebben we de paraplu nog nodig, maar zaterdagmiddag klaart het op en kunnen we tot en met woensdag genieten van nazomerdagen. Vooral in het zuidoosten kan de temperatuur flink oplopen.
Lees het artikel