Actueel

In samenwerking met:

Geen costa maar fjorden: Noord-Europa populairder als zomerbestemming

Geen zon, zee, strand en paella, maar fjorden, bossen, meren en smørrebrød. Reisbureaus zien dat Scandinavië populair is bij vakantiegangers. Waar we eerder massaal via de Route du Soleil naar het zuiden trokken, kiezen mensen nu vaker voor een Noord-Europese bestemming. "Je struikelt hier niet over de toeristen."

Vooral vakanties naar Zuid-Noorwegen, Denemarken en Zweden zijn populair vanwege de goede bereikbaarheid. Maar ook IJsland, Finland en het noorden van Noorwegen worden steeds vaker gekozen als zomervakantiebestemming. Dat blijkt uit gegevens van Nordic, een reisbureau gespecialiseerd in vakanties naar Scandinavië.

"We ervaren duidelijk een toenemende trend in toerisme", zegt directeur Hugo van Drie tegen Editie NL. "We zien het bij verschillende soorten vakanties: van camperreizen tot rondreizen. En ook voor alle leeftijden, van jong tot oud." Andere reisorganisaties zoals Corendon en ANWB zien dezelfde trend, laten ze weten aan NU.nl.

Steeds drukker

Dat het drukker wordt heeft ook Karin van Vliet opgemerkt. Zij runt samen met haar man Evert een camping in het Zweedse Årjäng. "Er komen steeds meer campings, en de campings die er al waren worden uitgebreid. Ook de elektriciteitsnetwerken worden aangepast. Hetzelfde gebeurt in de skigebieden. Volgens het Zweedse CBS is het toerisme met 30 procent gestegen."

Mensen zijn op zoek naar nieuwe ervaringen, denkt Van Vliet. "Ze willen een andere omgeving verkennen en die vinden ze in Zweden. Door de pandemie zijn mensen gaan waarderen hoe belangrijk open ruimtes en natuur zijn, en dat is precies wat Zweden te bieden heeft." 

Klimaat

Volgens haar is het weer ook beter beter dan mensen vaak denken. "Ondanks het feit dat het misschien vaker regent dan in Zuid-Europa, is het weer hier nog steeds aantrekkelijk. De hitte in het zuiden kan zelfs een afknapper zijn, waardoor Scandinavië een aantrekkelijkere bestemming wordt."

Evert en Karin op hun camping

Dat merkt ook Van Drie. "Wij zien de laatste jaren dat veel mensen temperaturen van rond de 20 graden verkiezen boven 35 graden of warmer, zodat ze actief kunnen zijn. En dat is fijn, want Scandinavië is perfect voor outdoor-activiteiten zoals wandelen." 

Prijzen

Hoewel sommige mensen niet kiezen voor Scandinavië vanwege de hogere prijzen, valt dat volgens Van Drie op dit moment ook mee. "De inflatie is minder hoog geweest dan in Nederland en Zuid-Europa. De prijzen van boodschappen zijn in Scandinavië nu vergelijkbaar met Nederland. En de prijs-kwaliteitsverhouding is uitstekend."

In Zweden is de wisselkoers ten opzichte van de euro op dit moment bovendien heel voordelig, vertelt Karin van Vliet. "Dat maakt dat vakanties naar Zweden nu beter betaalbaar zijn."

Massatoerisme

Massatoerisme hoef je er voorlopig niet te verwachten, verzekert ze. "Je hebt hier wel gebieden waar veel Nederlanders zitten, en het worden er steeds meer. Maar je struikelt er niet over."

André Hazes uit de speakers en broodjes frikandel heb je er al helemaal niet. "Daar komen de Nederlanders hier niet voor. We hebben wél typisch Zweedse gehaktballetjes. We promoten hier wat bij het land hoort." 


05 juni 2023 18:14


Heerlijk nazomerweer, dus geniet er nog even van, zegt de weerman

26-09-2023 om 07:36
Niks te klagen toch als je naar buiten stapt? Rustig weer, een aangenaam zonnetje en, oké, af en toe een spetter regen op je hoofd. Het is goed nazomerweer, ziet ook meteoroloog Marc de Jong van Buienradar.
Lees het artikel

Om deze reden is het belangrijk mos van je dak te verwijderen (en zo doe je dat)

23-09-2023 om 18:22
Omdat dakpannen continu worden blootgesteld aan het weer, kunnen er op den duur mossen ontstaan. Het lijkt misschien onschuldig, maar het is erg schadelijk doordat de celdraden tot in de poriën van de dakbedekking groeien. Het is dan ook aan te raden het mos geregeld te verwijderen. Belangrijk is echter wel dat je op het volgende let:
Lees het artikel

Kou en regen: legt de herfst het Oekraïense offensief stil?

22-09-2023 om 19:24
Met de herfst in aantocht nemen de zorgen over het succes van het Oekraïense tegenoffensief toe. De regen zou het slagveld in een modderpoel doen veranderen waardoor tanks vastlopen. De dalende temperatuur en kortere dagen met minder daglicht helpen ook niet mee. Legt het najaar het Oekraïense offensief stil?
Lees het artikel

Regen en nog eens regen, maar de nazomer is in zicht

21-09-2023 om 12:42
De komende dagen hebben we de paraplu nog nodig, maar zaterdagmiddag klaart het op en kunnen we tot en met woensdag genieten van nazomerdagen. Vooral in het zuidoosten kan de temperatuur flink oplopen.
Lees het artikel

Voormalige orkanen zorgen komende dagen voor veel wind en regen

18-09-2023 om 11:24
We hebben een wisselvallige week voor de boeg. Komende dagen is het nog warm, maar wel met veel wind en regen. Vrijdag en zaterdag wordt het wat koeler met zo'n 17 graden. "Volgende week kan het wel weer lekker worden", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar.
Lees het artikel

Waarschuwing voor regen en onweer, zware avondspits verwacht

18-09-2023 om 05:19
In een deel van het land geldt code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van tussen de 60 en 75 kilometer per uur en hagel. Mede daardoor wordt een zware avondspits verwacht, zo laat Rijkswaterstaat weten.
Lees het artikel

Ondanks regen, hagel of bloedhitte krijgt de zomervakantie een dikke 8

15-09-2023 om 14:06
Vakantiegangers hebben afgelopen zomer massaal van hun vakantie genoten, ondanks de soms extreme weersomstandigheden. Uit onderzoek onder het RTL Nieuwspanel blijkt dat vakantiegangers hun zomervakantie gemiddeld een 8,2 geven als rapportcijfer.
Lees het artikel

Geniet vooral van dit zonnige weekend, want het weer slaat om

15-09-2023 om 07:33
We krijgen een heerlijk warm en zonnig weekend, verzekert meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar ons. Het is zaak om er flink gebruik van te maken, want vanaf maandag moeten de korte broeken en zomerjurkjes weer een tijd de kast in.
Lees het artikel