Actueel

In samenwerking met:

6 tips om je huis tegen de hitte te beschermen

De zomerse temperaturen blijven voorlopig nog even aanhouden en dat betekent dat je dat in huis wellicht ook zult merken. Niet altijd even prettig als je binnen juist wilt afkoelen, werken of slapen. Wij hebben zes essentiële tips voor je op een rijtje gezet, zodat jij je huis deze zomer zo koel mogelijk houdt. Van daadwerkelijke aanpassingen en toevoegingen aan je huis tot aanpassingen in je dagelijkse routine.

1. Houd raamdecoratie gesloten

Je kunt de warmte in huis voor een aanzienlijk deel buiten de deur houden door alle gordijnen, jaloezieën, luxaflex, of andere raamdecoratie gesloten te houden, vooral op de warmste momenten van de dag! Wil je de warmte nog beter tegengaan? Dan kun je kiezen voor verduisterende gordijnen. Deze blokkeren het zonlicht en werken dus isolerend tegen de warmte. 

Heeft je huis toevallig ook luiken? Ook deze werken perfect om de warmte buiten te houden! 

2. Investeer in goede isolatie

Een goede isolatie van je huis beschermt je huis tegen de kou in de winter, maar ook tegen de warmte in de zomer. Om de warmte tegen te houden is het verstandig om de muren aan de buitenkant van het huis te isoleren. Deze vangt de warme temperatuur op en houdt dit tegen.

Daarnaast kun je kiezen voor dakisolatie. Op je dak brandt de zon immers het meest. De temperatuur op het dak kan zelfs oplopen tot wel 80 graden. Daarom is het slim om je dak te isoleren, om de hoge temperatuur binnen te onderdrukken.

3. Houd de ramen en deuren overdag gesloten

Veel mensen hebben de neiging om bij warmte de ramen open te zetten, 'om lekker door te luchten'. Maar dit is juist een van de grootste fouten die je kunt maken. Hierdoor laat je de warmte namelijk juist binnen. Om de warmte buiten de deur te houden kun je beter de deuren en ramen – en dus ook de raamdecoratie – overdag sluiten.

Uiteraard is het wel belangrijk om goed te blijven ventileren en regelmatig even de ramen open te zetten voor frisse lucht in huis. Daarom is het slim om in de avond en nacht en het liefst ook vroeg in de ochtend alle ramen open te zetten, zodat je huis goed kan doorluchten. Op deze manier komt er ook weer frisse, koude lucht in huis. En zodra het warmer wordt uiteraard gelijk weer alle ramen en deuren sluiten. 

4. Zet je elektrische apparaten uit

Je elektrische apparaten in huis kun je natuurlijk beter uitzetten, omdat het vaak energieslurpers zijn. Maar los van het energieverbruik produceren ze ook nog eens warmte. De temperatuur in huis zal dus ook afkoelen als je de apparaten helemaal uitzet – laat ze niet op waakstand staan, maar haal het liefst ook de stekkers eruit. Ook van je oven komt veel warmte af, dus deze kun je in de zomer beter zo min mogelijk gebruiken én het deurtje na gebruik dichtlaten. 

5. Neem planten die je huis koelen

Ook planten kunnen je huis beschermen tegen de hitte. Ze kunnen de temperatuur in huis met een paar graden laten dalen door de vochtigheid. Wil je weten welke planten jouw huis lekker koel houden? Lees het in onderstaand artikel:

Maar niet alleen ín je huis, ook rondom je huis bieden planten ontzettend veel verkoeling. Dit betekent overigens echt niet dat je gelijk moet denken aan een boom die al het zonlicht wegneemt, ook kleinere bomen en struiken naast en rondom je huis houden je woning al een stuk koeler. Je kunt ook kiezen voor een groen (sedum)dak of een groene gevel om je huis te isoleren tegen de warmte.

6. Gebruik de ventilator of airco op de juiste manier

Het zal geen verrassing zijn, maar een ventilator of een airco is je grootste vriend deze dagen. Zorg er echter wel voor dat je hem goed plaatst en op de juiste manier gebruikt. Als je last hebt van klamme nachten en snel van de warme lucht afwilt, kun je de ventilator op de hoogste stand in de deuropening zetten of voor het open raam. Zo ontstaat er een verschil in luchtdruk dat ervoor zorgt dat de koele buitenlucht naar binnenstroomt. 

Een airco werkt uiteraard nog het beste om je huis te verkoelen, maar het is wel een grote energieslurper, dus houd daar rekening mee. Toch kom je – met de juiste trucs – met een ventilator ook al heel ver. Richt je ventilator bijvoorbeeld op een bak met ijsblokjes, een koelelement, een fles met bevroren water, een vochtige handdoek of een bak met ijswater. De ventilator verspreidt het (koude) vocht de lucht in, waardoor je huis enkele graden afkoelt.

Fotocredits


08 juni 2023 20:42


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at ViewComponents.NewsOverviewViewComponent.InvokeAsync(Control control) in D:\a\1\s\src\Buienradar\ViewComponents\NewsOverviewViewComponent.cs:line 28 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsyncCore(ObjectMethodExecutor executor, Object component, ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25