We moeten er nog wel even op wachten. Vooralsnog ligt het hogedrukgebied boven Schotland er nog wel een tijdje. "Er zit nog niet veel schot in de zaak", zegt Middendorp. De meteoroloog verwacht de komende dagen meer van hetzelfde: veel zon en rond de 20 graden.
Enorm contrast
In het noorden is het overigens een stuk frisser. De 'Noordzeebewolking' gooit daar iedere ochtend roet in het eten. In het waddengebied blijft het vandaag en morgen fris, met 14 tot 15 graden. Een enorm contrast met het zuidoosten van het land. In Limburg kan het vandaag al 25 graden worden.
Limburg kan sowieso een hele zomerse week verwachten met dagelijks zomerse temperaturen. "In Friesland zullen ze zeggen: waar heb je het over? Ook morgen hebben ze daar in de ochtend veel bewolking. Zonder die zon en met die noorderwind voelt het daar behoorlijk fris aan."
Vandaag zullen de noorderlingen hun jas nog aan hebben, later deze week kan die uit. "De wind gaat meer draaien naar het oosten. Dan raken we de frisse aanvoer over de Noordzee kwijt en komt de wind over land. Het aardoppervlak kan daardoor flink opwarmen en daardoor ook de lucht."
30 graden
We hebben dit alles te danken aan het hogedrukgebied dat dus aan de wandel gaat, richting Noorwegen. Donderdag kan mogelijk de eerste zomerse dag worden, dan wordt het in de Bilt misschien 25 graden. "Vrijdag gebeurt dat sowieso", zegt Middendorp.
De temperatuur in het weekend komt uit tussen de 25 en 30 graden. In het zuidoosten wordt het opnieuw het warmst met 30 graden. Het blijft nagenoeg droog.
Extreem veel pollen
Het 'regent' wel wat anders de komende dagen: pollen. Het Finse Meteorologisch Instituut (FMI) heeft een model ontwikkeld waarin de weersverwachting is gekoppeld aan de pollen die door de lucht zweven. Het gaat om stuifmeel van de berk, de els en de olijf. Ook stuifmeel van de kruiden bijvoet en ambrosia worden bijgehouden.
Vorige maand waren het de berken die in bloei kwamen, nu zijn het de grassen. Er worden extreem veel pollen verwacht. De pollenradar van Buienradar bereikt vrijdag in het oosten en zuiden van het land de hoogste fase: 10.
Deze grassen staan in bloei
De grassen staan nu volop in bloei, meldt Pollennieuws.nl. Gemakkelijk te herkennen soorten zijn Grote vossenstaart, kropaar, zachte en ijle dravik, Engels raaigras, zwenkgrassen en ook steeds meer glanshaver. Ze laten hun aren en pluimen zien en als ze openen komen de helmknoppen met het pollen tevoorschijn.
Onder droge, zonnige en wat winderige weersomstandigheden laten de bloeiende grassen het pollen of stuifmeel vrij in de lucht. Dit is zeer sterk allergeen en meer dan twee miljoen mensen zullen dat dan ook merken. Ze krijgen flink last van hooikoortsachtige klachten: niessalvo’s, jeukende ogen, vermoeidheid, verminderde concentratie en slechter slapen.
Bron: Flora van Nederland, Pollennieuws.nl