Actueel

In samenwerking met:

Hogedrukgebied 'aan de wandel', lokaal komend weekend 30 graden

Het hogedrukgebied boven Schotland dat al weken zorgt voor veel zon, droogte en een schrale noorderwind, gaat later deze week 'aan de wandel', zegt Maurice Middendorp van Buienradar. Volgens de meteoroloog komt de wind straks uit het oosten en dat gaan we merken. Na donderdag stijgt het kwik in een groot deel van het land naar zomerse waarden van 25 graden of meer. "Vanaf vrijdag gaat Limburg zelfs de tropische waarde van 30 graden halen."

We moeten er nog wel even op wachten. Vooralsnog ligt het hogedrukgebied boven Schotland er nog wel een tijdje. "Er zit nog niet veel schot in de zaak", zegt Middendorp. De meteoroloog verwacht de komende dagen meer van hetzelfde: veel zon en rond de 20 graden.

Enorm contrast

In het noorden is het overigens een stuk frisser. De 'Noordzeebewolking' gooit daar iedere ochtend roet in het eten. In het waddengebied blijft het vandaag en morgen fris, met 14 tot 15 graden. Een enorm contrast met het zuidoosten van het land. In Limburg kan het vandaag al 25 graden worden.

Limburg kan sowieso een hele zomerse week verwachten met dagelijks zomerse temperaturen. "In Friesland zullen ze zeggen: waar heb je het over? Ook morgen hebben ze daar in de ochtend veel bewolking. Zonder die zon en met die noorderwind voelt het daar behoorlijk fris aan."

Vandaag zullen de noorderlingen hun jas nog aan hebben, later deze week kan die uit. "De wind gaat meer draaien naar het oosten. Dan raken we de frisse aanvoer over de Noordzee kwijt en komt de wind over land. Het aardoppervlak kan daardoor flink opwarmen en daardoor ook de lucht."

30 graden

We hebben dit alles te danken aan het hogedrukgebied dat dus aan de wandel gaat, richting Noorwegen. Donderdag kan mogelijk de eerste zomerse dag worden, dan wordt het in de Bilt misschien 25 graden. "Vrijdag gebeurt dat sowieso", zegt Middendorp.

De temperatuur in het weekend komt uit tussen de 25 en 30 graden. In het zuidoosten wordt het opnieuw het warmst met 30 graden. Het blijft nagenoeg droog.

Extreem veel pollen

Het 'regent' wel wat anders de komende dagen: pollen. Het Finse Meteorologisch Instituut (FMI) heeft een model ontwikkeld waarin de weersverwachting is gekoppeld aan de pollen die door de lucht zweven. Het gaat om stuifmeel van de berk, de els en de olijf. Ook stuifmeel van de kruiden bijvoet en ambrosia worden bijgehouden.

Vorige maand waren het de berken die in bloei kwamen, nu zijn het de grassen. Er worden extreem veel pollen verwacht. De pollenradar van Buienradar bereikt vrijdag in het oosten en zuiden van het land de hoogste fase: 10.

Kaart van actuele concentratie grassenpollen in Europa.

Deze grassen staan in bloei

De grassen staan nu volop in bloei, meldt Pollennieuws.nl. Gemakkelijk te herkennen soorten zijn Grote vossenstaart, kropaar, zachte en ijle dravik, Engels raaigras, zwenkgrassen en ook steeds meer glanshaver. Ze laten hun aren en pluimen zien en als ze openen komen de helmknoppen met het pollen tevoorschijn.

Onder droge, zonnige en wat winderige weersomstandigheden laten de bloeiende grassen het pollen of stuifmeel vrij in de lucht. Dit is zeer sterk allergeen en meer dan twee miljoen mensen zullen dat dan ook merken. Ze krijgen flink last van hooikoortsachtige klachten: niessalvo’s, jeukende ogen, vermoeidheid, verminderde concentratie en slechter slapen.

Bron: Flora van Nederland, Pollennieuws.nl


05 juni 2023 11:48


Om deze reden is het belangrijk mos van je dak te verwijderen (en zo doe je dat)

23-09-2023 om 18:22
Omdat dakpannen continu worden blootgesteld aan het weer, kunnen er op den duur mossen ontstaan. Het lijkt misschien onschuldig, maar het is erg schadelijk doordat de celdraden tot in de poriën van de dakbedekking groeien. Het is dan ook aan te raden het mos geregeld te verwijderen. Belangrijk is echter wel dat je op het volgende let:
Lees het artikel

Kou en regen: legt de herfst het Oekraïense offensief stil?

22-09-2023 om 19:24
Met de herfst in aantocht nemen de zorgen over het succes van het Oekraïense tegenoffensief toe. De regen zou het slagveld in een modderpoel doen veranderen waardoor tanks vastlopen. De dalende temperatuur en kortere dagen met minder daglicht helpen ook niet mee. Legt het najaar het Oekraïense offensief stil?
Lees het artikel

Regen en nog eens regen, maar de nazomer is in zicht

21-09-2023 om 12:42
De komende dagen hebben we de paraplu nog nodig, maar zaterdagmiddag klaart het op en kunnen we tot en met woensdag genieten van nazomerdagen. Vooral in het zuidoosten kan de temperatuur flink oplopen.
Lees het artikel

Voormalige orkanen zorgen komende dagen voor veel wind en regen

18-09-2023 om 11:24
We hebben een wisselvallige week voor de boeg. Komende dagen is het nog warm, maar wel met veel wind en regen. Vrijdag en zaterdag wordt het wat koeler met zo'n 17 graden. "Volgende week kan het wel weer lekker worden", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar.
Lees het artikel

Waarschuwing voor regen en onweer, zware avondspits verwacht

18-09-2023 om 05:19
In een deel van het land geldt code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van tussen de 60 en 75 kilometer per uur en hagel. Mede daardoor wordt een zware avondspits verwacht, zo laat Rijkswaterstaat weten.
Lees het artikel

Ondanks regen, hagel of bloedhitte krijgt de zomervakantie een dikke 8

15-09-2023 om 14:06
Vakantiegangers hebben afgelopen zomer massaal van hun vakantie genoten, ondanks de soms extreme weersomstandigheden. Uit onderzoek onder het RTL Nieuwspanel blijkt dat vakantiegangers hun zomervakantie gemiddeld een 8,2 geven als rapportcijfer.
Lees het artikel

Geniet vooral van dit zonnige weekend, want het weer slaat om

15-09-2023 om 07:33
We krijgen een heerlijk warm en zonnig weekend, verzekert meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar ons. Het is zaak om er flink gebruik van te maken, want vanaf maandag moeten de korte broeken en zomerjurkjes weer een tijd de kast in.
Lees het artikel

VN laakt chaos autoriteiten: op tijd waarschuwen had veel doden in Libië kunnen voorkomen

14-09-2023 om 11:08
Het dodental als gevolg van de overstromingen in het oosten van Libië had veel lager kunnen zijn als er op tijd goed was gewaarschuwd. De meesten hadden gered kunnen worden als er in het land niet zo'n politieke en bestuurlijke chaos was. Dat zegt Petteri Taalas, het hoofd van de WMO, de meteorologische organisatie van de Verenigde Naties.
Lees het artikel