Actueel

In samenwerking met:

Airco's loeien door hittegolf in China, maar er is niet genoeg stroom

In het zuiden en oosten van China woedt al wekenlang een hittegolf, en dat terwijl de zomer nog moet beginnen. Mensen zetten massaal de airco aan in huis en op kantoor, maar daar is het stroomnet niet op voorbereid.

In Shanghai was het afgelopen maandag 36 graden, de warmste meidag ooit in de stad gemeten. En de hitte houdt voorlopig nog niet op. De komende dagen verwachten Chinese weervoorspellers op sommige plekken een temperatuur van boven de 40 graden.

Extreme temperaturen

"Het zijn extreme temperaturen voor deze tijd van het jaar", legt klimaatexpert Bart Verheggen van RTL Nieuws uit. "Het is ook bijzonder dat het zo lang aanhoudt. Hoe langer de hittegolf duurt, hoe meer overlast het brengt. Je kan bijvoorbeeld denken aan gezondheidsrisico's zoals uitdroging en hitteberoertes, maar ook aan moeite met slapen. Daarnaast kan aanhoudende warmte leiden tot droogte."

Verheggen ziet dat klimaatverandering een duidelijke rol speelt bij de hittegolf. "Je kunt nu wel stellen dat elke nieuwe hittegolf sterker is geworden door klimaatverandering. Daarnaast neemt ook het aantal hittegolven toe." Zo had China vorig jaar ook al te maken met hittegolven, en is het in onder andere India, Thailand en Vietnam ook al maandenlang ongebruikelijk heet.

Door de hitte zetten veel Chinezen hun airconditioning aan. "Het is in de steden echt uitzonderlijk om een huishouden te treffen zonder airco", vertelt China-correspondent Roland Smid. "En dat is ook wel nodig, want in de zomer is het maandenlang heel warm."

Maar als miljoenen mensen de hele dag hun airco aanzetten, kan er een tekort aan elektriciteit ontstaan. Steden in Zuid-China hebben nu al te maken met een bijna-historisch hoog elektriciteitsverbruik.

Rantsoen

Lokale autoriteiten nemen maatregelen om het hoge verbruik tegen te gaan. Zo kan er plaatselijk een rantsoen op elektriciteit komen, iets wat vorig jaar ook al gebeurde.

"Als de stroom op rantsoen gaat, wordt je elektriciteit zo'n 2 of 3 uur lang afgesloten", zegt Smid. "Ziekenhuizen en basisvoorzieningen blijven wel aangesloten, maar huizen en kantoren hebben dan geen stroom. En dus ook geen airco."

Het tekort aan elektriciteit neemt alleen maar toe. "China wordt steeds welvarender, en dat betekent ook dat steeds meer mensen een airco kopen. Daarnaast kopen mensen bijvoorbeeld ook meer elektrische auto's."

Smid ziet dat China het elektriciteitstekort wil bestrijden door meer te investeren in schone energie. "Dat is geen pr-praatje van de Chinese overheid, ze zijn er hard mee bezig. Maar de wens om te vergroenen wordt in de weg gezeten door de werkelijkheid, want er is niet genoeg schone energie voor handen. Daarom bouwt China zelfs nieuwe kolencentrales, want anders komen ze in de problemen. Op korte termijn leveren de andere energiebronnen nog niet genoeg op."

Zo belandt China in een vicieuze cirkel: zolang de airco's op grijze stroom draaien, dragen ze indirect bij aan klimaatverandering en zwaardere hittegolven. De komende dagen wordt het alleen nog maar warmer, en daarmee groeit ook het tekort aan stroom.


02 juni 2023 19:01


Heerlijk nazomerweer, dus geniet er nog even van, zegt de weerman

26-09-2023 om 07:36
Niks te klagen toch als je naar buiten stapt? Rustig weer, een aangenaam zonnetje en, oké, af en toe een spetter regen op je hoofd. Het is goed nazomerweer, ziet ook meteoroloog Marc de Jong van Buienradar.
Lees het artikel

Om deze reden is het belangrijk mos van je dak te verwijderen (en zo doe je dat)

23-09-2023 om 18:22
Omdat dakpannen continu worden blootgesteld aan het weer, kunnen er op den duur mossen ontstaan. Het lijkt misschien onschuldig, maar het is erg schadelijk doordat de celdraden tot in de poriën van de dakbedekking groeien. Het is dan ook aan te raden het mos geregeld te verwijderen. Belangrijk is echter wel dat je op het volgende let:
Lees het artikel

Kou en regen: legt de herfst het Oekraïense offensief stil?

22-09-2023 om 19:24
Met de herfst in aantocht nemen de zorgen over het succes van het Oekraïense tegenoffensief toe. De regen zou het slagveld in een modderpoel doen veranderen waardoor tanks vastlopen. De dalende temperatuur en kortere dagen met minder daglicht helpen ook niet mee. Legt het najaar het Oekraïense offensief stil?
Lees het artikel

Regen en nog eens regen, maar de nazomer is in zicht

21-09-2023 om 12:42
De komende dagen hebben we de paraplu nog nodig, maar zaterdagmiddag klaart het op en kunnen we tot en met woensdag genieten van nazomerdagen. Vooral in het zuidoosten kan de temperatuur flink oplopen.
Lees het artikel

Voormalige orkanen zorgen komende dagen voor veel wind en regen

18-09-2023 om 11:24
We hebben een wisselvallige week voor de boeg. Komende dagen is het nog warm, maar wel met veel wind en regen. Vrijdag en zaterdag wordt het wat koeler met zo'n 17 graden. "Volgende week kan het wel weer lekker worden", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar.
Lees het artikel

Waarschuwing voor regen en onweer, zware avondspits verwacht

18-09-2023 om 05:19
In een deel van het land geldt code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van tussen de 60 en 75 kilometer per uur en hagel. Mede daardoor wordt een zware avondspits verwacht, zo laat Rijkswaterstaat weten.
Lees het artikel

Ondanks regen, hagel of bloedhitte krijgt de zomervakantie een dikke 8

15-09-2023 om 14:06
Vakantiegangers hebben afgelopen zomer massaal van hun vakantie genoten, ondanks de soms extreme weersomstandigheden. Uit onderzoek onder het RTL Nieuwspanel blijkt dat vakantiegangers hun zomervakantie gemiddeld een 8,2 geven als rapportcijfer.
Lees het artikel

Geniet vooral van dit zonnige weekend, want het weer slaat om

15-09-2023 om 07:33
We krijgen een heerlijk warm en zonnig weekend, verzekert meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar ons. Het is zaak om er flink gebruik van te maken, want vanaf maandag moeten de korte broeken en zomerjurkjes weer een tijd de kast in.
Lees het artikel