Actueel

In samenwerking met:

Jasper is ongeneeslijk ziek door melanoom: 'Smeer randje boven wetsuit in'

Vorig jaar kregen 8000 mensen in Nederland te maken met een melanoom, de meest dodelijke vorm van huidkanker. Zo ook surfer Jasper Rijpma, die ongeneeslijk ziek is. Hij organiseert op 11 juni een peddeltocht om mensen voor hetzelfde lot te behoeden.

Als fervent surfer is Jasper Rijpma veel in de zon te vinden. In 2020 werd hij gewezen op een plekje in zijn nek. "Ik heb er nog een tijd mee rondgelopen. Pas veel later ging ik naar de dokter en is de moedervlek preventief weggesneden", vertelt hij aan Editie NL.

Maar het kwaad was toen al geschied. Het plekje bleek een melanoom: een agressieve manier van huidkanker. "Ik had daar nog nooit van gehoord." De kanker was via zijn lymfeklieren uitgezaaid naar zijn longen. "De behandelingen sloegen niet aan. Dat betekent dat ik ongeneeslijk ziek ben."

Peddelen

Om meer bekendheid te geven aan de melanoom en andere mensen zo te behoeden heeft Jasper een actie opgezet. Op 11 juni gaat hij 42 kilometer peddelen op zijn surfboard. "Ik lig dan dus op mijn buik en peddel met mijn armen. In de surfwereld is dat bekend. Ik wilde iets doen waar ik talent voor heb." Hij zal zo'n 8,5 uur moeten peddelen.

Meest voorkomende kankersoort

Huidkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker. In 2022 werd het bij 83.300 mensen geconstateerd. Bij ruim 8000 daarvan ging het om een melanoom. Dat jaar overleden er 788 mensen als gevolg van een melanoom.

Bron: KWF

Smeren

Een boodschap die Jasper met zijn actie wil meegeven is om je goed in te smeren met zonnebrandcrème, ook op plekjes die je in eerste instantie misschien vergeet. "Ik smeerde het plekje in mijn nek, net boven de grens van mijn wetsuit, nooit in. Daar kwam de melanoom bij mij", vertelt hij. "En controleer verdachte plekjes."

Ook dermatoloog Daniel Kadouch benadrukt het belang van goed smeren. "Gebruik minimaal factor 30, breng royaal aan en herhaal dit iedere twee uur." Dat moet je volgens hem altijd doen. "Jezelf alleen op een zonnige dag insmeren is niet voldoende. De zonschade hoopt zich op en is op een gegeven moment niet meer te herstellen." Ook raadt hij aan de zon te vermijden tijdens piekuren en beschermende kleding te dragen.

Meestal goed te behandelen

Negentig procent van de huidkankergevallen is gelukkig goed te behandelen. "Deze zaaien bijna nooit uit. Bij ongeveer tien procent van de huidkankerdiagnoses gaat het om een melanoom. Deze worden vaak slecht herkend en kunnen wel gevaarlijk zijn. Ze ontstaan in een nieuwe of bestaande moedervlek. Vaak is hij oppervlakkig en zaait-ie niet uit. Toch zien we helaas ook veel gevallen waarbij het melanoom dieper de huid ingroeit en wel uitzaait. Dan kan het snel gaan en fataal zijn." 

Verdachte eigenschappen

Een plekje op de huid is bij de volgende eigenschappen verdacht:

  • Als de plek qua kleur of vorm asymmetrisch is.
  • Als de rand van de vlek of moedervlek oneffen of grillig is.
  • Als de kleur van de (moeder)vlek verandert of als de vlek meerdere kleuren heeft.
  • Als de vlek of moedervlek een omvang heeft van meer dan 5 millimeter.
  • Als de plek jeukt, bloedt of van vorm, kleur of grootte verandert.

02 juni 2023 17:39


Heerlijk nazomerweer, dus geniet er nog even van, zegt de weerman

26-09-2023 om 07:36
Niks te klagen toch als je naar buiten stapt? Rustig weer, een aangenaam zonnetje en, oké, af en toe een spetter regen op je hoofd. Het is goed nazomerweer, ziet ook meteoroloog Marc de Jong van Buienradar.
Lees het artikel

Om deze reden is het belangrijk mos van je dak te verwijderen (en zo doe je dat)

23-09-2023 om 18:22
Omdat dakpannen continu worden blootgesteld aan het weer, kunnen er op den duur mossen ontstaan. Het lijkt misschien onschuldig, maar het is erg schadelijk doordat de celdraden tot in de poriën van de dakbedekking groeien. Het is dan ook aan te raden het mos geregeld te verwijderen. Belangrijk is echter wel dat je op het volgende let:
Lees het artikel

Kou en regen: legt de herfst het Oekraïense offensief stil?

22-09-2023 om 19:24
Met de herfst in aantocht nemen de zorgen over het succes van het Oekraïense tegenoffensief toe. De regen zou het slagveld in een modderpoel doen veranderen waardoor tanks vastlopen. De dalende temperatuur en kortere dagen met minder daglicht helpen ook niet mee. Legt het najaar het Oekraïense offensief stil?
Lees het artikel

Regen en nog eens regen, maar de nazomer is in zicht

21-09-2023 om 12:42
De komende dagen hebben we de paraplu nog nodig, maar zaterdagmiddag klaart het op en kunnen we tot en met woensdag genieten van nazomerdagen. Vooral in het zuidoosten kan de temperatuur flink oplopen.
Lees het artikel

Voormalige orkanen zorgen komende dagen voor veel wind en regen

18-09-2023 om 11:24
We hebben een wisselvallige week voor de boeg. Komende dagen is het nog warm, maar wel met veel wind en regen. Vrijdag en zaterdag wordt het wat koeler met zo'n 17 graden. "Volgende week kan het wel weer lekker worden", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar.
Lees het artikel

Waarschuwing voor regen en onweer, zware avondspits verwacht

18-09-2023 om 05:19
In een deel van het land geldt code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van tussen de 60 en 75 kilometer per uur en hagel. Mede daardoor wordt een zware avondspits verwacht, zo laat Rijkswaterstaat weten.
Lees het artikel

Ondanks regen, hagel of bloedhitte krijgt de zomervakantie een dikke 8

15-09-2023 om 14:06
Vakantiegangers hebben afgelopen zomer massaal van hun vakantie genoten, ondanks de soms extreme weersomstandigheden. Uit onderzoek onder het RTL Nieuwspanel blijkt dat vakantiegangers hun zomervakantie gemiddeld een 8,2 geven als rapportcijfer.
Lees het artikel

Geniet vooral van dit zonnige weekend, want het weer slaat om

15-09-2023 om 07:33
We krijgen een heerlijk warm en zonnig weekend, verzekert meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar ons. Het is zaak om er flink gebruik van te maken, want vanaf maandag moeten de korte broeken en zomerjurkjes weer een tijd de kast in.
Lees het artikel