Actueel

In samenwerking met:

Meteorologische zomer begint met dipje, maar daarna 'wordt het genieten'

Met temperaturen tot 25 graden sloten we de lente gisteren 'in stijl af'. Dat betekent ook dat vandaag de meteorologische zomer is gestart. Met een dipje weliswaar, maar de komende dagen loopt de temperatuur weer verder op. "Het wordt genieten."

De meteorologische zomer omvat de maanden die door meteorologen tot de zomer worden gerekend - juni, juli en augustus - omdat het voor metingen makkelijker is om in hele maanden te rekenen. 

Einde van de lente

Daarmee is gisteren de meteorologische lente ten einde gekomen. Wat vooral bijbleef deze lente was het natte karakter, zegt Marjon de Hond van Buienradar. "Dit jaar is als vierde geëindigd in het rijtje natste lentes in Nederland." Dat zie je ook aan de natuur. "Die staat er fris en groen bij."

En nu is het wachten op de eerste officiële landelijke zomerse dag, zegt ze. Dat is de dag waarop het in De Bilt 25 graden is. De komende week zit die dag nog niet in de pijplijn, maar lekker zonnig en warm wordt het op veel plekken wel. 

Oké, meteen een kleine kanttekening: het maakt wel uit in welk deel van Nederland je zit want met 9 graden verschil is het contrast in temperaturen opnieuw groot. Waar het op de Wadden vandaag niet warmer wordt dan 13 graden, hangen we in het midden rond de 18 en tikken we in het 'zonnige zuidoosten' de 22 graden aan, zegt De Hond.

Dat heeft - net zoals de afgelopen dagen - te maken met de noordenwind die vanaf de koude zee komt. Het zeewater is 14 graden. De lucht die daaroverheen stroomt en in het noorden Nederland binnenkomt, zorgt voor lagere temperaturen. Onderweg naar het zuiden warmt de zon die lucht op en stijgt de temperatuur tot boven de 20 graden. 

Komende dagen

Ook morgen kunnen we daarvan genieten, zegt De Hond. "Het is droog en we krijgen flinke perioden met zon. Op de Wadden en langs de westkust blijft het koeler, maar in het binnenland wordt het een graad of 20, met zonkracht 6." In het noorden moet je daar gemiddeld 2 graden aftrekken, in het zuiden kun je er 2 graden bij optellen.  

En dan de warmste dag: zaterdag. "Het wordt prachtig weer met gemiddeld 23 graden." Op de Wadden is het een graad of 16, in het noorden wordt de 20 graden aangetikt. "En in het zuiden is het weer iets warmer met maximaal 24 graden." Ook zondag en maandag is het droog en zonnig weer met een temperatuur tussen de 18 en 23 graden. 

Hooikoorts

Voor mensen met hooikoorts is dat minder goed nieuws: de pollenradar tikt de 9 aan op een schaal van 1 tot 10. "Dat betekent dat er veel pollen in de lucht zitten", legt De Hond uit. "Dat komt door de grassen. Het is droog, er wordt veel gemaaid, de grassen bloeien."

Komt de wind vanuit een bepaalde hoek, dan worden er nog meer pollen aangevoerd, zegt De Hond. Zo kunnen er extra pollen vanuit Duitsland komen. "Regen spoelt de lucht gewoonlijk schoon, maar het blijft droog." Wil je minder last hebben van hooikoorts, dan zit je aan de kust het beste. De westenwind zorgt daar voor minder pollen in de lucht.

Al met al wordt het - ondanks die pollen - de komende dagen wel gewoon lekker, zonnig, droog weer. "Ga genieten."


01 juni 2023 12:04


Heerlijk nazomerweer, dus geniet er nog even van, zegt de weerman

26-09-2023 om 07:36
Niks te klagen toch als je naar buiten stapt? Rustig weer, een aangenaam zonnetje en, oké, af en toe een spetter regen op je hoofd. Het is goed nazomerweer, ziet ook meteoroloog Marc de Jong van Buienradar.
Lees het artikel

Om deze reden is het belangrijk mos van je dak te verwijderen (en zo doe je dat)

23-09-2023 om 18:22
Omdat dakpannen continu worden blootgesteld aan het weer, kunnen er op den duur mossen ontstaan. Het lijkt misschien onschuldig, maar het is erg schadelijk doordat de celdraden tot in de poriën van de dakbedekking groeien. Het is dan ook aan te raden het mos geregeld te verwijderen. Belangrijk is echter wel dat je op het volgende let:
Lees het artikel

Kou en regen: legt de herfst het Oekraïense offensief stil?

22-09-2023 om 19:24
Met de herfst in aantocht nemen de zorgen over het succes van het Oekraïense tegenoffensief toe. De regen zou het slagveld in een modderpoel doen veranderen waardoor tanks vastlopen. De dalende temperatuur en kortere dagen met minder daglicht helpen ook niet mee. Legt het najaar het Oekraïense offensief stil?
Lees het artikel

Regen en nog eens regen, maar de nazomer is in zicht

21-09-2023 om 12:42
De komende dagen hebben we de paraplu nog nodig, maar zaterdagmiddag klaart het op en kunnen we tot en met woensdag genieten van nazomerdagen. Vooral in het zuidoosten kan de temperatuur flink oplopen.
Lees het artikel

Voormalige orkanen zorgen komende dagen voor veel wind en regen

18-09-2023 om 11:24
We hebben een wisselvallige week voor de boeg. Komende dagen is het nog warm, maar wel met veel wind en regen. Vrijdag en zaterdag wordt het wat koeler met zo'n 17 graden. "Volgende week kan het wel weer lekker worden", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar.
Lees het artikel

Waarschuwing voor regen en onweer, zware avondspits verwacht

18-09-2023 om 05:19
In een deel van het land geldt code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van tussen de 60 en 75 kilometer per uur en hagel. Mede daardoor wordt een zware avondspits verwacht, zo laat Rijkswaterstaat weten.
Lees het artikel

Ondanks regen, hagel of bloedhitte krijgt de zomervakantie een dikke 8

15-09-2023 om 14:06
Vakantiegangers hebben afgelopen zomer massaal van hun vakantie genoten, ondanks de soms extreme weersomstandigheden. Uit onderzoek onder het RTL Nieuwspanel blijkt dat vakantiegangers hun zomervakantie gemiddeld een 8,2 geven als rapportcijfer.
Lees het artikel

Geniet vooral van dit zonnige weekend, want het weer slaat om

15-09-2023 om 07:33
We krijgen een heerlijk warm en zonnig weekend, verzekert meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar ons. Het is zaak om er flink gebruik van te maken, want vanaf maandag moeten de korte broeken en zomerjurkjes weer een tijd de kast in.
Lees het artikel