Actueel

In samenwerking met:

Verbrand door de zon? Zo herstel je je huid

We weten allemaal dat je jezelf goed moet insmeren om je huid te beschermen tegen de zon en daardoor de kans op huidkanker te verkleinen. Ben je om wat voor reden dan ook evengoed verbrand door de zon? Dan is het extra belangrijk om je huid de juiste aandacht te geven zodat het zo goed én zo snel mogelijk kan herstellen. Hoe je dat het beste kunt doen leggen we je in dit artikel uit.

Nu de zomer volgens de meteorologische kalender is begonnen wordt de zon ook steeds feller. Hoewel de zon in de lente misschien nog niet zo veel kracht heeft als in de zomer, verbrand je in deze periode eigenlijk net zo makkelijk als in de zomer. Na de donkere wintermaanden is je huid immers nog niet gewend aan de felle zonnestralen en daardoor extra kwetsbaar. Je huid goed insmeren is natuurlijk het allerbelangrijkst máár als je dan toch verbrand bent geraakt, is het extra belangrijk om je huid de juiste aandacht te geven zodat het zo goed en snel mogelijk kan herstellen. 

1. Aloë vera

Een verbrande huid moet gehydrateerd blijven. Als je een Aloë vera plant in huis hebt, kun je jezelf een trip naar de drogist besparen. De gel-achtige substantie in de bladeren van de plant heeft een verzachtende en verkoelende werking. Lepel de gel uit het blad en voeg eventueel wat oliën toe. Je kunt dit middeltje voor ongeveer een maand in de koelkast bewaren. Heb je geen Aloë vera plant in huis? Je kunt ook losse bladeren kopen in een natuurwinkel óf kies voor een aftersun met Aloë vera.

2. Verkoelende douche of bad

Als je huid door de zon verbrand is, kan het helpen om je lichaam te verkoelen. Een douche met koud (of in ieder geval koel) water kan helpen om de pijn te verlichten. Pas wel op met welke doucheproducten je gebruikt; je verbrande huid is namelijk extra gevoelig. Als je voor een verkoelend bad wil gaan, kun je een lavendelolie aan het water toevoegen. Dit kan de stekende pijn verlichten.

Tip: Wil je verkoeling maar is een koude douche of koud bad even geen optie? Je kunt je huid ook verkoelen met natte doeken. Dit kan de pijn verminderen.

3. Aftersun masker

Je gezicht wordt doorgaans het meest blootgesteld aan de schijnende zon. Als je de brandende pijn wil verminderen, kun een speciaal aftersun-gezichtsmasker gebruiken. Het helpt je huid met herstellen en heeft een hydraterend effect. Je kunt deze maskers vinden bij de drogist.

4. Drink water

Een verbrande huid gaat vaak gepaard met uitdroging. Het is dus belangrijk om niet alleen je huid goed te hydrateren, maar óók jezelf! Blijf door de dag heen genoeg water drinken en vermijd frisdrank, koffie of alcohol. Deze dranken drogen je alleen maar verder uit.

5. Draag losse kleding

Als je verbrand bent, is je huid extra kwetsbaar en dat kan pijnlijk zijn. Voorkom daarom dat je huid verder geïrriteerd raakt en draag losse kleding die niet in je huid snijdt of knelt. Met losse kleding kun je je huid ook van de zon beschermen om te voorkomen dat je nog verder verbrandt. 

6. Pas op met welke middelen je gebruikt

Wees voorzichtig met het gebruik van alternatieve geneesmiddelen. Sommige hebben wel degelijk een verkoelend effect maar drogen je huid op de lange termijn juist uit. Gebruik dus neutrale, vochtinbrengende crèmes die zo weinig mogelijk bestanddelen bevatten en vermijd producten met menthol of alcohol erin.

Fotocredits


04 juni 2023 07:22


Heerlijk nazomerweer, dus geniet er nog even van, zegt de weerman

26-09-2023 om 07:36
Niks te klagen toch als je naar buiten stapt? Rustig weer, een aangenaam zonnetje en, oké, af en toe een spetter regen op je hoofd. Het is goed nazomerweer, ziet ook meteoroloog Marc de Jong van Buienradar.
Lees het artikel

Om deze reden is het belangrijk mos van je dak te verwijderen (en zo doe je dat)

23-09-2023 om 18:22
Omdat dakpannen continu worden blootgesteld aan het weer, kunnen er op den duur mossen ontstaan. Het lijkt misschien onschuldig, maar het is erg schadelijk doordat de celdraden tot in de poriën van de dakbedekking groeien. Het is dan ook aan te raden het mos geregeld te verwijderen. Belangrijk is echter wel dat je op het volgende let:
Lees het artikel

Kou en regen: legt de herfst het Oekraïense offensief stil?

22-09-2023 om 19:24
Met de herfst in aantocht nemen de zorgen over het succes van het Oekraïense tegenoffensief toe. De regen zou het slagveld in een modderpoel doen veranderen waardoor tanks vastlopen. De dalende temperatuur en kortere dagen met minder daglicht helpen ook niet mee. Legt het najaar het Oekraïense offensief stil?
Lees het artikel

Regen en nog eens regen, maar de nazomer is in zicht

21-09-2023 om 12:42
De komende dagen hebben we de paraplu nog nodig, maar zaterdagmiddag klaart het op en kunnen we tot en met woensdag genieten van nazomerdagen. Vooral in het zuidoosten kan de temperatuur flink oplopen.
Lees het artikel

Voormalige orkanen zorgen komende dagen voor veel wind en regen

18-09-2023 om 11:24
We hebben een wisselvallige week voor de boeg. Komende dagen is het nog warm, maar wel met veel wind en regen. Vrijdag en zaterdag wordt het wat koeler met zo'n 17 graden. "Volgende week kan het wel weer lekker worden", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar.
Lees het artikel

Waarschuwing voor regen en onweer, zware avondspits verwacht

18-09-2023 om 05:19
In een deel van het land geldt code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van tussen de 60 en 75 kilometer per uur en hagel. Mede daardoor wordt een zware avondspits verwacht, zo laat Rijkswaterstaat weten.
Lees het artikel

Ondanks regen, hagel of bloedhitte krijgt de zomervakantie een dikke 8

15-09-2023 om 14:06
Vakantiegangers hebben afgelopen zomer massaal van hun vakantie genoten, ondanks de soms extreme weersomstandigheden. Uit onderzoek onder het RTL Nieuwspanel blijkt dat vakantiegangers hun zomervakantie gemiddeld een 8,2 geven als rapportcijfer.
Lees het artikel

Geniet vooral van dit zonnige weekend, want het weer slaat om

15-09-2023 om 07:33
We krijgen een heerlijk warm en zonnig weekend, verzekert meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar ons. Het is zaak om er flink gebruik van te maken, want vanaf maandag moeten de korte broeken en zomerjurkjes weer een tijd de kast in.
Lees het artikel