Actueel

In samenwerking met:

Nul millimeter regen: droogte houdt voorlopig nog aan

Het was de natste lente in zeker de afgelopen 25 jaar. Maar de droogte doet nu haar intrede en de neerslag blijft voorlopig weg. Hoe komt het dat het zo droog is?

Je zult het wel gemerkt hebben: de afgelopen tijd is er nauwelijks regen uit de lucht gekomen. Dat heeft alles te maken met een hogedrukgebied dat zich comfortabel genesteld heeft boven het noordwesten van Europa en voorlopig niet van plan is te vertrekken, legt Marjon de Hond van Buienradar uit. 

Wij, of beter gezegd Nederland, liggen min of meer onder dat gebied. En een hogedrukgebied betekent simpelweg geen of nauwelijks regen. 

Rivier van wind

Dat dat gebied blijft hangen, ligt aan een zwakke straalstroom. Een straalstroom is een rivier van wind die hoog in de lucht waait. Wordt die stroom te sterk, dan stuurt de wind allerlei lagedrukgebieden onze kant op en kunnen we massaal onze paraplu's tevoorschijn trekken, omdat het dan veel regent.

Maar het tegenovergestelde kan ook gebeuren: is die straalstroom te zwak, dan kan een hogedrukgebied blijven hangen. Blijft zo'n gebied vervolgens lang op dezelfde plek, dan wordt dat een blokkade genoemd. En je raadt het al: dat is wat er nu gebeurt. En dat zorgt ervoor dat er geen regen valt.

Komende tijd

De komende tijd blijft dat zo. "We zien wel wolkenvelden boven de Noordzee maar geen daarvan zorgt voor neerslag", zegt De Hond. "Bij een hogedrukgebied hebben we een soort deksel op een pan. Onder die deksel blijven die wolken lekker hangen."

Er 'fietsen ook wat verstoringen' door het hogedrukgebied, maar geen daarvan is neerslag. Die neerslag staat voorlopig ook 'niet in de kaarten'. "We krijgen nul millimeter neerslag. Het is voorlopig heel droog."

Eind volgende week zou er weleens een bui kunnen vallen, maar ook dat is nog niet met zekerheid te zeggen, zegt De Hond. "Rond volgend weekend heb je 30 procent kans op een bui, maar dat is nog zo ver weg dat die verwachting ook weer op kan schuiven."

Hoewel wij het misschien fijn vinden dat we droge dagen tegemoet gaan, is het voor de aarde minder goed nieuws: de bovenste laag wordt droog. Door de zon verdampt veel water, en het regent dus niet. "De toplaag is min of meer uitgedroogd. Het waterpeil is nog wel op niveau, maar de bovenste laag waarin alles moet ontkiemen en wortelen is te droog geworden."

De boeren

Moeten boeren daardoor ook meteen bij sproeien? Vanuit het grootste deel van het land zijn er 'geen signalen binnengekomen', maar in de noordelijke provincies van Nederland is dat wel het geval, zegt een woordvoerder van land- en tuinbouworganisatie LTO. "Jonge gewassen worden besproeid. Dat zijn wat gevoeligere plantjes. Dat sproeien heeft te maken met de droogte."

Als de droogte na volgende week aanhoudt, is er naar verwachting wel meer water nodig, zegt de woordvoerder. "De grondwatervoorraden zijn gelukkig wel op peil in tegenstelling tot voorgaande drogere jaren. Dus er is meer water opgeslagen dat opgepompt kan worden om weer te gebruiken."


31 mei 2023 12:32


Om deze reden is het belangrijk mos van je dak te verwijderen (en zo doe je dat)

23-09-2023 om 18:22
Omdat dakpannen continu worden blootgesteld aan het weer, kunnen er op den duur mossen ontstaan. Het lijkt misschien onschuldig, maar het is erg schadelijk doordat de celdraden tot in de poriën van de dakbedekking groeien. Het is dan ook aan te raden het mos geregeld te verwijderen. Belangrijk is echter wel dat je op het volgende let:
Lees het artikel

Kou en regen: legt de herfst het Oekraïense offensief stil?

22-09-2023 om 19:24
Met de herfst in aantocht nemen de zorgen over het succes van het Oekraïense tegenoffensief toe. De regen zou het slagveld in een modderpoel doen veranderen waardoor tanks vastlopen. De dalende temperatuur en kortere dagen met minder daglicht helpen ook niet mee. Legt het najaar het Oekraïense offensief stil?
Lees het artikel

Regen en nog eens regen, maar de nazomer is in zicht

21-09-2023 om 12:42
De komende dagen hebben we de paraplu nog nodig, maar zaterdagmiddag klaart het op en kunnen we tot en met woensdag genieten van nazomerdagen. Vooral in het zuidoosten kan de temperatuur flink oplopen.
Lees het artikel

Voormalige orkanen zorgen komende dagen voor veel wind en regen

18-09-2023 om 11:24
We hebben een wisselvallige week voor de boeg. Komende dagen is het nog warm, maar wel met veel wind en regen. Vrijdag en zaterdag wordt het wat koeler met zo'n 17 graden. "Volgende week kan het wel weer lekker worden", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar.
Lees het artikel

Waarschuwing voor regen en onweer, zware avondspits verwacht

18-09-2023 om 05:19
In een deel van het land geldt code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van tussen de 60 en 75 kilometer per uur en hagel. Mede daardoor wordt een zware avondspits verwacht, zo laat Rijkswaterstaat weten.
Lees het artikel

Ondanks regen, hagel of bloedhitte krijgt de zomervakantie een dikke 8

15-09-2023 om 14:06
Vakantiegangers hebben afgelopen zomer massaal van hun vakantie genoten, ondanks de soms extreme weersomstandigheden. Uit onderzoek onder het RTL Nieuwspanel blijkt dat vakantiegangers hun zomervakantie gemiddeld een 8,2 geven als rapportcijfer.
Lees het artikel

Geniet vooral van dit zonnige weekend, want het weer slaat om

15-09-2023 om 07:33
We krijgen een heerlijk warm en zonnig weekend, verzekert meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar ons. Het is zaak om er flink gebruik van te maken, want vanaf maandag moeten de korte broeken en zomerjurkjes weer een tijd de kast in.
Lees het artikel

VN laakt chaos autoriteiten: op tijd waarschuwen had veel doden in Libië kunnen voorkomen

14-09-2023 om 11:08
Het dodental als gevolg van de overstromingen in het oosten van Libië had veel lager kunnen zijn als er op tijd goed was gewaarschuwd. De meesten hadden gered kunnen worden als er in het land niet zo'n politieke en bestuurlijke chaos was. Dat zegt Petteri Taalas, het hoofd van de WMO, de meteorologische organisatie van de Verenigde Naties.
Lees het artikel