Actueel

In samenwerking met:

Nul millimeter regen: droogte houdt voorlopig nog aan

Het was de natste lente in zeker de afgelopen 25 jaar. Maar de droogte doet nu haar intrede en de neerslag blijft voorlopig weg. Hoe komt het dat het zo droog is?

Je zult het wel gemerkt hebben: de afgelopen tijd is er nauwelijks regen uit de lucht gekomen. Dat heeft alles te maken met een hogedrukgebied dat zich comfortabel genesteld heeft boven het noordwesten van Europa en voorlopig niet van plan is te vertrekken, legt Marjon de Hond van Buienradar uit. 

Wij, of beter gezegd Nederland, liggen min of meer onder dat gebied. En een hogedrukgebied betekent simpelweg geen of nauwelijks regen. 

Rivier van wind

Dat dat gebied blijft hangen, ligt aan een zwakke straalstroom. Een straalstroom is een rivier van wind die hoog in de lucht waait. Wordt die stroom te sterk, dan stuurt de wind allerlei lagedrukgebieden onze kant op en kunnen we massaal onze paraplu's tevoorschijn trekken, omdat het dan veel regent.

Maar het tegenovergestelde kan ook gebeuren: is die straalstroom te zwak, dan kan een hogedrukgebied blijven hangen. Blijft zo'n gebied vervolgens lang op dezelfde plek, dan wordt dat een blokkade genoemd. En je raadt het al: dat is wat er nu gebeurt. En dat zorgt ervoor dat er geen regen valt.

Komende tijd

De komende tijd blijft dat zo. "We zien wel wolkenvelden boven de Noordzee maar geen daarvan zorgt voor neerslag", zegt De Hond. "Bij een hogedrukgebied hebben we een soort deksel op een pan. Onder die deksel blijven die wolken lekker hangen."

Er 'fietsen ook wat verstoringen' door het hogedrukgebied, maar geen daarvan is neerslag. Die neerslag staat voorlopig ook 'niet in de kaarten'. "We krijgen nul millimeter neerslag. Het is voorlopig heel droog."

Eind volgende week zou er weleens een bui kunnen vallen, maar ook dat is nog niet met zekerheid te zeggen, zegt De Hond. "Rond volgend weekend heb je 30 procent kans op een bui, maar dat is nog zo ver weg dat die verwachting ook weer op kan schuiven."

Hoewel wij het misschien fijn vinden dat we droge dagen tegemoet gaan, is het voor de aarde minder goed nieuws: de bovenste laag wordt droog. Door de zon verdampt veel water, en het regent dus niet. "De toplaag is min of meer uitgedroogd. Het waterpeil is nog wel op niveau, maar de bovenste laag waarin alles moet ontkiemen en wortelen is te droog geworden."

De boeren

Moeten boeren daardoor ook meteen bij sproeien? Vanuit het grootste deel van het land zijn er 'geen signalen binnengekomen', maar in de noordelijke provincies van Nederland is dat wel het geval, zegt een woordvoerder van land- en tuinbouworganisatie LTO. "Jonge gewassen worden besproeid. Dat zijn wat gevoeligere plantjes. Dat sproeien heeft te maken met de droogte."

Als de droogte na volgende week aanhoudt, is er naar verwachting wel meer water nodig, zegt de woordvoerder. "De grondwatervoorraden zijn gelukkig wel op peil in tegenstelling tot voorgaande drogere jaren. Dus er is meer water opgeslagen dat opgepompt kan worden om weer te gebruiken."


31 mei 2023 12:32


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25