Actueel

In samenwerking met:

Grote temperatuurverschillen op komst: 14 graden in noorden, 25 in zuiden

Met 10 graden verschil waan je je deze week in het zuiden in het buitenland, terwijl je in het noorden een jas aan wilt trekken om je te beschermen tegen de frisse wind. "Wat temperatuur betreft wordt het een week van contrasten."

Om maar met het goede nieuws te beginnen: "De komende tijd krijgen we overwegend droog weer", zegt William Huizinga van Buienradar. Ook fijn: "Op veel plekken wordt het zonnig."

Koude wind

Maar de temperaturen schommelen dus wel, en noordelijke provincies moeten het met 'beduidend lagere temperaturen doen dan mensen in het zuiden van het land', zegt Huizinga.

Dat heeft te maken met de wind. Die komt voorlopig vanaf de nogal koude Noordzee, en voert daarmee koude lucht aan. Onderweg naar het zuiden warmt de zon die lucht op.

Zo is het in het noorden vandaag hooguit 12 graden en blijft het grijs, grauw, somber weer. "In het noorden miezert het op sommige plekken zelfs tot het begin van de middag en het blijft bewolkt tot de avond."

Hoe zuidelijker, hoe warmer

In het zuiden kunnen zonaanbidders tegelijkertijd hun hart ophalen met zonnig weer en 20 graden. "Hoe zuidelijker je komt in het land, hoe warmer het wordt. Limburg heeft de beste papieren."

Morgen krijgen we een herhaling van dat recept, zij het met hogere temperaturen. Op veel plekken is het zonnig en de wolken verdwijnen, maar de Wadden hebben opnieuw 'minder goede papieren voor zonnig weer'. "Daar kan het wat grijs zijn en houdt het bij 14 graden echt op."

De rest van Nederland kan een T-shirt, zonnebril en zonnebrand klaarleggen. Opnieuw geldt: hoe verder naar het zuiden, hoe warmer. Hangt het in het midden van het land nog rond de 18 graden, in het zuiden wordt het al een graad of 24. "In Limburg zou het zomaar een zomerse 25 graden kunnen worden."

Zonkracht 6

Ja, overdag is hier en daar wel een stapelwolkje te vinden in het binnenland, zegt Huizinga, maar die verdwijnen ook snel weer. Ook prettig: je kunt weer veilig over straat zonder dat je kapsel verwaait: "Er staat morgen iets minder wind."

De zonkracht is - de hele week - maximaal 6 bij onbewolkt weer. "Smeren dus." Er zijn zes verschillende huidtypes maar bij zonkracht 6 is dat voor iedereen verstandig, zegt Huizinga. 

Let wel op als je gaat zwemmen: "Het zeewater is nog aan de koude kant", zegt Huizinga. "Blijf je er te lang in, dan kun je last krijgen van onderkoelingsverschijnselen."

Dit weekend

Ook na woensdag krijgen we 'prima' lenteweer, zegt Huizinga, met temperaturen variërend van 14 graden in het noorden tot 22 graden in het zuiden. "Het weerbeeld is eigenlijk overal hetzelfde: redelijk zonnig en donderdag iets meer bewolking. Alleen de temperaturen verschillen enorm."

Zaterdag wordt zelfs een herhaling van woensdag: "In het midden en zuiden van het land kunnen we zaterdag zomaar 23 graden aantikken." Zondag daalt de temperatuur iets, maar tikken we wel gewoon de 20 graden aan, zegt Huizinga. "Dus laat die schermpjes deze week maar binnen liggen en ga lekker naar buiten."


30 mei 2023 12:56


Zomer in oktober: vandaag 27 graden in Limburg

02-10-2023 om 08:38
De maand oktober is aangebroken, maar het weerbeeld past daar nog niet bij. Afgelopen weekend boften we al met het warme weer en ook vandaag krijgen we te maken met hoge temperaturen. In Limburg kan het zelfs 27 graden worden. Ook voor volgend weekend ziet het er goed uit.
Lees het artikel

Nu al bloedheet: Australië bereidt zich voor op zomer vol bosbranden

30-09-2023 om 17:19
Australië heeft nu al te maken met flink hete dagen en bosbranden. En dat terwijl de zomer pas in december begint. Een combinatie van het weerverschijnsel El Niño en klimaatverandering zorgen ervoor dat het risico op bosbranden toeneemt.
Lees het artikel

Zonnig nazomerweer houdt aan, morgen tot 24 graden

30-09-2023 om 10:45
Het is herfst, maar het lijkt af en toe wel zomer. Zeker morgen wordt het een echte nazomerdag, met zon, wat sluierbewolking en misschien wel gemiddeld 22 graden. "Dat is ronduit warm voor deze tijd van het jaar", zegt meteoroloog Philippe Schambergen.
Lees het artikel

Noodweer in New York zet straten onder water, zeeleeuw zwemt uit dierentuinverblijf

30-09-2023 om 04:32
Zware regenval in New York heeft geleid tot ondergelopen straten en overstromingen. Een zeeleeuw in de Central Park Zoo wist het extra water zelfs te gebruiken om even te ontsnappen uit haar verblijf.
Lees het artikel

Heerlijk nazomerweer, dus geniet er nog even van, zegt de weerman

26-09-2023 om 07:36
Niks te klagen toch als je naar buiten stapt? Rustig weer, een aangenaam zonnetje en, oké, af en toe een spetter regen op je hoofd. Het is goed nazomerweer, ziet ook meteoroloog Marc de Jong van Buienradar.
Lees het artikel

Om deze reden is het belangrijk mos van je dak te verwijderen (en zo doe je dat)

23-09-2023 om 18:22
Omdat dakpannen continu worden blootgesteld aan het weer, kunnen er op den duur mossen ontstaan. Het lijkt misschien onschuldig, maar het is erg schadelijk doordat de celdraden tot in de poriën van de dakbedekking groeien. Het is dan ook aan te raden het mos geregeld te verwijderen. Belangrijk is echter wel dat je op het volgende let:
Lees het artikel

Kou en regen: legt de herfst het Oekraïense offensief stil?

22-09-2023 om 19:24
Met de herfst in aantocht nemen de zorgen over het succes van het Oekraïense tegenoffensief toe. De regen zou het slagveld in een modderpoel doen veranderen waardoor tanks vastlopen. De dalende temperatuur en kortere dagen met minder daglicht helpen ook niet mee. Legt het najaar het Oekraïense offensief stil?
Lees het artikel

Regen en nog eens regen, maar de nazomer is in zicht

21-09-2023 om 12:42
De komende dagen hebben we de paraplu nog nodig, maar zaterdagmiddag klaart het op en kunnen we tot en met woensdag genieten van nazomerdagen. Vooral in het zuidoosten kan de temperatuur flink oplopen.
Lees het artikel