Actueel

In samenwerking met:

Zonnige dagen op komst, woensdag lokaal 25 graden

Strandliefhebbers opgelet: het wordt vandaag zonnig, maar ook fris aan de kust. "Dat komt door de noordoostenwind", zegt Philippe Schambergen. De temperatuur schommelt daar rond de 17 of 18 graden, in het midden en zuidoosten van het land kan het 21 tot 23 graden worden.

Als je nu naar buiten kijkt, zie je heel mooi zonnig weer. "Dat blijft zo voor de rest van de dag", zegt Schambergen. Alleen in het noorden hangt nog wat bewolking, maar in de loop van de ochtend verdwijnt die ook.

Voelt fris aan

De noordoostenwind gooit alleen wat roet in het eten. "Dit kan ervoor zorgen dat het wat fris aanvoelt vandaag", zegt hij. "Als je een zuidelijke wind had zou hebben met dit soort zonneschijn had je hogere temperaturen gehad."

Vooral in het noorden, langs het IJsselmeer, en in Zeeland wordt het frisser. Langs de westkust kan het wel 19 tot 20 graden worden. 

Al weken is er in Nederland een dominante noordenwind. Volgens Schambergen komt dat door een geblokkeerd patroon dat is ontstaan door een hogedrukgebied ten westen van Ierland. "De vraag is nu hoelang dat patroon blijft."

Morgen hebben we iets meer sluierbewolking dan vandaag. "Maar de zon kan daar hoogstwaarschijnlijk wel doorheen komen."

De temperatuur zal iets hoger zijn dan vandaag. Zo wordt het 24 graden in het zuidoosten en 22 graden in het midden van het land. "Door de noordoostenwind wordt het aan de kust een stuk koeler."

Feest voor zonliefhebbers

Vooral aankomende week is het feest voor de zonliefhebbers. Maandag wordt de koelste dag van de week met zo'n 18 graden, maar een dag later stijgt de temperatuur naar zo'n 22 of 23 graden. Afwisselend is er sprake van een stevige wind.

Op woensdag en donderdag kan het nog wat warmer worden. "In het binnenland kan het 25 graden worden", zegt Schambergen.

Smeer je in

Tot slot heeft Schambergen nog een hele belangrijke tip voor alle mensen die in de zon gaan liggen. Namelijk: smeer je goed in. "Goed smeren is juist nu, rond de langste dag van het jaar, extra belangrijk", zegt hij.

"De reden is dat dan de zonkracht het hoogst is. En wat mensen vaak vergeten: zonkracht heeft niks te maken met de temperatuur buiten. Dus of het nu bij jou 15 graden is aan de kust, of 23 graden in het zuiden, de zonkracht blijft hetzelfde en smeren is dan nodig." 


27 mei 2023 12:07


Om deze reden is het belangrijk mos van je dak te verwijderen (en zo doe je dat)

23-09-2023 om 18:22
Omdat dakpannen continu worden blootgesteld aan het weer, kunnen er op den duur mossen ontstaan. Het lijkt misschien onschuldig, maar het is erg schadelijk doordat de celdraden tot in de poriën van de dakbedekking groeien. Het is dan ook aan te raden het mos geregeld te verwijderen. Belangrijk is echter wel dat je op het volgende let:
Lees het artikel

Kou en regen: legt de herfst het Oekraïense offensief stil?

22-09-2023 om 19:24
Met de herfst in aantocht nemen de zorgen over het succes van het Oekraïense tegenoffensief toe. De regen zou het slagveld in een modderpoel doen veranderen waardoor tanks vastlopen. De dalende temperatuur en kortere dagen met minder daglicht helpen ook niet mee. Legt het najaar het Oekraïense offensief stil?
Lees het artikel

Regen en nog eens regen, maar de nazomer is in zicht

21-09-2023 om 12:42
De komende dagen hebben we de paraplu nog nodig, maar zaterdagmiddag klaart het op en kunnen we tot en met woensdag genieten van nazomerdagen. Vooral in het zuidoosten kan de temperatuur flink oplopen.
Lees het artikel

Voormalige orkanen zorgen komende dagen voor veel wind en regen

18-09-2023 om 11:24
We hebben een wisselvallige week voor de boeg. Komende dagen is het nog warm, maar wel met veel wind en regen. Vrijdag en zaterdag wordt het wat koeler met zo'n 17 graden. "Volgende week kan het wel weer lekker worden", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar.
Lees het artikel

Waarschuwing voor regen en onweer, zware avondspits verwacht

18-09-2023 om 05:19
In een deel van het land geldt code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van tussen de 60 en 75 kilometer per uur en hagel. Mede daardoor wordt een zware avondspits verwacht, zo laat Rijkswaterstaat weten.
Lees het artikel

Ondanks regen, hagel of bloedhitte krijgt de zomervakantie een dikke 8

15-09-2023 om 14:06
Vakantiegangers hebben afgelopen zomer massaal van hun vakantie genoten, ondanks de soms extreme weersomstandigheden. Uit onderzoek onder het RTL Nieuwspanel blijkt dat vakantiegangers hun zomervakantie gemiddeld een 8,2 geven als rapportcijfer.
Lees het artikel

Geniet vooral van dit zonnige weekend, want het weer slaat om

15-09-2023 om 07:33
We krijgen een heerlijk warm en zonnig weekend, verzekert meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar ons. Het is zaak om er flink gebruik van te maken, want vanaf maandag moeten de korte broeken en zomerjurkjes weer een tijd de kast in.
Lees het artikel

VN laakt chaos autoriteiten: op tijd waarschuwen had veel doden in Libië kunnen voorkomen

14-09-2023 om 11:08
Het dodental als gevolg van de overstromingen in het oosten van Libië had veel lager kunnen zijn als er op tijd goed was gewaarschuwd. De meesten hadden gered kunnen worden als er in het land niet zo'n politieke en bestuurlijke chaos was. Dat zegt Petteri Taalas, het hoofd van de WMO, de meteorologische organisatie van de Verenigde Naties.
Lees het artikel