Actueel

In samenwerking met:

Zonnige dagen op komst, woensdag lokaal 25 graden

Strandliefhebbers opgelet: het wordt vandaag zonnig, maar ook fris aan de kust. "Dat komt door de noordoostenwind", zegt Philippe Schambergen. De temperatuur schommelt daar rond de 17 of 18 graden, in het midden en zuidoosten van het land kan het 21 tot 23 graden worden.

Als je nu naar buiten kijkt, zie je heel mooi zonnig weer. "Dat blijft zo voor de rest van de dag", zegt Schambergen. Alleen in het noorden hangt nog wat bewolking, maar in de loop van de ochtend verdwijnt die ook.

Voelt fris aan

De noordoostenwind gooit alleen wat roet in het eten. "Dit kan ervoor zorgen dat het wat fris aanvoelt vandaag", zegt hij. "Als je een zuidelijke wind had zou hebben met dit soort zonneschijn had je hogere temperaturen gehad."

Vooral in het noorden, langs het IJsselmeer, en in Zeeland wordt het frisser. Langs de westkust kan het wel 19 tot 20 graden worden. 

Al weken is er in Nederland een dominante noordenwind. Volgens Schambergen komt dat door een geblokkeerd patroon dat is ontstaan door een hogedrukgebied ten westen van Ierland. "De vraag is nu hoelang dat patroon blijft."

Morgen hebben we iets meer sluierbewolking dan vandaag. "Maar de zon kan daar hoogstwaarschijnlijk wel doorheen komen."

De temperatuur zal iets hoger zijn dan vandaag. Zo wordt het 24 graden in het zuidoosten en 22 graden in het midden van het land. "Door de noordoostenwind wordt het aan de kust een stuk koeler."

Feest voor zonliefhebbers

Vooral aankomende week is het feest voor de zonliefhebbers. Maandag wordt de koelste dag van de week met zo'n 18 graden, maar een dag later stijgt de temperatuur naar zo'n 22 of 23 graden. Afwisselend is er sprake van een stevige wind.

Op woensdag en donderdag kan het nog wat warmer worden. "In het binnenland kan het 25 graden worden", zegt Schambergen.

Smeer je in

Tot slot heeft Schambergen nog een hele belangrijke tip voor alle mensen die in de zon gaan liggen. Namelijk: smeer je goed in. "Goed smeren is juist nu, rond de langste dag van het jaar, extra belangrijk", zegt hij.

"De reden is dat dan de zonkracht het hoogst is. En wat mensen vaak vergeten: zonkracht heeft niks te maken met de temperatuur buiten. Dus of het nu bij jou 15 graden is aan de kust, of 23 graden in het zuiden, de zonkracht blijft hetzelfde en smeren is dan nodig." 


27 mei 2023 12:07


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25