Actueel

In samenwerking met:

Weerfotograaf Sytse (71) overleden: 'Laatste foto geschoten'

"De laatste foto is geschoten", staat te lezen op de Facebookpagina van weerfotograaf Sytse Schoustra. De Terschellinger overleed gisteren op 71-jarige leeftijd.

Schoustra maakte bijna twintig jaar lang foto's voor de uitzendingen van RTL Weer. In maart maakte hij aan zijn vele volgers op sociale media bekend dat hij een agressieve vorm had van ALS. "De wereld staat even op zijn kop nu", schreef de fotograaf daarbij. Hij kreeg het slechte nieuws in februari te horen, uitgerekend op de verjaardag van zijn zoon.

Snel achteruit

Vorige week deed hij zijn verhaal nog aan RTL Nieuws, waaruit bleek dat Schoustra snel achteruit ging. Praten ging al moeizaam en het kostte hem veel energie.

Toch bleef hij positief, en bleef hij vooral weerfoto's maken en delen. Al was hij nog 'amper in staat om de camera vast te houden'.

Schoustra begon in 1973 al met fotograferen. Hij werkte op een productietanker en vond de mooie luchten die hij tijdens zijn werk te zien kreeg fascinerend. "Die wilde ik graag vastleggen." Zijn allereerste échte weerfoto was ook niet zomaar een foto; hij wist het noorderlicht vast te leggen. Schoustra was toen op reis van Stavanger in Noorwegen naar de Noordkaap.

Schoustra maakte op Eerste Kerstdag 2018 zijn favoriete foto toen parelmoerwolken zichtbaar waren op Terschelling.

Enkele jaren lag zijn fotografiehobby stil, omdat zijn camera kapot was. Zijn familie drong hem in 2006 aan een nieuwe te kopen en de rest is geschiedenis. Zijn foto's gingen onder meer naar RTL Nieuws. "Met heel veel mooie plaatjes tot gevolg."

Vlag halfstok

Nu is dus 'de laatste foto geschoten', staat er te lezen op zijn Facebookpagina. Daarbij een foto met de Nederlandse vlag halfstok. Condoleances en steunbetuigingen stromen inmiddels binnen, en reacties van volgers die 'Sytse nu al missen op hun tijdlijn'.

Schoustra liet vorige week nog aan RTL Nieuws weten dat hij zijn volgers graag wilde bedanken voor alle positieve reacties die hij de afgelopen jaren kreeg.


30 april 2023 12:37


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25