Actueel

In samenwerking met:

Het is nat, en dat blijft zo: 'Het is nog even wachten op de lente'

Voor wie vorig jaar rond deze tijd aan het genieten was van de zon, zijn het teleurstellende dagen. De hele week is het al grijs en nat en dat zal de komende dagen niet anders zijn. Komende maandag komt er zelfs natte sneeuw aan.

"Dit is hoe de lente er in Nederland normaal uit ziet", zegt Marc de Jong van Buienradar. "Maar het is wel een stuk natter dan normaal." De afgelopen jaren zijn we verwend door de zon rond deze periode. Vorig jaar was zelfs de zonnigste lente ooit sinds het begin van de metingen in 1901. Dat zonnige, droge weer was echter een uitzondering.

20 millimeter

Komende nacht gaat het behoorlijk regenen en valt er plaatselijk een millimeter of 20. De nattigheid zet de komende dagen ook door. Het gaat vooral om pittige buien die af en toe worden afgewisseld door de zon.

De komende dagen is er veel regen op komst.

De temperaturen liggen door de noordwestelijke wind vanuit Noorwegen ook relatief laag. Vanaf zondag koelt het al af en maandag wordt het aan de frisse kant, met een maximale gemiddelde temperatuur van 7 graden.

Weinig verdamping

Als klap op de vuurpijl gaat de maandag gepaard met winterse buien 'met natte sneeuw en misschien zelfs hagel'. Die winterse buien zijn volgens De Jong van korte duur. Daarna wordt het weer zachter en maakt de natte sneeuw weer plaats voor regen.

De grijze dagen met regen brengen wel voordelen met zich mee voor de natuur. "In de winter is de verdamping heel klein, dus alles wat valt gaat de bodem, rivieren of sloten in", vertelt De Jong. "Je begint vrij gunstig met het droogteseizoen, dus dat is fijn."

Best wat zon

Voor de mensen die snakken naar wat zonnestralen is er ook hoop. Tussen de buien door is er namelijk 'best wat zon'. En dankzij de periode van het jaar heeft de zon ook al weer redelijk veel kracht. "Als je in de zon uit de wind gaat zitten en je hebt het geluk dat de bui niet bij jou over komt, dan heb je best een lekker lentegevoel."


23 maart 2023 15:32


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25