Actueel

In samenwerking met:

Het is nat, en dat blijft zo: 'Het is nog even wachten op de lente'

Voor wie vorig jaar rond deze tijd aan het genieten was van de zon, zijn het teleurstellende dagen. De hele week is het al grijs en nat en dat zal de komende dagen niet anders zijn. Komende maandag komt er zelfs natte sneeuw aan.

"Dit is hoe de lente er in Nederland normaal uit ziet", zegt Marc de Jong van Buienradar. "Maar het is wel een stuk natter dan normaal." De afgelopen jaren zijn we verwend door de zon rond deze periode. Vorig jaar was zelfs de zonnigste lente ooit sinds het begin van de metingen in 1901. Dat zonnige, droge weer was echter een uitzondering.

20 millimeter

Komende nacht gaat het behoorlijk regenen en valt er plaatselijk een millimeter of 20. De nattigheid zet de komende dagen ook door. Het gaat vooral om pittige buien die af en toe worden afgewisseld door de zon.

De komende dagen is er veel regen op komst.

De temperaturen liggen door de noordwestelijke wind vanuit Noorwegen ook relatief laag. Vanaf zondag koelt het al af en maandag wordt het aan de frisse kant, met een maximale gemiddelde temperatuur van 7 graden.

Weinig verdamping

Als klap op de vuurpijl gaat de maandag gepaard met winterse buien 'met natte sneeuw en misschien zelfs hagel'. Die winterse buien zijn volgens De Jong van korte duur. Daarna wordt het weer zachter en maakt de natte sneeuw weer plaats voor regen.

De grijze dagen met regen brengen wel voordelen met zich mee voor de natuur. "In de winter is de verdamping heel klein, dus alles wat valt gaat de bodem, rivieren of sloten in", vertelt De Jong. "Je begint vrij gunstig met het droogteseizoen, dus dat is fijn."

Best wat zon

Voor de mensen die snakken naar wat zonnestralen is er ook hoop. Tussen de buien door is er namelijk 'best wat zon'. En dankzij de periode van het jaar heeft de zon ook al weer redelijk veel kracht. "Als je in de zon uit de wind gaat zitten en je hebt het geluk dat de bui niet bij jou over komt, dan heb je best een lekker lentegevoel."


23 maart 2023 15:32


Noodweer in Haïti: 15 doden en tienduizenden geëvacueerd

05-06-2023 om 03:10
In Haïti zijn afgelopen weekend minstens vijftien mensen omgekomen en worden nog eens acht mensen vermist na zware regenval. De grote hoeveelheid regen leidde tot wijdverspreide overstromingen en verschillende aardverschuivingen in het Caribische land.
Lees het artikel

Verbrand door de zon? Zo herstel je je huid

04-06-2023 om 05:22
We weten allemaal dat je jezelf goed moet insmeren om je huid te beschermen tegen de zon en daardoor de kans op huidkanker te verkleinen. Ben je om wat voor reden dan ook evengoed verbrand door de zon? Dan is het extra belangrijk om je huid de juiste aandacht te geven zodat het zo goed én zo snel mogelijk kan herstellen. Hoe je dat het beste kunt doen leggen we je in dit artikel uit.
Lees het artikel

Airco's loeien door hittegolf in China, maar er is niet genoeg stroom

02-06-2023 om 17:01
In het zuiden en oosten van China woedt al wekenlang een hittegolf, en dat terwijl de zomer nog moet beginnen. Mensen zetten massaal de airco aan in huis en op kantoor, maar daar is het stroomnet niet op voorbereid.
Lees het artikel

Jasper is ongeneeslijk ziek door melanoom: 'Smeer randje boven wetsuit in'

02-06-2023 om 15:39
Vorig jaar kregen 8000 mensen in Nederland te maken met een melanoom, de meest dodelijke vorm van huidkanker. Zo ook surfer Jasper Rijpma, die ongeneeslijk ziek is. Hij organiseert op 11 juni een peddeltocht om mensen voor hetzelfde lot te behoeden.
Lees het artikel

Meteorologische zomer begint met dipje, maar daarna 'wordt het genieten'

01-06-2023 om 10:04
Met temperaturen tot 25 graden sloten we de lente gisteren 'in stijl af'. Dat betekent ook dat vandaag de meteorologische zomer is gestart. Met een dipje weliswaar, maar de komende dagen loopt de temperatuur weer verder op. "Het wordt genieten."
Lees het artikel

Nul millimeter regen: droogte houdt voorlopig nog aan

31-05-2023 om 10:32
Het was de natste lente in zeker de afgelopen 25 jaar. Maar de droogte doet nu haar intrede en de neerslag blijft voorlopig weg. Hoe komt het dat het zo droog is?
Lees het artikel

Grote temperatuurverschillen op komst: 14 graden in noorden, 25 in zuiden

30-05-2023 om 10:56
Met 10 graden verschil waan je je deze week in het zuiden in het buitenland, terwijl je in het noorden een jas aan wilt trekken om je te beschermen tegen de frisse wind. "Wat temperatuur betreft wordt het een week van contrasten."
Lees het artikel

Zonnige dagen op komst, woensdag lokaal 25 graden

27-05-2023 om 10:07
Strandliefhebbers opgelet: het wordt vandaag zonnig, maar ook fris aan de kust. "Dat komt door de noordoostenwind", zegt Philippe Schambergen. De temperatuur schommelt daar rond de 17 of 18 graden, in het midden en zuidoosten van het land kan het 21 tot 23 graden worden.
Lees het artikel