Actueel

In samenwerking met:

'Allemachtig, wat deed dat flintertje lente me goed'

Journalist Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week geniet ze van de eerste zonnestralen, al zijn dat er lang niet genoeg om haar winterdepressie te verdrijven. "Houdt het dan nooit op met die regenbuien?"

Ik geloofde het niet toen een collega zei dat het lenteweer zou worden. 17 graden? Ja, hoor, tuurlijk! Het was al zo lang koud, grijs en druilerig dat ik de moed al had opgegeven dat we überhaupt nog een lente gingen zien, ooit. 

Opeens was-ie daar toch. De zon. Ik sprintte de tuin in, sleepte kussens uit de garage en pakte er een boek en leesbril bij. Elke nanoseconde dat de zon onder de wolken vandaan piepte, stroopte ik mouwen en broekspijpen op en strekte ik als een zeester mijn ledematen uit.

Puk (11) voegde zich bij me met oordopjes in, ik zag haar voeten op het ritme van de muziek ontspannen tikken op de tegels. Mijn winterdepressieve cellen werden wakker en dansten de salsa. Elke vezel in mijn lichaam kwam tot leven. Een uur later was het alweer gedaan met de zon. Maar allemachtig, wat had dat flintertje lente me goed gedaan.

Met het geluid van de Grand Prix op de achtergrond aten we stoofvlees en patatjes. Manlief en Olle (8) bleven daarna voor de tv geplakt, Puk en ik doken de badkamer in. Ik trok mijn shirt uit. Helaas nog geen kleurtje. Puk trok haar shirt uit. We zagen duidelijk haar shirt afgetekend op haar armen. "Hoe kan dat nou?!?" Ze stoof naar beneden.

Sproetjes zijn de bom

"Papa, het is niet eerlijk", hoorde ik. "Mama heeft niet eens een kleur, terwijl ik alweer bijna moet smeren om niet te verbranden." Manlief mompelde: "Je moeder is Grieks. Nou ja, een klein beetje. In ieder geval genoeg om snel bruin te worden en niet te verbranden. Jij hebt mijn genen en bent zo Hollands als maar kan. Jullie huid reageert gewoon anders", besloot hij en ik hoorde Puk weer de trap opkomen.

"En weet je", voegde ik toe toen ze naast me kwam staan, "ik word snel bruin, maar ik vind jouw sproetjes dus echt helemaal de bom, hè?" Puk keek naar haar sproetjes via de spiegel. "Moet je kijken, hoe mooi. Alsof er een sterrenstelsel op je gezicht is ontploft", ging ik verder. Tevreden knikte Puk naar haar sproetjes. 

Franke van Hoeven is freelance journalist en schrijver van 'Ik denk dat ik het wel kan', hét handboek voor een relaxed eerste jaar moederschap.

"Bizar, toch, hoe anders wij zijn? Mama, die de hele winter klappertandend de winter moet overleven, met de kou in haar botjes. En dan jij en papa, die het liefst in zwempak in de sneeuw zouden gaan liggen."

Winterdepressieve cellen

Puk grinnikte. Ik pakte mijn telefoon om te zien hoeveel goddelijke zon er nog in petto was. "Kak", vloekte ik, "volgende week gaat het weer de hele week regenen, hagelen, álles." Mijn winterdepressieve cellen stopte abrupt met de salsa en kropen snel terug onder hun dekentje. 

"Nog éven geduld, het wordt echt wel lente", fluisterde ik mezelf moed in. Al wist ik dat, turend naar de donderwolkjes op mijn scherm, nog helemaal niet zo zeker. Ik streelde nog maar even de sproetjes op Puks neus. 

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen.


22 maart 2023 09:30


5 stranden waar je hond óók in de zomer los mag lopen

06-06-2023 om 16:56
Je hond los laten rennen op het strand is heerlijk voor je viervoeter. Maar in Nederland kan dat niet overal het hele jaar door. Op sommige stranden mogen ze in het hoogseizoen helemaal niet komen of alleen aangelijnd. Maar op welke stranden mogen honden ook tijdens de lente en zomer loslopen? Wij zochten het voor je uit en zetten vijf van onze favorieten op een rij.
Lees het artikel

Hatsj-woef! Ook jouw hond (of kat) kan last hebben van hooikoorts

06-06-2023 om 13:53
Het hooikoortsseizoen is in volle gang. Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Je hond of kat kan namelijk ook last krijgen van een snotneus en tranende ogen. Wat kun je doen als je huisdier hooikoortsklachten vertoont?
Lees het artikel

Geen costa maar fjorden: Noord-Europa populairder als zomerbestemming

05-06-2023 om 16:14
Geen zon, zee, strand en paella, maar fjorden, bossen, meren en smørrebrød. Reisbureaus zien dat Scandinavië populair is bij vakantiegangers. Waar we eerder massaal via de Route du Soleil naar het zuiden trokken, kiezen mensen nu vaker voor een Noord-Europese bestemming. "Je struikelt hier niet over de toeristen."
Lees het artikel

Hogedrukgebied 'aan de wandel', lokaal komend weekend 30 graden

05-06-2023 om 09:48
Het hogedrukgebied boven Schotland dat al weken zorgt voor veel zon, droogte en een schrale noorderwind, gaat later deze week 'aan de wandel', zegt Maurice Middendorp van Buienradar. Volgens de meteoroloog komt de wind straks uit het oosten en dat gaan we merken. Na donderdag stijgt het kwik in een groot deel van het land naar zomerse waarden van 25 graden of meer. "Vanaf vrijdag gaat Limburg zelfs de tropische waarde van 30 graden halen."
Lees het artikel

Noodweer in Haïti: 15 doden en tienduizenden geëvacueerd

05-06-2023 om 03:10
In Haïti zijn afgelopen weekend minstens vijftien mensen omgekomen en worden nog eens acht mensen vermist na zware regenval. De grote hoeveelheid regen leidde tot wijdverspreide overstromingen en verschillende aardverschuivingen in het Caribische land.
Lees het artikel

Verbrand door de zon? Zo herstel je je huid

04-06-2023 om 05:22
We weten allemaal dat je jezelf goed moet insmeren om je huid te beschermen tegen de zon en daardoor de kans op huidkanker te verkleinen. Ben je om wat voor reden dan ook evengoed verbrand door de zon? Dan is het extra belangrijk om je huid de juiste aandacht te geven zodat het zo goed én zo snel mogelijk kan herstellen. Hoe je dat het beste kunt doen leggen we je in dit artikel uit.
Lees het artikel

Airco's loeien door hittegolf in China, maar er is niet genoeg stroom

02-06-2023 om 17:01
In het zuiden en oosten van China woedt al wekenlang een hittegolf, en dat terwijl de zomer nog moet beginnen. Mensen zetten massaal de airco aan in huis en op kantoor, maar daar is het stroomnet niet op voorbereid.
Lees het artikel

Jasper is ongeneeslijk ziek door melanoom: 'Smeer randje boven wetsuit in'

02-06-2023 om 15:39
Vorig jaar kregen 8000 mensen in Nederland te maken met een melanoom, de meest dodelijke vorm van huidkanker. Zo ook surfer Jasper Rijpma, die ongeneeslijk ziek is. Hij organiseert op 11 juni een peddeltocht om mensen voor hetzelfde lot te behoeden.
Lees het artikel

Meteorologische zomer begint met dipje, maar daarna 'wordt het genieten'

01-06-2023 om 10:04
Met temperaturen tot 25 graden sloten we de lente gisteren 'in stijl af'. Dat betekent ook dat vandaag de meteorologische zomer is gestart. Met een dipje weliswaar, maar de komende dagen loopt de temperatuur weer verder op. "Het wordt genieten."
Lees het artikel