Als je al die regen al beu bent, kan je de komende dagen beter even binnen blijven zitten. "Vandaag valt het nog mee, alleen in het zuidoosten kan er een buitje vallen", zegt de meteoroloog.
Geen stabiel lenteweer
"Verder is het vandaag nogal grijs, er hangt veel bewolking en de temperatuur is met 12 graden een enkele graad hoger dan het gemiddelde rond deze tijd. Af en toe zal de zon zich misschien ook nog laten zien."
"Maandag blijft het bewolkt en valt er wat lichte regen. Het zuidoosten houdt het dan waarschijnlijk juist droog. De temperatuur loopt op tot een graad of 11", zegt Aarts. "Echt stabiel lenteweer zit er voorlopig nog niet in. En we kunnen ook niet uitsluiten dat er in deze maand misschien zelfs nog een winterse bui valt."
Flinke wind
Vanaf dinsdag wordt het allemaal nog een stukje wisselvalliger. "Er komen dan steeds storingen vanuit de oceaan. Het zal telkens variëren: dan weer regen, dan weer wat opklaringen. Maar het zal hoe dan ook gedurende de dag veel waaien."
Aarts: "Vooral woensdag en donderdag is dit het geval. Langs de kust kan het windkracht zes of zeven worden. Wel komt er wat zachtere lucht het land binnen, maar met die wind en de regen zal het niet bepaald lekker voelen. Echt rustig weer zit er de komende dagen niet in."
De neerslag zijn we deze maand inmiddels wel gewend, maar hoe anders was dat een jaar geleden. "Vorig jaar was de maand maart ontzettend zonnig en droog. Het verschil is heel groot. Tot nu toe hebben we precies de helft minder zonuren gehad. Maar dat zegt meer over hoe extreem zonnig het vorig jaar was, dan over nu."
"Maar de hoeveelheid neerslag deze maand is minder normaal", zegt Aarts. We hebben nu al bijna de hoeveelheid neerslag gehad die we normaal in de hele maand maart hebben."
Grondwaterstanden
En al die regen heeft dan weer invloed op de grondwaterstanden. Daar waren lange tijd tekorten, mede door de droge zomer van vorig jaar. "We hebben dat nu aardig ingelopen", zegt de meteoroloog. "In het grootste gedeelte van het land zitten we goed. Alleen in het noorden van Limburg, op de Veluwe en in Drenthe zijn er nog wel wat tekorten."
Dat heeft dan weer te maken met de ligging van die gebieden, legt Aarts uit. "Die plekken liggen over het algemeen wat hoger. Het water loopt dan eerder naar beneden. Maar over het algemeen kunnen we wel stellen dat we het groeiseizoen ingaan met een buffertje wat betreft het grondwater."