Actueel

In samenwerking met:

Grondwater goed op peil door weken met regen: 'We hebben een buffer'

Wisselvallig weer met vooral regen en ook veel wind. Echt lekker lenteweer kan je het niet noemen. "Het schommelt nogal heen en weer de komende dagen", zegt meteoroloog Sebastiaan Aerts van Buienradar. Voor het grondwaterpeil is het goed nieuws, dat is op veel plekken op niveau.

Als je al die regen al beu bent, kan je de komende dagen beter even binnen blijven zitten. "Vandaag valt het nog mee, alleen in het zuidoosten kan er een buitje vallen", zegt de meteoroloog.

Geen stabiel lenteweer

"Verder is het vandaag nogal grijs, er hangt veel bewolking en de temperatuur is met 12 graden een enkele graad hoger dan het gemiddelde rond deze tijd. Af en toe zal de zon zich misschien ook nog laten zien." 

"Maandag blijft het bewolkt en valt er wat lichte regen. Het zuidoosten houdt het dan waarschijnlijk juist droog. De temperatuur loopt op tot een graad of 11", zegt Aarts. "Echt stabiel lenteweer zit er voorlopig nog niet in. En we kunnen ook niet uitsluiten dat er in deze maand misschien zelfs nog een winterse bui valt."

Flinke wind

Vanaf dinsdag wordt het allemaal nog een stukje wisselvalliger. "Er komen dan steeds storingen vanuit de oceaan. Het zal telkens variëren: dan weer regen, dan weer wat opklaringen. Maar het zal hoe dan ook gedurende de dag veel waaien."

Aarts: "Vooral woensdag en donderdag is dit het geval. Langs de kust kan het windkracht zes of zeven worden. Wel komt er wat zachtere lucht het land binnen, maar met die wind en de regen zal het niet bepaald lekker voelen. Echt rustig weer zit er de komende dagen niet in."

De neerslag zijn we deze maand inmiddels wel gewend, maar hoe anders was dat een jaar geleden. "Vorig jaar was de maand maart ontzettend zonnig en droog. Het verschil is heel groot. Tot nu toe hebben we precies de helft minder zonuren gehad. Maar dat zegt meer over hoe extreem zonnig het vorig jaar was, dan over nu."

"Maar de hoeveelheid neerslag deze maand is minder normaal", zegt Aarts. We hebben nu al bijna de hoeveelheid neerslag gehad die we normaal in de hele maand maart hebben."

Grondwaterstanden

En al die regen heeft dan weer invloed op de grondwaterstanden. Daar waren lange tijd tekorten, mede door de droge zomer van vorig jaar. "We hebben dat nu aardig ingelopen", zegt de meteoroloog. "In het grootste gedeelte van het land zitten we goed. Alleen in het noorden van Limburg, op de Veluwe en in Drenthe zijn er nog wel wat tekorten."

Dat heeft dan weer te maken met de ligging van die gebieden, legt Aarts uit. "Die plekken liggen over het algemeen wat hoger. Het water loopt dan eerder naar beneden. Maar over het algemeen kunnen we wel stellen dat we het groeiseizoen ingaan met een buffertje wat betreft het grondwater."


19 maart 2023 11:36


Noodweer in Haïti: 15 doden en tienduizenden geëvacueerd

05-06-2023 om 03:10
In Haïti zijn afgelopen weekend minstens vijftien mensen omgekomen en worden nog eens acht mensen vermist na zware regenval. De grote hoeveelheid regen leidde tot wijdverspreide overstromingen en verschillende aardverschuivingen in het Caribische land.
Lees het artikel

Verbrand door de zon? Zo herstel je je huid

04-06-2023 om 05:22
We weten allemaal dat je jezelf goed moet insmeren om je huid te beschermen tegen de zon en daardoor de kans op huidkanker te verkleinen. Ben je om wat voor reden dan ook evengoed verbrand door de zon? Dan is het extra belangrijk om je huid de juiste aandacht te geven zodat het zo goed én zo snel mogelijk kan herstellen. Hoe je dat het beste kunt doen leggen we je in dit artikel uit.
Lees het artikel

Airco's loeien door hittegolf in China, maar er is niet genoeg stroom

02-06-2023 om 17:01
In het zuiden en oosten van China woedt al wekenlang een hittegolf, en dat terwijl de zomer nog moet beginnen. Mensen zetten massaal de airco aan in huis en op kantoor, maar daar is het stroomnet niet op voorbereid.
Lees het artikel

Jasper is ongeneeslijk ziek door melanoom: 'Smeer randje boven wetsuit in'

02-06-2023 om 15:39
Vorig jaar kregen 8000 mensen in Nederland te maken met een melanoom, de meest dodelijke vorm van huidkanker. Zo ook surfer Jasper Rijpma, die ongeneeslijk ziek is. Hij organiseert op 11 juni een peddeltocht om mensen voor hetzelfde lot te behoeden.
Lees het artikel

Meteorologische zomer begint met dipje, maar daarna 'wordt het genieten'

01-06-2023 om 10:04
Met temperaturen tot 25 graden sloten we de lente gisteren 'in stijl af'. Dat betekent ook dat vandaag de meteorologische zomer is gestart. Met een dipje weliswaar, maar de komende dagen loopt de temperatuur weer verder op. "Het wordt genieten."
Lees het artikel

Nul millimeter regen: droogte houdt voorlopig nog aan

31-05-2023 om 10:32
Het was de natste lente in zeker de afgelopen 25 jaar. Maar de droogte doet nu haar intrede en de neerslag blijft voorlopig weg. Hoe komt het dat het zo droog is?
Lees het artikel

Grote temperatuurverschillen op komst: 14 graden in noorden, 25 in zuiden

30-05-2023 om 10:56
Met 10 graden verschil waan je je deze week in het zuiden in het buitenland, terwijl je in het noorden een jas aan wilt trekken om je te beschermen tegen de frisse wind. "Wat temperatuur betreft wordt het een week van contrasten."
Lees het artikel

Zonnige dagen op komst, woensdag lokaal 25 graden

27-05-2023 om 10:07
Strandliefhebbers opgelet: het wordt vandaag zonnig, maar ook fris aan de kust. "Dat komt door de noordoostenwind", zegt Philippe Schambergen. De temperatuur schommelt daar rond de 17 of 18 graden, in het midden en zuidoosten van het land kan het 21 tot 23 graden worden.
Lees het artikel