Actueel

In samenwerking met:

Zacht maar grillig weekend op komst, slecht nieuws voor mensen met hooikoorts

Het wordt de komende dagen op de meeste plaatsen lekker wandelweer: overwegend zachte dagen, maar door de relatief hoge temperaturen kan er plaatselijk ook zomaar een onweers- of hagelbuitje ontstaan. Intussen begint het hooikoortsseizoen op gang te komen.

Op de meeste plaatsen ging de dag zonnig van start, maar die zon 'krijgt het vanmiddag moeilijk', zegt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar. "Er komt vanuit het westen een storing aan, waardoor het vanmiddag bijna overal bewolkt wordt. Er kan een enkele bui vallen, maar het blijft met 13 tot 17 graden (dat laatste in Limburg) overal zacht. In het oosten kunnen de mensen langer genieten van een mooie lentedag."

Popcornbuien

Morgen wordt een dag met mooi wandelweer. Het wordt met zo'n 16 graden opnieuw zacht, zegt Middendorp, maar plaatselijk kan de dag grillig verlopen. "Wolken en de zon wisselen elkaar af. De temperaturen zijn hoog voor de tijd van het jaar. Daardoor kan er heel plaatselijk zomaar opeens een onweers- of hagelbui ontstaan, terwijl een paar kilometer verderop de zon nog schijnt. Dat is heel onvoorspelbaar. Houd daarom de Buienradar goed in de gaten als je gaat wandelen."

Zulke grillige fenomenen doen zich morgen vooral in het zuiden, oosten en midden van het land voor. Je kunt zo'n bui soms zelfs 'boven je hoofd zien ontstaan', zegt de meteoroloog. "Dan ontstaat er zo'n stapelwolk die op een bloemkool lijkt. Daar vallen, zoals wij het noemen, popcornbuien uit. Dat kan gepaard gaan met stevige windvlagen."

In de loop van zaterdag neemt vanuit het zuiden de kans op een bui toe. In noorden blijft het waarschijnlijk tot de avond droog.

"Zondag is de zon helaas weer weg", zegt Middendorp. "Het wordt bewolkt en er is vooral in de ochtend kans op wat regen. De zon komt in de middag nog wel even in het westen kijken, maar veel zal het niet zijn. Het wordt iets minder warm met 13 graden, maar dat is nog steeds zachter dan de 10 graden die normaal is voor deze tijd van het jaar. In het oosten blijft de bewolking iets langer hangen."

Hooikoortsseizoen begint

Na zondag lijkt de temperatuur weer iets op te lopen, richting 15 graden op woensdag. Ook laat de zon zich iets vaker zien na het weekend.

De relatief hoge temperaturen zorgen ervoor dat het hooikoortsseizoen vroeg op gang komt, zegt de meteoroloog. "Planten en bomen beginnen te bloeien, zoals wilgen, populieren, essen en de hazelaar. Er staat een beetje wind en het regent niet, daardoor krijgen de pollen de kans rond te dwarrelen.


17 maart 2023 10:32


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25