Actueel

In samenwerking met:

Zacht maar grillig weekend op komst, slecht nieuws voor mensen met hooikoorts

Het wordt de komende dagen op de meeste plaatsen lekker wandelweer: overwegend zachte dagen, maar door de relatief hoge temperaturen kan er plaatselijk ook zomaar een onweers- of hagelbuitje ontstaan. Intussen begint het hooikoortsseizoen op gang te komen.

Op de meeste plaatsen ging de dag zonnig van start, maar die zon 'krijgt het vanmiddag moeilijk', zegt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar. "Er komt vanuit het westen een storing aan, waardoor het vanmiddag bijna overal bewolkt wordt. Er kan een enkele bui vallen, maar het blijft met 13 tot 17 graden (dat laatste in Limburg) overal zacht. In het oosten kunnen de mensen langer genieten van een mooie lentedag."

Popcornbuien

Morgen wordt een dag met mooi wandelweer. Het wordt met zo'n 16 graden opnieuw zacht, zegt Middendorp, maar plaatselijk kan de dag grillig verlopen. "Wolken en de zon wisselen elkaar af. De temperaturen zijn hoog voor de tijd van het jaar. Daardoor kan er heel plaatselijk zomaar opeens een onweers- of hagelbui ontstaan, terwijl een paar kilometer verderop de zon nog schijnt. Dat is heel onvoorspelbaar. Houd daarom de Buienradar goed in de gaten als je gaat wandelen."

Zulke grillige fenomenen doen zich morgen vooral in het zuiden, oosten en midden van het land voor. Je kunt zo'n bui soms zelfs 'boven je hoofd zien ontstaan', zegt de meteoroloog. "Dan ontstaat er zo'n stapelwolk die op een bloemkool lijkt. Daar vallen, zoals wij het noemen, popcornbuien uit. Dat kan gepaard gaan met stevige windvlagen."

In de loop van zaterdag neemt vanuit het zuiden de kans op een bui toe. In noorden blijft het waarschijnlijk tot de avond droog.

"Zondag is de zon helaas weer weg", zegt Middendorp. "Het wordt bewolkt en er is vooral in de ochtend kans op wat regen. De zon komt in de middag nog wel even in het westen kijken, maar veel zal het niet zijn. Het wordt iets minder warm met 13 graden, maar dat is nog steeds zachter dan de 10 graden die normaal is voor deze tijd van het jaar. In het oosten blijft de bewolking iets langer hangen."

Hooikoortsseizoen begint

Na zondag lijkt de temperatuur weer iets op te lopen, richting 15 graden op woensdag. Ook laat de zon zich iets vaker zien na het weekend.

De relatief hoge temperaturen zorgen ervoor dat het hooikoortsseizoen vroeg op gang komt, zegt de meteoroloog. "Planten en bomen beginnen te bloeien, zoals wilgen, populieren, essen en de hazelaar. Er staat een beetje wind en het regent niet, daardoor krijgen de pollen de kans rond te dwarrelen.


17 maart 2023 10:32


5 stranden waar je hond óók in de zomer los mag lopen

06-06-2023 om 16:56
Je hond los laten rennen op het strand is heerlijk voor je viervoeter. Maar in Nederland kan dat niet overal het hele jaar door. Op sommige stranden mogen ze in het hoogseizoen helemaal niet komen of alleen aangelijnd. Maar op welke stranden mogen honden ook tijdens de lente en zomer loslopen? Wij zochten het voor je uit en zetten vijf van onze favorieten op een rij.
Lees het artikel

Hatsj-woef! Ook jouw hond (of kat) kan last hebben van hooikoorts

06-06-2023 om 13:53
Het hooikoortsseizoen is in volle gang. Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Je hond of kat kan namelijk ook last krijgen van een snotneus en tranende ogen. Wat kun je doen als je huisdier hooikoortsklachten vertoont?
Lees het artikel

Geen costa maar fjorden: Noord-Europa populairder als zomerbestemming

05-06-2023 om 16:14
Geen zon, zee, strand en paella, maar fjorden, bossen, meren en smørrebrød. Reisbureaus zien dat Scandinavië populair is bij vakantiegangers. Waar we eerder massaal via de Route du Soleil naar het zuiden trokken, kiezen mensen nu vaker voor een Noord-Europese bestemming. "Je struikelt hier niet over de toeristen."
Lees het artikel

Hogedrukgebied 'aan de wandel', lokaal komend weekend 30 graden

05-06-2023 om 09:48
Het hogedrukgebied boven Schotland dat al weken zorgt voor veel zon, droogte en een schrale noorderwind, gaat later deze week 'aan de wandel', zegt Maurice Middendorp van Buienradar. Volgens de meteoroloog komt de wind straks uit het oosten en dat gaan we merken. Na donderdag stijgt het kwik in een groot deel van het land naar zomerse waarden van 25 graden of meer. "Vanaf vrijdag gaat Limburg zelfs de tropische waarde van 30 graden halen."
Lees het artikel

Noodweer in Haïti: 15 doden en tienduizenden geëvacueerd

05-06-2023 om 03:10
In Haïti zijn afgelopen weekend minstens vijftien mensen omgekomen en worden nog eens acht mensen vermist na zware regenval. De grote hoeveelheid regen leidde tot wijdverspreide overstromingen en verschillende aardverschuivingen in het Caribische land.
Lees het artikel

Verbrand door de zon? Zo herstel je je huid

04-06-2023 om 05:22
We weten allemaal dat je jezelf goed moet insmeren om je huid te beschermen tegen de zon en daardoor de kans op huidkanker te verkleinen. Ben je om wat voor reden dan ook evengoed verbrand door de zon? Dan is het extra belangrijk om je huid de juiste aandacht te geven zodat het zo goed én zo snel mogelijk kan herstellen. Hoe je dat het beste kunt doen leggen we je in dit artikel uit.
Lees het artikel

Airco's loeien door hittegolf in China, maar er is niet genoeg stroom

02-06-2023 om 17:01
In het zuiden en oosten van China woedt al wekenlang een hittegolf, en dat terwijl de zomer nog moet beginnen. Mensen zetten massaal de airco aan in huis en op kantoor, maar daar is het stroomnet niet op voorbereid.
Lees het artikel

Jasper is ongeneeslijk ziek door melanoom: 'Smeer randje boven wetsuit in'

02-06-2023 om 15:39
Vorig jaar kregen 8000 mensen in Nederland te maken met een melanoom, de meest dodelijke vorm van huidkanker. Zo ook surfer Jasper Rijpma, die ongeneeslijk ziek is. Hij organiseert op 11 juni een peddeltocht om mensen voor hetzelfde lot te behoeden.
Lees het artikel

Meteorologische zomer begint met dipje, maar daarna 'wordt het genieten'

01-06-2023 om 10:04
Met temperaturen tot 25 graden sloten we de lente gisteren 'in stijl af'. Dat betekent ook dat vandaag de meteorologische zomer is gestart. Met een dipje weliswaar, maar de komende dagen loopt de temperatuur weer verder op. "Het wordt genieten."
Lees het artikel