Actueel

In samenwerking met:

Eerste storm van het jaar een feit na windkracht 9, man overleden

De eerste storm van het jaar is een feit: op Vlieland, IJmuiden en Houtribdijk werd er tussen 13.00 en 14.00 uur windkracht 9 gemeten. "Het is meer dan een jaar geleden dat er een officiële storm was in Nederland", vertelt meteoroloog Marc de Jong, van Buienradar. "En dat is uitzonderlijk."

"Dit betekent dat we geen storm tijdens de meteorologische herfst en winter hebben gehad", aldus De Jong. Dat gebeurde voor het laatst in 1933. De laatste storm vond plaats op 22 februari 2022, meer dan één jaar geleden. 2022 kende meerdere stormen, waaronder Corrie, Dudley, Eunice en Franklin. 

Mensen gevallen

De wind is vanmiddag in het hele land merkbaar. Zo viel er aan de Buikslotermeerdijk in Amsterdam-Noord een tak van een boom. Die kwam terecht op een tent waar een man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, in lag. De man is hierbij om het leven gekomen. De politie denkt dat de harde wind hierbij een rol heeft gespeeld.

Ook in het centrum van Leeuwarden was de wind goed te voelen: mensen kwamen nauwelijks vooruit en moesten zich aan een paaltje of een hek vasthouden om overeind te blijven. Verschillende mensen zijn door de wind gevallen. 

Harde wind bij de Achmeatoren in Leeuwarden

En vrachtwagenchauffeurs hadden het ook moeilijk: verschillende wagens vielen om op meerdere plekken in het land. Zo viel rond 14.15 uur een vrachtwagen om op de A73 bij Linne, niemand raakte gewond. Kort daarvoor had een harde windvlaag ervoor gezorgd dat een Poolse vrachtwagen op de vangrail op de A9 bij het Rottepolderplein viel. Ook hierbij raakte gelukkig niemand gewond.

Bruggen niet open

Op de N307 tussen Enkhuizen en Lelystad geldt vanwege de wind een inhaalverbod en een snelheidsbeperking. Verkeer mag daar slechts maximaal 70 kilometer per uur rijden. En alle bruggen in de provincie Flevoland worden vanmiddag en vanavond niet meer bediend vanwege de harde wind, maakt de provincie Flevoland bekend.

Ook het treinverkeer heeft op sommige plekken overlast door de harde wind. Zo rijden tussen Amsterdam en Alkmaar geen treinen omdat bij de Hemtunnel rommel op het spoor was gewaaid. Verderop op het traject is de bovenleiding beschadigd geraakt, waarschijnlijk ook door de wind, denkt de NS.

Schiphol meldt dat vanwege de harde wind minder vliegtuigen kunnen opstijgen en landen. Daardoor zijn veel vluchten vertraagd en geannuleerd. Ook zijn niet alle banen open door de storm.

Deze vrachtwagen viel om op de A9

De storm is ook de reden dat het vandaag de warmste dag van het jaar tot nu toe is. De lucht komt uit het zuiden, en de wind blaast die lucht richting ons land. In Spanje liggen de temperaturen boven de 30 graden, bij ons werd het in De Bilt 16,6 graden en dat maakt het landelijk de warmste dag. In Oost-Brabant, bij Volkel, werd rond 14.30 uur 18,2 graden gemeten.


13 maart 2023 16:15


Veel wind in de tuin? Met deze tips ga je het tegen!

07-06-2023 om 18:44
Wanneer het flink waait en jouw tuin redelijk open is opgezet, zorgt dit niet alleen voor een koudere gevoelstemperatuur maar ook voor wapperende planten. Niet echt fijn als je graag buiten zit, maar ook niet iedere plant is hier tegen opgewassen. Gelukkig bestaan er meerdere manieren om je tuin 'winddicht' te maken.
Lees het artikel

Vandaag nog een jasje mee, maar 30 graden in het weekend

07-06-2023 om 08:56
Neem vandaag als je de deur uitstapt een jasje of trui mee: door een straffe noordenwind blijft het fris, vooral in de schaduw of als de zon even weg is. Dat verandert vrijdag, als de wind draait en we mogelijk de eerste landelijke zomerse dag meemaken. En wat dit weekend betreft? "Het wordt heet", zegt Buienradarmeteoroloog William Huizinga.
Lees het artikel

Helpt zoenen of douchen? Feiten en fabels over hooikoorts

07-06-2023 om 04:51
Lees het artikel

5 stranden waar je hond óók in de zomer los mag lopen

06-06-2023 om 16:56
Je hond los laten rennen op het strand is heerlijk voor je viervoeter. Maar in Nederland kan dat niet overal het hele jaar door. Op sommige stranden mogen ze in het hoogseizoen helemaal niet komen of alleen aangelijnd. Maar op welke stranden mogen honden ook tijdens de lente en zomer loslopen? Wij zochten het voor je uit en zetten vijf van onze favorieten op een rij.
Lees het artikel

Hatsj-woef! Ook jouw hond (of kat) kan last hebben van hooikoorts

06-06-2023 om 13:53
Het hooikoortsseizoen is in volle gang. Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Je hond of kat kan namelijk ook last krijgen van een snotneus en tranende ogen. Wat kun je doen als je huisdier hooikoortsklachten vertoont?
Lees het artikel

Geen costa maar fjorden: Noord-Europa populairder als zomerbestemming

05-06-2023 om 16:14
Geen zon, zee, strand en paella, maar fjorden, bossen, meren en smørrebrød. Reisbureaus zien dat Scandinavië populair is bij vakantiegangers. Waar we eerder massaal via de Route du Soleil naar het zuiden trokken, kiezen mensen nu vaker voor een Noord-Europese bestemming. "Je struikelt hier niet over de toeristen."
Lees het artikel

Hogedrukgebied 'aan de wandel', lokaal komend weekend 30 graden

05-06-2023 om 09:48
Het hogedrukgebied boven Schotland dat al weken zorgt voor veel zon, droogte en een schrale noorderwind, gaat later deze week 'aan de wandel', zegt Maurice Middendorp van Buienradar. Volgens de meteoroloog komt de wind straks uit het oosten en dat gaan we merken. Na donderdag stijgt het kwik in een groot deel van het land naar zomerse waarden van 25 graden of meer. "Vanaf vrijdag gaat Limburg zelfs de tropische waarde van 30 graden halen."
Lees het artikel

Noodweer in Haïti: 15 doden en tienduizenden geëvacueerd

05-06-2023 om 03:10
In Haïti zijn afgelopen weekend minstens vijftien mensen omgekomen en worden nog eens acht mensen vermist na zware regenval. De grote hoeveelheid regen leidde tot wijdverspreide overstromingen en verschillende aardverschuivingen in het Caribische land.
Lees het artikel

Verbrand door de zon? Zo herstel je je huid

04-06-2023 om 05:22
We weten allemaal dat je jezelf goed moet insmeren om je huid te beschermen tegen de zon en daardoor de kans op huidkanker te verkleinen. Ben je om wat voor reden dan ook evengoed verbrand door de zon? Dan is het extra belangrijk om je huid de juiste aandacht te geven zodat het zo goed én zo snel mogelijk kan herstellen. Hoe je dat het beste kunt doen leggen we je in dit artikel uit.
Lees het artikel