Actueel

In samenwerking met:

Eerste storm van het jaar een feit na windkracht 9, man overleden

De eerste storm van het jaar is een feit: op Vlieland, IJmuiden en Houtribdijk werd er tussen 13.00 en 14.00 uur windkracht 9 gemeten. "Het is meer dan een jaar geleden dat er een officiële storm was in Nederland", vertelt meteoroloog Marc de Jong, van Buienradar. "En dat is uitzonderlijk."

"Dit betekent dat we geen storm tijdens de meteorologische herfst en winter hebben gehad", aldus De Jong. Dat gebeurde voor het laatst in 1933. De laatste storm vond plaats op 22 februari 2022, meer dan één jaar geleden. 2022 kende meerdere stormen, waaronder Corrie, Dudley, Eunice en Franklin. 

Mensen gevallen

De wind is vanmiddag in het hele land merkbaar. Zo viel er aan de Buikslotermeerdijk in Amsterdam-Noord een tak van een boom. Die kwam terecht op een tent waar een man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, in lag. De man is hierbij om het leven gekomen. De politie denkt dat de harde wind hierbij een rol heeft gespeeld.

Ook in het centrum van Leeuwarden was de wind goed te voelen: mensen kwamen nauwelijks vooruit en moesten zich aan een paaltje of een hek vasthouden om overeind te blijven. Verschillende mensen zijn door de wind gevallen. 

Harde wind bij de Achmeatoren in Leeuwarden

En vrachtwagenchauffeurs hadden het ook moeilijk: verschillende wagens vielen om op meerdere plekken in het land. Zo viel rond 14.15 uur een vrachtwagen om op de A73 bij Linne, niemand raakte gewond. Kort daarvoor had een harde windvlaag ervoor gezorgd dat een Poolse vrachtwagen op de vangrail op de A9 bij het Rottepolderplein viel. Ook hierbij raakte gelukkig niemand gewond.

Bruggen niet open

Op de N307 tussen Enkhuizen en Lelystad geldt vanwege de wind een inhaalverbod en een snelheidsbeperking. Verkeer mag daar slechts maximaal 70 kilometer per uur rijden. En alle bruggen in de provincie Flevoland worden vanmiddag en vanavond niet meer bediend vanwege de harde wind, maakt de provincie Flevoland bekend.

Ook het treinverkeer heeft op sommige plekken overlast door de harde wind. Zo rijden tussen Amsterdam en Alkmaar geen treinen omdat bij de Hemtunnel rommel op het spoor was gewaaid. Verderop op het traject is de bovenleiding beschadigd geraakt, waarschijnlijk ook door de wind, denkt de NS.

Schiphol meldt dat vanwege de harde wind minder vliegtuigen kunnen opstijgen en landen. Daardoor zijn veel vluchten vertraagd en geannuleerd. Ook zijn niet alle banen open door de storm.

Deze vrachtwagen viel om op de A9

De storm is ook de reden dat het vandaag de warmste dag van het jaar tot nu toe is. De lucht komt uit het zuiden, en de wind blaast die lucht richting ons land. In Spanje liggen de temperaturen boven de 30 graden, bij ons werd het in De Bilt 16,6 graden en dat maakt het landelijk de warmste dag. In Oost-Brabant, bij Volkel, werd rond 14.30 uur 18,2 graden gemeten.


13 maart 2023 16:15


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Components_NewsOverview_Default.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Components\NewsOverview\Default.cshtml:line 0 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageCoreAsync(IRazorPage page, ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderPageAsync(IRazorPage page, ViewContext context, Boolean invokeViewStarts) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.Razor.RazorView.RenderAsync(ViewContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.ViewViewComponentResult.ExecuteAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25