Actueel

In samenwerking met:

Krijgen we echt 'extreme diepvrieskou'? Rustig aan, zegt de meteoroloog

'Diepvrieskou', een 'winter zoals in de vorige eeuw' en sneeuwbuien 'zoals we ze lang niet gezien hebben'. Wie weerliefhebbers volgt op sociale media, heeft al de nodige aankondigingen van een horrorwinter voorbij zien komen. Maar zijn die voorspellingen wel terecht? Dit zegt de meteoroloog erover.

Online verschijnen verschillende rekenmodellen en kaarten die extreme kou zouden aantonen. Zo schrijft iemand op Twitter: "Sinterklaas is slechts een koud voorproefje. De echte diepvriesklapper volgt mogelijk later, onder regie van Groenland."

Ook in de officiële pluim van het KNMI is te zien dat de temperatuur in het weekend van 10 december richting de -5 graden kan gaan. Weerfanatiekelingen voorspellen dat het weekend erna mogelijk nog veel kouder zal worden. "Een toenemende kans op ijsregen en sneeuw. Als het ware de winter van 1977", schrijft iemand.

De klimaatpluim van het KNMI. De blauwe lijn is de laagst gemeten temperatuur ooit.

Ook meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar maakt gebruik van de pluim van het KNMI. "Je moet het eigenlijk zo zien dat elke lijn in die pluim een kans is van 2 procent. Dus op die uitschieters naar beneden is 2 procent kans, maar hetzelfde geldt voor de uitschieter naar 15 graden."

Afgelopen zomer werden ook al extreme temperaturen voorspeld. Toen ging het om hitterecords van 45 graden. Dorrestein legde toen uit hoe meteorologen gebruik maken van verschillende weermodellen:

De gevreesde diepvrieskou verwacht Dorrestein voorlopig niet. "Vannacht is er lokaal misschien wat vrieskou maar dan zal het net op of onder het vriespunt zijn. Tot en met zaterdag blijft het zeker overdag boven de 0 graden. 's Nachts is er kans op lichte vorst, met maximaal 3 graden onder 0."

Sneeuw met sinterklaas?

Tijdens het sinterklaasweekend is er dan met name in de nachten wel wat kans op vorst, maar 'niks extreems' volgens Dorrestein. "Het gaat wel sneeuwen in Duitsland dus er is een kans dat er hier en daar ook bij ons wat sneeuw gaat vallen."

En hoe zit het dan met de lange termijn? Hoe verder je kijkt in de pluim hoe onbetrouwbaarder hij wordt. Dat is ook de reden dat meteorologen liever geen weersverwachting geven voor langer dan een kleine week vooruit.

"Vooralsnog lijkt het erop dat het iets kouder dan gemiddeld gaat worden. Dat is op zich al vrij bijzonder, omdat we vaak juist boven het gemiddelde zitten, maar die extreme kou? Dat lijkt me echt wat overdreven."


29 november 2022 14:13


Per boot naar de (dikke pakken) Noorse sneeuw: 'De vakantie begint op zee'

27-01-2023 om 09:15
Sinds april vorig jaar kun je vanaf Eemshaven met een cruiseferry naar het Noorse Kristiansand. De reis duurt 18 uur en is een leuke, alternatieve manier om naar Scandinavië te reizen. Maar hoe is dat nou op zo’n schip en wat kun je in de winter in Noorwegen doen?
Lees het artikel

Tientallen ongelukken op de weg door ijzel

26-01-2023 om 08:30
In het oosten en zuiden van het land zijn vooral vannacht op veel plekken ongelukken gebeurd als gevolg van gladheid. Die ontstond door ijzel.
Lees het artikel

'Nederlandse huizen gemiddeld koudste van Europese landen'

20-01-2023 om 17:20
Nederlanders hebben deze winter massaal hun thermostaat lager gezet. De gemiddelde binnentemperatuur in Nederlandse huizen is nu gemiddeld 18 graden Celsius, een graad lager dan een jaar eerder. Nederland heeft de laagste binnentemperatuur van de grote Europese landen, blijkt uit een nieuw onderzoek.
Lees het artikel

Veel geglibber en geglij op Nederlandse wegen door sneeuwval

20-01-2023 om 13:57
Op de Nederlandse wegen zijn vandaag volgens Rijkswaterstaat al zeker honderd incidenten geweest door de gladheid. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld ongevallen of slippartijen. Vooral in het zuiden van het land ging het mis.
Lees het artikel

Opvallend grote sneeuwvlokken: 'Dit is wat we perfecte sneeuw noemen'

20-01-2023 om 12:25
In een groot deel van Nederland komt de sneeuw vandaag met dikke vlokken uit de hemel. Hoe komt het dat de sneeuwvlokken zo groot zijn, en hoe lang kunnen we van het winterse landschap genieten? 
Lees het artikel

Ongelukken en langzaam rijdend verkeer door sneeuwval

20-01-2023 om 07:22
Door de sneeuwval vanochtend zijn op meerdere plekken in het land ongelukken gebeurd. Ook staat er meer file dan normaal gesproken op vrijdagochtend, maar enorme drukte is vooralsnog uitgebleven.
Lees het artikel